MojaLekáreň.sk

Ghí maslo

Topené maslo, nazývané tiež ghí maslo poznali už naše prababičky a jeho výroba je rýchla a jednoduchá. V indickej medicíne sa považuje za elixír mladosti a dodnes ho tam používajú na ľahšie popáleniny alebo ťažkosti s trávením. Čo je veľká výhoda - topené maslo môžu používať aj ľudia s alergiou na laktózu.

Ghí maslo
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tajomstvo ghí masla

Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a platí to aj pri tajomstve ghí masla. Už slávna česká kuchárka Magdalena Dobromila Rettigová prepúšťala ​​maslo, pretože vedela, že nebude žltnúť a vydrží v horúcom počasí bez chladničky aj niekoľko mesiacov.

Moderná veda ukazuje, že ghí maslo obsahuje fenolové antioxidanty, ktoré zvyšujú liečivé kvality jedla. Maslo si uchováva kyselinu maslovú, mastné kyseliny, vitamíny a minerály vrátane horčíka a železa.

Čo si naopak neuchováva, sú mliečne bielkoviny a laktózu, takže je vhodné pre všetkých milovníkov masla s alergiou na mlieko. Ghí maslo je tak ideálny pomocník aj pri chudnutí alebo detoxe, pretože urýchľuje trávenie a zároveň pomáha viazať rôzne nečistoty a jedy a odvádzať ich z tela rýchlo von.

Ako si doma vyrobiť vlastné ghí maslo

Celú kocku masla vložte do hrnca a varte na miernom ohni, aby príliš nepenilo. Teplota by nemala presiahnuť osemdesiat stupňov Celzia. Počas varu zbierajte penu, ktorá sa začne vytvárať na povrchu. Prevarením sa maslo zbaví mliečnych častíc a zostane len priezračný tuk, zlatistej farby a orieškovej chuti. Horúcu, ale nie vriacu tekutinu, preceďte cez čisté plátno alebo gázu do pohára a hotovo.

Do masla počas procesu môžete pridať aj rôzne korenia, alebo strúčiky cesnaku kvôli príchuti, bylinky pridávajte až po odstránení peny a tiež ich preceďte cez plátno. Pokiaľ chcete ghí maslo využívať ako kozmetickú masku, nie je nič lepšie ako pridať harmanček alebo levanduľu. Celý proces by mal trvať zhruba 20-30 minút.

Využitie ghí masla

Ghí maslo využijete na pečenie, varenie, dusenie, do polievok, omáčok, nátierok, nepokazí ani ranné smoothies, kaše, alebo prekvapivo kávu. Domáce topené maslo má nesporné výhody, je ale potrebné uviesť, že na jednu polievkovú lyžicu obsahuje zhruba dvanásť gramov tuku, a tak je potrebné s ním zaobchádzať s mierou.

Náš tip

Ghí maslo oceníte aj v domácej kozmetike, je skvelé ako kozmetická maska pre jasnejšiu a čistejšiu pleť, použiť ho môžete aj ako krém na zapareniny, jazvy alebo na ľahké popáleniny.

Alternatívna indická arjuvéda

Pre inšpiráciu na záver prinášame osem možných využití ghí masla v indickej arjuvéde.

  • znižuje cholesterol
  • posilňuje pečeň a obličky
  • detoxikuje organizmus
  • podporuje plodnosť
  • je dobré pre pleť
  • posilňuje nervovú sústavu
  • pomáha pri hemoroidoch
  • znižuje únavu

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.