MojaLekáreň.sk

Diéty − áno alebo nie?

Poradíme vám, ktoré diéty na chudnutie môžete skúsiť a ktoré sa naopak pre všetkých nehodia.

Diéty − áno alebo nie?
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Ketodiéta

Ketóza je stav, kedy telu obmedzíme prísun sacharidov a jeho reakciou je, že začne spaľovať tukové zásoby. Nadbytočné kilá a tukové vankúšiky začnú pomaly, ale isto miznúť. Dôležité je, aby ste jedli pravidelne 5x denne špeciálne nízkosacharidové a na proteíny bohaté jedlá, smoothies či koktaily a držali sa odporúčaného plánu.

Ketodiéta nie je pre všetkých

Ketodiéta nie je vhodná pre osoby s ochorením obličiek alebo metabolickými poruchami, pretože práve obličky a ďalšie vnútorné orgány pracujú ako účinný filter.

Dukanova diéta

Má celkovo 4 fázy:

  1. Jete bielkoviny alebo pijete proteínové koktejly
  2. K bielkovinám pridáte zeleninu a každodenný pohyb najmenej na 30 min.
  3. Pridávate ovocie, môže byť aj sušené.
  4. Môžete jesť všetko, samozrejme s rozumom, ale jeden deň v týždni konzumujte len bielkoviny, napríklad vo forme nápojov alebo tyčiniek.

Cambridge Weight Plan

Ide o komplexný výživový plán, ktorý je zostavený výživovým poradcom priamo pre konkrétnu osobu a je za založený na individuálnom prístupe. Súčasťou plánu sú okrem pravidelného pohybu aj špeciálne nutrične vyvážené potraviny, ktorými si obohatíte jedálny lístok.

Spomaľte a voľte kvalitnú stravu

Odporúčam spomaliť a voliť jedálniček s dostatkom zeleniny a ovocia. Môžete zaradiť potraviny nabité antioxidantmi a fytonutrientmi, čo sú čučoriedky, maliny, goji, listová a kapustová zelenina (brokolica, kel kučeravý, karfiol) a klíčky.

Doprajte si aj dostatok kvalitných bielkovín − nájdete ich v mäse, rybách, vajciach, ale aj strukovinách či semienkach.​

Skvelé sú aj za studena lisované oleje ako je olivový, ľanový, tekvicový či avokádový.

Výživu môžete obohatiť aj zelenými potravinami a riasami medzi ktoré patrí − spirulina, zelený jačmeň, kelp. Dobrý je aj zelený čaj matcha alebo pu-erh.

Nízkosacharidová dieta

Je založená na zelenine, mäse, rybách, mliečnych výrobkoch, vajíčkach a semienkach a ide v nej hlavne o zníženie príjmu rýchlych cukrov v bežnej každodennej strave.

Bezzvyšková diéta

Je zameraná na očistu čriev a obnovenie ich funkcií. Je primárne určená pre pacientov trpiacich črevnými ochoreniami (Crohnova choroba, nepriechodnosť čriev, časté hnačky, zápaly hrubého čreva), ale občas si ju môže dopriať každý z nás.

Pri príprave stravy je vhodné používať potraviny, ktoré nezanechávajú v črevách zvyšky. Jedlá je najlepšie pripravovať dusením, varením či pečením bez tuku a vždy do mäkka, prípadne i rozmixovať.

Jedzte chudé mäso, rastlinné oleje, maslo Ghí, cestoviny, ryžu, zemiaky, kyslomliečne výrobky, varenú a dusenú zeleninu, ovocie bez šupiek a semienka, čaje, ovocné šťavy, neperlivú vodu atď.

Vyhnite sa polotovarom, konzervovaným jedlám, ostrým a príliš koreneným jedlám, čerstvému pečivu, surovej zelenine a ovociu, káve, alkoholu, perlivým vodám, umelým sladidlám a potravinám s vysokým obsahom vlákniny.

 

Odporúčania k bezzvyškovej diéte

Pri príprave používajte hlavne dusenie, varenie či pečenie bez tuku. Pri pečení odstráňte viditeľný tuk a "kôrku". Jedzte menšie porcie a pravidelne (cca každé 2 − 3 hodiny). Nápoje by mali mať teplotu minimálne 20 °C, vynechajte úplne chladné nápoje. Obmedzte jednoduché cukry, mlieko a mliečne výrobky.

Pečeňová diéta

Uľaví pečeni a zlepší jej funkciu. Ale POZOR, je rozdiel medzi pečeňovou diétou pre zdravého a chorého človeka (u toho musí diétu vybrať lekár, či skúsený výživový poradca).

Diéta pre detoxikáciu pečene u zdravých ľudí je založená na tom, vyhnúť sa tučným mäsám, rybám a údeninám, paštétam, masti, maslu, mlieku a mliečnym výrobkom, čerstvému pečivu, sladkostiam, ostrému koreniu, majonézam, tatarkám, cibuli, cesnaku, karfiolu, uhorkám , sterilizovanej zelenine, lekváru, kompótom, orechom, semienkam, strukovinám a iným nadúvacím jedlám, a alkoholu. Potraviny pripravujte varením či dusením.

Pre očistu pečene sú vhodné pestrec, kurkumapúpavanechtík, artičokvitamíny skupiny B, mrkva, listová zelenina.

5 rád, ako sa popasovať s chudnutím

  • Hlavné je chcieť. O tom, či bude naša diéta úspešná, alebo vyjde akékoľvek snaženie navnivoč, rozhodujeme my. Všetko sa odohráva v hlave. Verte si, a aj keď to bude znieť ako klišé, majte radi sami seba.
  • Stanovte si reálne ciele. Nechcite zázraky na počkanie. Začnite pomaly, postupne.
  • Motivujte sa. Máte v skrini krásne šaty, do ktorých sa už nevojdete? Luxusné sako, ktoré už nezapnete? Každá motivácia je dobrá. Aby ste to mali čierne na bielom, pravidelne si merajte obvod pásu, bokov, stehien a paží a výsledky si zapisujte. Poteší vás, keď uvidíte svoje výsledky.
  • Starostlivo si všetko naplánujte a poraďte sa s odborníkom.
  • Zostavte si jedálniček. Nezabúdajte, že diéta nie je hladovka. Pracujte hlavne na tom, aby ste jedli pravidelne a menšie porcie a pravidelne sa hýbali.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Chudnutie, diéta

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.