MojaLekáreň.sk

Vysoký tlak? Ako na presné domáce meranie

Vysokým krvným tlakom trpí podľa štatistík každý piaty človek. V roku 2025 už to môže byť každý štvrtý. Ako je možné s touto civilizačnou chorobou bojovať? Okrem dodržiavania základných pravidiel zdravého životného štýlu je dôležité tiež pravidelné meranie tlaku. Poďme sa bližšie pozrieť na metódy merania krvného tlaku aj na to, ako presné môže byť domáce meranie.

Vysoký tlak? Ako na presné domáce meranie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Domáce tlakomery

Dnes už nie je nevyhnutné chodiť kvôli meraniu tlaku pravidelne k lekárovi. Stále populárnejšie sú domáce tlakomery, ktoré umožňujú merať tlak v pokoji domáceho prostredia. A keď nie ste pri meraní v strese, namerané hodnoty potom omnoho lepšie zodpovedajú realite.

Hypertenzia (vysoký krvný tlak) u rôznych vekových skupín

Vo veku 20 až 29 rokov má vysoký krvný tlak asi 5 % mužov a 2 % žien.

V skupine 30 – 39-ročných sa tento počet zdvojnásobí a v skupine 40 − 49 rokov je to už 24 % mužov a 20 % žien.

V piatej dekáde je to 38 % mužov a 41 % žien a v skupine šesťdesiatnikov sa vysoký krvný tlak týka polovice mužov a dokonca 60 % žien.

Ako sa meria krvný tlak

Existujú dve základné metódy merania tlaku krvi.

Klasické meranie ortuťovým tlakomerom

Na vyšetrenie krvného tlaku sa v lekárskych ordináciách zatiaľ stále bežne používa ortuťový tlakomer a tzv. fonendoskop, teda lekárske "naslúchadlo". Na ľavú ruku (je bližšie srdcu) vám lekár navlečie manžetu a balónikom ju nafúkne. Súčasne s nafukovaním manžety je vytláčaná aj ortuť v stĺpci tlakomera.

Nafúknutá manžeta zastaví prúdenie krvi do hornej končatiny. V tej chvíli lekár priloží do lakťovej jamky fonendoskop a začne manžetu pomaly vypúšťať. V okamihu, keď začuje vo fonendoskope prvé šelesty, odráta z ortuťového stĺpca hodnotu systolického tlaku. A manžetu vypúšťa ďalej. V okamihu, keď šelesty vymiznú, odráta z ortuťového stĺpca hodnotu diastolického tlaku. Zvuky prúdiacej krvi, ktoré lekár svojím počúvaním vyhodnocuje, sa odborne nazývajú Korotkovove zvuky. Posluchová metóda merania krvného tlaku sa potom niekedy označuje aj ako Korotkovova metóda.

Digitálne meranie pomocou oscilometrickej metódy

Na oscilometrickej metóde sú založené všetky bežné digitálne tonometre na trhu. Pri oscilometrickej metóde merania krvného tlaku je opäť manžeta natlakovaná na určitú hodnotu, tým dôjde k stlačeniu tepny a zastaveniu prúdu krvi. Postupné vypúšťanie manžety a uvoľňovanie tepny spôsobí rozkmitanie tepny (oscilácie). Tieto oscilácie sú detekované mikročipom tlakomera. Na základe určitého algoritmu potom prístroj nepriamo určí hodnotu systolického a diastolického tlaku.

Oscilometrická metóda nie je vhodná pre osoby s arytmiou

Oscilometrická metóda merania krvného tlaku je veľmi pohodlná, jednoduchá a tým pádom aj veľmi vhodná pre domáce meranie krvného tlaku. Jej nevýhodou je, že nie je vhodná pre osoby trpiace arytmiami. Pri miernej arytmii sú zvyčajne tlakomery schopné zobraziť spoľahlivý výsledok, u vážnych arytmií však táto metóda zlyháva – tlakomer buď zobrazí nepresnú hodnotu, alebo sa na displeji zobrazí ERROR.

Na rozdiel od oscilometrickej metódy, je Korotkovova (posluchová metóda) veľmi presná, vhodná aj pre osoby s arytmiami, ale nie je možné ju využívať pre domáce samomeranie.

Presnejšie meranie pomocou dvoch metód

Ak chcete mať istotu, že vaše domáce meranie bude rovnako presné ako v ordinácii lekára, siahnite po ramennom tlakomere, ktorý kombinuje obe metódy merania: klasické meranie založené na počúvaní a odpočte výšky ortuťového stĺpca, a oscilometrickú metódu, ako u ostatných digitálnych tlakomerov. Potom tlakomer úplne presne nameria krvný tlak, a to aj osobám s nepravidelným srdcovým rytmom.

Obe spomínané metódy merania v sebe spája unikátna technológia Duo Control. Meranie krvného tlaku oscilometrickou metódou je upresnené výsledkami počúvacej metódy a potom vyhodnotené. Ak sú výsledky rovnaké alebo veľmi blízke, zobrazia sa iba zmerané výsledky podľa počúvacej metódy. V prípade slabých či chýbajúcich Korotkovových zvukov technológia Duo Sensor automaticky prepne na oscilometrickú metódu merania krvného tlaku.

Tento postup vedie k najpresnejším možným výsledkom v prípade vysokého krvného tlaku a rôznych typov porúch srdcového rytmu. Jeho presnosť je na rovnakej úrovni ako u ortuťových tlakomerov.

Tlakomery s EKG

Najnovším typom tlakomerov sú tie, ktoré merajú aj EKG a dokážu tak odhaliť nebezpečnú fibriláciu predsiení.

Náš tip

Niektoré tlakomery umožňujú prepojenie prístroja s počítačom alebo inteligentným telefónom. Všetky výsledky tak budete mať vždy po ruke.

Hodnoty krvného tlaku

Tabuľka krvného tlaku podľa veku

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Zdroj: Tlakoměry.cz

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Výživové doplnky pre srdce, cievy a krv

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.