Banánová bábovka
Ingrediencie
- 4 zrelé banány
- 2,5 hrnčeka (250 ml) Doves Farm samokypriacej múky
- hrnček mlieka
- hrnček oleja
- trochu rumu
- 4 žĺtky
- 4 bielky
- hrnček cukru
- vanilkový cukor
Postup:
Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh. V mise rozmixujte banány na kašu. Potom do nej pridajte ostatné ingrediencie a dobre premiešajte. Do takto pripraveného cesta vmiešajte opatrne vyšľahaný sneh. Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte pri 150 °C asi 60 − 70 minút (podľa rúry).
Venčeky z odpaľovaného cesta
- 200 ml vody
- 70 g masla
- 100 g Doves Farm ryžovej múky
- štipka soli
- 3 vajcia
Venčeky postup:
V hrnci zohrejeme vodu so soľou a rozpustíme maslo. Privedieme k varu, rýchlo vmiešame múku, až sa vytvorí hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny hrnca. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do cesta zapracovávame jedno vajce po druhom v hladké cesto. Pomocou cukrárskeho vrecka striekame na plech vyložený papierom na pečenie venčeky (dávame v dvoch vrstvách, sú vyššie a lepšie sa krájajú). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 8 minút. Potom teplotu stiahneme na 150 °C a pečieme dozlatista ďalších asi 15 min.
Rúru prvých 15 minút neotvárame!
Krém
- 300 ml mlieka
- 1 vrecúško vanilkového pudingu
- 100 g práškového cukru
- 120 g masla a lyžicu rumu
Krém postup:
Do studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok a uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť (najlepšie prikrytý pokrievkou). Ak sa nám na pudingu vytvorí povlak, dáme ho dole. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a rumom, vmiešame puding a krém striekame na spodnú časť rozkrájaných venčekov a privrieme druhou polovicou. Na záver môžeme ozdobiť čokoládou, alebo len pocukrovať.
Jogurtový koláč alá Lievance
Cesto
- 2 hrnčeky múky Doves Farm bielej zmesi (hrnček 250 ml)
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1/3 hrnčeka oleja
- 2 vajcia
- 1 veľký jogurt (500 g), ak je možné s 3,5 % tuku
- 1 kypriaci prášok do pečiva
Vrstva na cesto navrch
- 2 x polotučný alebo tučný vaničkový tvaroh
- trocha mlieka s cukrom podľa chuti
- lekvár
Posýpka
- 70 g Doves Farm bielej zmesi
- 70 g masla
- 50 g kryštálový cukor
Postup:
Najskôr si pripravíme v miske z uvedených surovín posýpku. V druhej miske zmiešame oba tvarohy s cukrom (zhruba dve polievkové lyžice) a troškou mlieka. V ďalšej miske zmiešame všetky suroviny na cesto − dobre premiešame a cesto vylejeme na pripravený plech. Na cesto špachtľou nanesieme pripravený tvaroh z druhej misky. Lyžičkou potom kladieme na tvaroh v ľubovoľných odstupoch lekvár. Lekvár v pohári premiešajte, lepšie sa bude nanášať. Namiesto lekváru je možné použiť aj akékoľvek ovocie (osvedčili sa nám broskyne, jahody, slivky, čerstvé alebo zavárané, jednoducho čo je dostupné). Nakoniec posypeme posýpkou a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 − 35 minút.
Rýchly chlieb bez kysnutia
- 3 lyžice (15 g) mletého psyllia
- 3 lyžice (30 g) mletého ľanového semiačka
- 1 lyžička mletej rasce
- 250 g tvarohu vo vaničke
- 3 lyžice vody
- 2 vajcia
- 1,5 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička octa
- 140 g Doves Farm bielej chlebovej múky
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 prášok do pečiva
- 3/4 lyžičky soli
Postup:
Do misy dáme tvaroh, vodu, vajcia, olej, ocot a dobre premiešame. Do vzniknutej hmoty prisypeme pomleté psyllium, ľan a rascu a znovu premiešame. Pridáme zvyšok ingrediencií a spracujeme v kompaktné cesto, ktoré potom preložíme na dosku potretú olejom. Potrieme si ruky tiež olivovým olejom a vytvarujeme bochník. Posypeme rascou, sezamom či iným semiačkom. Bochník preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C, cca 45 minút. Ihneď po upečení postriekame vodou z rozprašovača.
Ďalšie bezlepkové recepty
Ak chcete, vyskúšajte aj ďalšie bezlepkové recepty:
a veľa ďalších receptov nájdete v blogu Zdravé varenie.