Obľúbené položky

Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Ghí maslo

Ghí maslo

Chudnutie Trávenie Detoxikácia

Vyzerá to ako maslo, vonia to ako maslo, chutí to ako maslo, ale je oveľa zdravšie a možno je to kľúč k elixíru mladosti. Topené maslo, nazývané tiež ghí maslo poznali už naše prababičky a jeho výroba je rýchla a jednoduchá. Názov ghí pochádza z indickej medicíny, kde bolo považované za elixír mladosti a zdravia, dodnes ho v Indii používajú napríklad na ľahšie popáleniny alebo ťažkosti s trávením. Nutné je dodať, že topené maslo môžu používať aj ľudia s alergiou na laktózu.

Ghí maslo

Tajomstvo ghí masla

Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a platí to aj pri tajomstve ghí masla. Už slávna česká kuchárka Magdalena Dobromila Rettigová prepúšťala ​​maslo, pretože vedela, že nebude žltnúť a vydrží v horúcom počasí bez chladničky aj niekoľko mesiacov.

Moderná veda ukazuje, že ghí maslo obsahuje fenolové antioxidanty, ktoré zvyšujú liečivé kvality jedla. Maslo si uchováva kyselinu maslovú, mastné kyseliny, vitamíny a minerály vrátane horčíka a železa.

Čo si naopak neuchováva, sú mliečne bielkoviny a laktózu, takže je vhodné pre všetkých milovníkov masla s alergiou na mlieko. Ghí maslo je tak ideálny pomocník aj pri chudnutí alebo detoxe, pretože urýchľuje trávenie a zároveň pomáha viazať rôzne nečistoty a jedy a odvádzať ich z tela rýchlo von.

Ako si doma vyrobiť vlastné ghí maslo

Celú kocku masla vložte do hrnca a varte na miernom ohni, aby príliš nepenilo. Teplota by nemala presiahnuť osemdesiat stupňov Celzia. Počas varu zbierajte penu, ktorá sa začne vytvárať na povrchu. Prevarením sa maslo zbaví mliečnych častíc a zostane len priezračný tuk, zlatistej farby a orieškovej chuti. Horúcu, ale nie vriacu tekutinu, preceďte cez čisté plátno alebo gázu do pohára a hotovo.

Do masla počas procesu môžete pridať aj rôzne korenia, alebo strúčiky cesnaku kvôli príchuti, bylinky pridávajte až po odstránení peny a tiež ich preceďte cez plátno. Pokiaľ chcete ghí maslo využívať ako kozmetickú masku, nie je nič lepšie ako pridať harmanček alebo levanduľu. Celý proces by mal trvať zhruba 20-30 minút.

Využitie ghí masla

Ghí maslo využijete na pečenie, varenie, dusenie, do polievok, omáčok, nátierok, nepokazí ani ranné smoothies, kaše, alebo prekvapivo kávu. Domáce topené maslo má nesporné výhody, je ale potrebné uviesť, že na jednu polievkovú lyžicu obsahuje zhruba dvanásť gramov tuku, a tak je potrebné s ním zaobchádzať s mierou.

Dámy ho ocenia v domácej kozmetike, ghí maslo je skvelé ako kozmetická maska ​​pre jasnejšiu a čistejšiu pleť, je skvelé ako krém na zapareniny, dáva sa na jazvy alebo na ľahké popáleniny.

Alternatívna indická arjuvéda

Pre inšpiráciu na záver prinášame osem možných využití ghí masla v indickej arjuvéde.

  • znižuje cholesterol
  • posilňuje pečeň a obličky
  • detoxikuje organizmus
  • podporuje plodnosť
  • je dobré pre pleť
  • posilňuje nervovú sústavu
  • pomáha pri hemoroidoch
  • znižuje únavu
Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam