MojaLekáreň.sk

Bulgur: zdravé a ľahké jedlo

Do našich jedálničkov sa dostal pomerne nedávno, na Strednom východe majú však pokrmy z bulguru dlhú tradíciu. Je ľahko stráviteľný, ľahko sa pripraví a má nesporné prínosy pre naše zdravie.

Bulgur: zdravé a ľahké jedlo
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je bulgur?

Slovo bulgur pochádza z tureckého bulghur alebo z arabského bourghoul a v preklade znamená krupica. Ide o lámané pšeničné zrná rôznych veľkostí, ktoré sú na rozdiel od šrotu už parené alebo predvarené.

Vyrába sa tak, že pšenica sa najprv vyperie, potom vysuší, následne podrví na menšie kusy a nakoniec roztriedi podľa veľkosti. Bulgur je považovaný za celozrnnú obilninu, čo znamená, že sa konzumuje celé jadro pšenice, teda vrátane kľúča, endospermu a otrúb.

 

Bulgur a jeho živiny

Nielenže je bulgur chutný a nenáročný na prípravu, je tiež vysoko výživný a ľahko stráviteľný. Vzhľadom k tomu, že ide o minimálne spracované obilie, obsahuje oveľa viac prospešných látok, oproti napríklad bežne spracovanej pšenici. Má oveľa viac vlákniny a bielkovín ako bežná ryža. Je tiež významným zdrojom horčíka, železa, kyseliny listovej a mangánu. Bulgur má nižšiu kalorickú hodnotu než napríklad quinoa.

Zdravotné výhody bulguru

Pravidelná konzumácia celozrnných obilnín, teda aj bulguru, je spojená s mnohými zdravotnými výhodami. Patrí medzi ne napríklad prevencia vzniku srdcových ochorení, zlepšenie trávenia a celkového metabolizmu alebo tiež udržanie hladiny krvného cukru pod kontrolou. Vďaka vysokému obsahu vlákniny navyše v tele podporuje pocit plnosti, a tak sa hodí bulgur zaradiť do jedálnička pri redukcii váhy.

Ako pripraviť bulgur?

Ďalšou obrovskou výhodou bulguru je jeho nenáročná príprava. Zvyčajne je dostupný v troch stupňoch drsnosti a práve podľa typu sa líši aj čas jeho prípravy s tým, že platí: čím hrubší bulgur, tým dlhšie je nevyhnutné ho variť. Príprava sa podobá vareniu ryže a rovnako ako ju, je možné aj bulgur uvariť v parnom hrnci. Na jednu dávku bulguru sa používajú dve dávky vody a existujú prakticky tri spôsoby prípravy:

  • Bez tepelnej úpravy: bulgur zalejeme studenou vodou a necháme aspoň hodinu napučať, kým nie je dostatočne mäkký. Ide o najšetrnejší spôsob prípravy, pri ktorom zostanú v bulgure všetky vitamíny a živiny.
  • Bulgur zaliaty horúcou vodou alebo vývarom: horúca tekutina proces prípravy výrazne skráti, zvyčajne je možné bulgur konzumovať už za 20 − 30 minút.
  • Varený bulgur: ide o najrýchlejší spôsob prípravy a tiež najvhodnejší, ak bulgur varíme pre malé deti. Spočíva v tom, že bulgur varíme asi 15 minút v horúcej vode a ak chceme proces ešte viac urýchliť, pred varením bulgur opražíme, potom príprava trvá len asi 8 − 10 minút.

Ako jesť bulgur?

Vďaka svojmu blízkovýchodnému pôvodu má bulgur svoje miesto v mnohých pre nás exotických receptoch. Okrem toho sa ale často používa aj ako súčasť šalátov, pilafov alebo len so zeleninou, korením a mäsom − podobne ako rizoto.

Výnimkou nie je ani bulgur na raňajky, kedy je oveľa viac uvarený a pripomína skôr ovsenú kašu, alebo ako zdravé zahusťovadlo v polievkach a omáčkach k dusenému mäsu. Takmer bez výnimky je možné bulgurom v receptoch nahradiť ryžu alebo kuskus.

Recepty z bulguru

Stredomorský bulgurový šalát

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 1 šálka nevareného bulguru
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 plechovku nakladaného cícera
  • 250 g rozpolených cherry paradajok
  • ½ šalátovej uhorky nakrájanej na kocky
  • 3 stonky jarnej cibuľky
  • 125 g syra feta
  • ½ šálky pražených slnečnicových semienok
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup:

Bulgur vložte do vriaceho vývaru, znížte teplotu a pod pokrievkou nechajte variť asi 15 minút, kým sa tekutina takmer nevstrebe. Potom zložte z ohňa a nechajte stáť v otvorenom hrnci. V malej miske rozmiešajte olej, citrónovú šťavu, petržlen, soľ a korenie. Vo veľkej mise zmiešajte bulgur, cícer, paradajky, uhorku, cibuľku a pridajte aj šťavu. Nakoniec servírujte posypané slnečnicovými semienkami.

Bulgur s kuracím mäsom

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 1 šálka bulguru
  • 2 rezne z kuracích pŕs
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 veľká červená paprika
  • 1 veľká žltá paprika
  • 1 menší pór
  • hrsť bazalky
  • štipka oregana
  • soľ, korenie a rasca na dochutenie

Postup:

Bulgur zalejte horúcou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte asi 20 − 30 minút stáť, kým sa všetka tekutina nevsiakne. Medzitým mäso nakrájajte na kocky, osoľte a okoreňte podľa chuti a restujte. Po chvíli k mäsu pridajte zeleninu nakrájanú na kocky a tiež bylinky a korenie. Nakoniec zmiešajte s bulgurom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Chudnutie, diéta Lieky na trávenie Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.