MojaLekáreň.sk

Helicobacter pylori - nenápadný nepriateľ

Helikobakter pylori je jednou z najčastejších infekcií ľudského organizmu. Usadzuje sa v žalúdku a môže spôsobiť až rakovinu tráviaceho traktu. Poradíme vám, ako infekciu odhalíte.

Helicobacter pylori - nenápadný nepriateľ
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je to helikobakter?

Helicobacter pylori je baktéria, ktorá spôsobuje infekčné ochorenie tráviaceho systému, kože a krvi. Najviac náchylné k infekcii sú osoby s oslabenou imunitou.

Čo spôsobuje helikobakter

  • nepríjemné bolesti a pálenie v podbrušku a žalúdku, hlavne v čase medzi jedlami a v noci,
  • zlé trávenie až zápchu,
  • grganie, nadúvanie a plynatosť,
  • nechutenstvo, nevoľnosť, vracanie a stratu hmotnosti,
  • problémy s pokožkou - suchá koža, začervenanie, ekzémy, ale aj akné.

Kde sa helikobakter pylori ukrýva?

Baktéria Helicobacer pylori sa vyskytuje aj na predmetoch ako sú jedálenské príbory alebo taniere. Baktérie na nich prežívajú približne dve minúty, potom už by ste sa pri styku s nimi nemali nakaziť.

Ako helikobakter pylori odhaliť?

Prítomnosť baktérie odhalí lekár na základe odberu krvi. Toto vyšetrenie je však len orientačné. Ak je vyšetrenie pozitívne, zisťuje sa helikobakter v stolici, z ktorej sa odoberá vzorka a je vykonávaný tzv. dychový test, kedy pacient vypije testovací roztok a potom dýchne do skúmavky. Najpresnejším vyšetrením je to gastroskopické, kedy je pacientovi zavedená hadička ústami až do žalúdka.

Otestujte sa!

Prítomnosť helicobacter pylori v tele si môžete zistiť aj pomocou domáceho testu. Stačí vám na to príslušný test na helikobakter a vzorka stolice. Ak test odhalí prítomnosť protilátok v skúmanej vzorke, značí to pozitívny výsledok. Testovanie trvá približne 10 minút.

Liečba helikobakter pylori

K liečbe helicobacter pylori sa používajú antibiotiká, ktoré usmrtia samotné baktérie. Odporúčame spoločne s antibiotikami používať aj probiotiká, aby ste sa vyhli hnačkám a bolestiam brucha. Probiotiká pomáhajú udržať mikroflóru tela v poriadku a vy sa budete cítiť lepšie. Ďalšou možnosťou je použitie protónovej pumpy.

Pri liečbe helikobaktera hrá dôležitú úlohu aj strava. Konzumácia kvalitných potravín ovplyvňuje naše zdravie. Diétna a odľahčená strava pomôže v eliminácii tejto baktérie. Keď je liečba úspešná, približne do dvoch týždňov pocítite zlepšenie stavu a príznaky začnú miznúť.

Upravte jedálniček

Odporúčam upraviť jedálniček. Jedzte výživnú stravu, t. j. vysoko kvalitné bielkoviny vo forme malého množstva hydinového či väčšieho množstva rýb. Pridajte čerstvé ovocie a zeleninu, strukoviny, celozrnné potraviny a zrná (napríklad quinou či hnedú ryžu). (Mgr. Pavla Horáková)

Čo môžete urobiť sami

  • Dajte zbohom prílišnému soleniu a koreneniu. Ak patríte medzi vášnivých milovníkov pálivej indickej alebo thajskej kuchyne, budete sa s ňou musieť rozlúčiť. Nadmerne korenené jedlá totiž zaťažujú žalúdok. Uľahčite prácu tráviacemu systému a vychutnajte si prirodzenú chuť pokrmov podporenú jemnou chuťou korenia. Snažte sa z jedálnička odstrániť aj mastné a vyprážané jedlá.
  • Obmedzte konzumáciu sladkostí, alkoholu, kofeínu a čierneho čaju. Neviete si predstaviť deň bez šálky kávy? Svoju radosť si dopriať môžete, ale v obmedzenej miere a nikdy nie na prázdny žalúdok. Odborníci odporúčajú znížiť aj prísun mlieka.
  • Vyhýbajte sa pečivu z bielej múky, kysnutým cestám, polotovarom a lístkovému cestu.
  • Obmedzte konzumáciu červeného mäsa a údenín.

Náš tip

Pri jedle sa nikam neponáhľajte. Nevenujte sa iným aktivitám, jedzte pomaly a v pokoji. Dajte si načas a žalúdok sa vám odmení.

Helikobakter strava

  • Nezaťažujte žalúdok veľkými porciami jedla. Ideálne jedzte 6x denne v malých porciách a pravidelných intervaloch. Veľké porcie naraz sú pre žalúdok ťažké na spracovanie. Ak zvolíte metódu menších porcií, udržíte žalúdok v chode po celý deň a nebude pracovať nárazovo.
  • Do jedálnička naopak zaraďte potraviny bohaté na vlákninu - ovsené a pšeničné vločky. Odporúča sa konzumovať potraviny šetrné na žalúdok - surová zelenina a ovocie (skvelá je brokolica), biele mäso a za studena lisované oleje.
  • Jedlo varte na pare alebo v parnom hrnci, pečte na vode namiesto tuku.
  • Užívajte probiotiká a zvýšte prísun vitamínu C, odporúčame siahnuť po doplnkoch stravy.

Helikobakter v tehotenstve

Ak čakáte potomka a máte podozrenie na helicobacter pylori, odporúčame vyhľadať lekársku pomoc. Táto baktéria môže v tele "spať" mnoho rokov. Často sa nakazíme počas detstva, ale tehotenstvo môže spôsobiť aktiváciu. Helicobacter pylori je rizikový pre matku i plod, pretože môže spôsobovať úbytok železa, vitamínov v tele matky a tým prirodzene trpí aj plod.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Voľnopredajné lieky Lieky na trávenie

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.