MojaLekáreň.sk

Body mass index (BMI) – má vždy pravdu?

Použili ste BMI kalkulačku a tá vám oznámila, že máte nadváhu a bolo by potrebné niečo zhodiť? Má kalkulačka vždy pravdu? Alebo − ako je to naozaj? Prezradíme v našom článku.

Body mass index (BMI) – má vždy pravdu?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je to index telesnej hmotnosti (BMI)

BMI, čiže index telesnej hmotnosti (z anglického body mass index), sa často používa ako meradlo obezity. Vyjadruje vzťah medzi telesnou hmotnosťou a výškou.

Výpočet BMI

BMI vypočítame tak, že našu hmotnosť v kilogramoch vydelíme druhou mocninou výšky v metroch. Aby sme nemuseli počítať sami, pomôže nám BMI kalkulačka.

Za normálnu hodnotu sa označuje výsledok v rozmedzí 18,5 − 25. BMI pod 18,5 signalizuje podváhu alebo podvýživu, nad 25 nadváhu a hodnoty nad 30 rôznu mieru obezity.

Je BMI spoľahlivý ukazovateľ?

Index BMI nemožno brať ako presný ukazovateľ − ide skôr o jeden z nástrojov určenia. Väčšinou BMI kalkulačky nezahŕňajú ďalšie okolnosti, ako sú vek, pohlavie, rasa, objem svalovej hmoty, telesná konštitúcia, atď.

Napríklad aktívni športovci alebo kulturisti môžu mať BMI vyššie ako 30 a napriek tomu nie sú obézni. Alebo naopak starší ľudia s BMI pod 25 obézni byť môžu. Je to dané objemom svalov a rozložením telesných tukov. Pre deti, tehotné a dojčiace ženy tieto hodnoty neplatia vôbec.

Je BMI jediným ukazovateľom hmotnosti?

Nie je. A ako sme si už povedali, môže byť aj nepresné. Ďalšími ukazovateľmi sú napríklad:

  • Rohrerov index, čo je index telesnej plnosti. Používa sa predovšetkým pre naše ratolesti v puberte, kedy BMI dáva veľmi nepresné výsledky.
  • Brocov index udáva, koľko kg nám chýba alebo prebýva k hranici normálnej váhy. Keďže zohľadňuje iba osoby s telesnou výškou 155 − 165 cm, priveľmi často sa nepoužíva.
  • WHR index je pomerom medzi obvodom pásu a bokov. Rozdeľuje postavy na 3 typy. Pomocou tohto rozdelenia môžeme zistiť, kde sa nám ukladá telesný tuk.
  • WHtR (WSR) index je pomerom medzi obvodom pásu a výškou. Tento údaj by mal byť najpresnejší.

Čo všetko dokáže BMI kalkulačka

Mnoho BMI kalkulačiek už zohľadňuje nielen výpočet iba podľa výšky a hmotnosti, ale aj podľa veku, pohlavia, telesnej aktivity a obvodu pásu a bokov. Tie už potom spočítajú aj náš bazálny metabolizmus (ten tvorí až 70 % bežného denného výdaja energie), odporúčaný príjem kalórií a typ postavy.

Prečo je dôležitý obvod pásu pri meraní hmotnosti

Obvod pása je veľmi dôležitý ukazovateľ rozloženia telesného tuku. Vypovedá aj o zdravotnom riziku. S obvodom pása okrem iného súvisí aj riziko metabolických ochorení (napr. cukrovky) či kardiovaskulárnych chorôb.

Rozloženie telesného tuku sa u žien a mužov líšia. Pre ženy je typické uloženie predovšetkým v oblasti zadku a stehien (typ hruška). U mužov sa tuky ukladajú hlavne v oblasti brucha (typ jablko). Táto lokalizácia u mužov zvyšuje riziko cukrovky, vysokého krvného tlaku, infarktu a ďalších ochorení.

Rizikovým sa u žien označuje obvod pása > 80 cm (veľmi rizikový nad 88 cm), u mužov nad 94 cm (veľmi rizikový nad 102 cm).

Aké riziká hrozia pri vysokej hodnote BMI

Medzi časté „vedľajšie účinky" obezity patrí:

  • bolesť a väčšie opotrebenie kĺbov (prevažne kolien a bedier),
  • bolesti chrbta,
  • častá únava,
  • hormonálna nerovnováha,
  • poruchy plodnosti,
  • vysoký krvný tlak,
  • dna,
  • koronárne ochorenia,
  • dýchavičnosť,
  • cukrovka, atď.

Nízka hodnota BMI a jej riziká

Niektorí jedinci majú k podváhe genetické predpoklady. Väčšinou však býva podváha príznakom choroby. Môže byť spôsobená aj odmietaním potravy a následným chudnutím. Veľmi často potom smeruje k poruchám príjmu potravy a ochoreniam ako sú bulímia a anorexia.

Chorí bulímiou alebo anorexiou môžu viac trpieť depresiami, podráždenosťou, nesústredenosťou, únavou, poruchou hormonálnej rovnováhy, nadmerným vypadávaním vlasov, rednutím kostí, náchylnosťou k infekciám, veľmi nízkym tlakom. V závažných prípadoch môžu skončiť zlyhaním srdca.

BMI detí

U detí (do cca 20 rokov veku) sa mení hmotnosť de facto každý mesiac. Pre obe pohlavia sa mení rôznou rýchlosťou. Rovnako ako u dospelých platí, že BMI nie je vždy zodpovedajúce tomu, ako dieťa vyzerá. Zistené BMI slúži len ako indikátor pre prípadné ďalšie vyšetrenia, ktoré vie vyhodnotiť rozloženie telesného tuku a prípadné zdravotné riziká. Ak chcete zistiť, či je váha a výška dieťaťa v norme, informujte sa u svojho detského lekára. Vývoj váhy a výšky dieťaťa je zaznamenaný tiež v zdravotnom preukaze dieťaťa pri pravidelnej kontrole u pediatra.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Zdravé potraviny Chudnutie, diéta Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.