MojaLekáreň.sk

Čím sladiť a čo radšej vynechať

Zoradili sme cukry, sirupy a ďalšie "sladidlá" podľa ich glykemického indexu. Pozrite sa, ktoré sú z hľadiska zvýšenia krvného cukru najbezpečnejšie, a ktorým sa radšej vyhnúť.

Čím sladiť a čo radšej vynechať
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tekutý sirup alebo radšej práškové sladidlo?

Sirupy ako je javorový sirup je sladidlom s obsahom sacharózy a obsahuje množstvo prospešných látok, ako je draslík, vápnik, mangán a zinok, antioxidanty a protizápalové látky. Ryžový sirup neobsahuje žiadnu fruktózu, má nižší glykemický index a hodí sa do pudingov, sladkých dezertov aj do čaju. Vďaka neutrálnej chuti je univerzálny a možno ho použiť aj na pečenie. 

Stévia, glykemický index: 0

Stévia je asi 300x sladšia ako repný cukor, jej nespornou výhodou ale je, že neobsahuje takmer žiadne kalórie. Navyše udržuje správne pH v ústach a teda bráni tvorbe zubného kazu. Nevýhodou je, že táto sladká chuť bez dávky sacharidov môže organizmu spôsobiť hypoglykemický stav a telo si vypýta cukry v inej podobe.

Erytritol, glykemický index: 0

Erytritol, inak tiež alkoholový cukor, sa v prírode vyskytuje napríklad v hruškách, melónoch či hrozne, ale aj v hubách alebo v potravinách obsahujúcich kvasinky (víno, pivo, saké, sójové omáčky a syry). Je nízkokalorický a je vhodný pre diabetikov i tehotné. Pozor si dajte pri jeho nadmernej konzumácii, najmä v kombinácii s glukózou, môžu sa prejaviť laxatívne účinky.

Čakankový sirup, glykemický index: 5

Čakankový sirup má mimoriadne vysoký obsah vlákniny a nízky obsah cukru, teda je vhodný pri redukčných diétach. Má rovnakú sladivosť ako med, v porovnaní s ním ale obsahuje až o 95% menej cukru a o 45% menej kalórií. Neobsahuje lepok, laktózu, konzervanty ani arómy. Má probiotické účinky. Pri nadmernej konzumácii sa môže prejaviť nadúvanie a laxatívne účinky.

Čo je glykemický index

Glykemický index vyjadruje rýchlosť, za akú sa sacharidy z potravy premenia na glukózu a tá sa následne dostane do krvného obehu. Potraviny s vysokým GI nás okamžite zasýtia, ale veľmi skoro po jedle sa dostaví pocit hladu a často aj chuť na sladké.

Brezový cukor, glykemický index: 7

Brezový cukor čiže xylitol má rovnakú sladivosť ako cukor repný či trstinový, ale obsahuje oproti nim o 30% menej kalórií. Jeho hlavným plusom je schopnosť obmedzovať rast zubných povlakov, čím bráni vzniku zubného kazu. Tiež pomáha udržiavať optimálnu pH v ústach, pomáha pri paradentóze, má antibakteriálne účinky a pozitívny vplyv na trávenie. Po konzumácii väčšieho množstva sa môžu objaviť zažívacie problémy.

Brezový cukor je vhodný pre diabetikov

Brezový cukor, čiže xylitol je z hľadiska glykemického indexu a obsahu kalórií vhodnou voľbou diabetikov a ľudí na redukčnej diéte. Nezvyšuje hladinu krvného cukru, má nízky glykemický index a minimum kalórií. Pre svoje mierne laxatívne účinky je vhodné ho používať v primeranom množstve a striedať s inými zdravými alternatívami. 

Agávový sirup, glykemický index: 15

Agávový sirup má vyššiu sladivosť ako cukor a zároveň má veľmi príjemnú chuť. Má veľmi nízky glykemický index, ale vďaka vysokému obsahu fruktózy, ktorá podporuje chuť do jedla a môže viesť k tvorbe zápalov, ho nie je vhodné konzumovať vo väčšom množstve.

Med nepasterizovaný, glykemický index: 30

Obsahuje najmä glukózu aj fruktózu a tiež mnoho vitamínov a minerálov. Za zmienku stojí napr. vápnik, železo, horčík, draslík, zinok či selén. Kým nepasterizovaný med má glykemický index 30, ten pasterizovaný má 75, je teda jasné, že je lepšie zvoliť ten prvý, ktorý navyše prirodzene bráni v rozvoji niektorých chorôb a baktérií. Med je alergén, nie je teda vhodný pre každého.

Kokosový cukor, glykemický index: 35

Kokosový cukor je bohatý na antioxidanty, aminokyseliny a celý rad vitamínov (najmä skupiny B) a minerálov (horčík, draslík, zinok a železo). Má preto pozitívne účinky na zdravie, vrátane významnej úlohy v prevencii rakoviny, však vedecky podložené dôkazy zatiaľ k dispozícii nie sú. Má vyšší podiel fruktózy.

Datľový sirup, glykemický index 47

Datľový sirup obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, vápnik i železo a určite patrí do skupiny veľmi obľúbených a zdravých náhrad repného cukru. Má síce menej kalórií ako bežný cukor, napriek tomu ich má pomerne veľa, a tak nie je vhodné konzumovať veľké množstvo.

Figová pasta, glykemický index 50

Sušené ovocie a z ovocia pripravené pasty sú asi najlepšou možnosťou, ako si osladiť život. Obsahujú totiž mnoho mikroživín, antioxidantov a vlákniny. Ovocné pasty sa obvykle vyrábajú z fíg, datlí, sladkých jabĺk či hrozienok.

Javorový sirup, glykemický index: 54

Javorový sirup okrem fruktózy a glukózy obsahuje aj veľa vitamínov a minerálov - napr. vitamíny A a D, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, mangán, zinok, draslík alebo železo. V pomerne vysokej koncentrácii je prítomná kyselina jablčná a až 24 dôležitých antioxidantov, ktoré telo chránia pred voľnými radikálmi. Z výživového hľadiska je javorový sirup, vzhľadom na vysoký podiel sacharózy, podobný klasickému repnému alebo trstinovému cukru.

Trstinový cukor, glykemický index: 60

Takzvaný "hnedý" cukor má nezameniteľnú karamelovú príchuť, ktorá súvisí s prítomnosťou prírodnej melasy, vďaka ktorej obsahuje vitamíny, minerály (sodík, draslík, vápnik, železo, chróm, zinok, selén, mangán, molybdén, meď, horčík, fosfor a ďalšie) a niektoré aminokyseliny. Z pohľadu výživových hodnôt je na tom trstinový cukor veľmi podobne ako cukor repný. Tiež sa jedná o disacharid sacharózu.

Repný cukor, glykemický index: 68

"Biely" cukor je z chemického hľadiska sacharóza. Pre telo je dobre stráviteľný a pre svoju chuťovú neutrálnosť v kuchyni ťažko zastupiteľný. Veľkou nevýhodou cukru oproti iným sladidlám je fakt, že neobsahuje žiadne vitamíny ani minerály. O tie prichádza v procese rafinácie (čistenia), vďaka ktorému má svoju typicky bielu farbu.

Pokiaľ si neviete rady s vhodnosťou a použitím niektorého sladidla, poraďte sa s našimi lekárnikmi.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Sladidla Tekuté sladidlá Sypké sladidlá

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.