Moje srdcovky

Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Bezlepkové recepty

Bezlepkové recepty

Trávenie Deti

Pre celiakov je bezlepková diéta jedinou možnosťou, ako sa vyhnúť problémom spojených s týmto ochorením. Pre inšpiráciu sme vybrali zopár bezlepkových receptov, ktoré budú chutiť nielen im, ale aj tým, ktorí s lepkom žiadne problémy nemajú.

Bezlepkové recepty

Banánová bábovka

Ingrediencie

  • 4 zrelé banány
  • 2,5 hrnčeka (250 ml) Doves Farm samokypriacej múky 
  • hrnček mlieka
  • hrnček oleja
  • trochu rumu
  • 4 žĺtky
  • 4 bielky
  • hrnček cukru
  • vanilkový cukor

Postup:

Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh. V mise rozmixujte banány na kašu. Potom do nej pridajte ostatné ingrediencie a dobre premiešajte. Do takto pripraveného cesta vmiešajte opatrne vyšľahaný sneh. Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte pri 150 °C asi 60 − 70 minút (podľa rúry).

Venčeky z odpaľovaného cesta

Veeky postup:

V hrnci zohrejeme vodu so soľou a rozpustíme maslo. Privedieme k varu, rýchlo vmiešame múku, až sa vytvorí hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny hrnca. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do cesta zapracovávame jedno vajce po druhom v hladké cesto. Pomocou cukrárskeho vrecka striekame na plech vyložený papierom na pečenie venčeky (dávame v dvoch vrstvách, sú vyššie a lepšie sa krájajú). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 8 minút. Potom teplotu stiahneme na 150 °C a pečieme dozlatista ďalších asi 15 min.

Rúru prvých 15 minút neotvárame!

Krém

  • 300 ml mlieka
  • 1 vrecúško vanilkového pudingu
  • 100 g práškového cukru
  • 120 g masla a lyžicu rumu

Krém postup: 

Do studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok a uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť (najlepšie prikrytý pokrievkou). Ak sa nám na pudingu vytvorí povlak, dáme ho dole. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a rumom, vmiešame puding a krém striekame na spodnú časť rozkrájaných venčekov a privrieme druhou polovicou. Na záver môžeme ozdobiť čokoládou, alebo len pocukrovať.

Jogurtový koláč alá Lievance

Cesto

  • 2 hrnčeky múky Doves Farm bielej zmesi (hrnček 250 ml)
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 1/3 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 veľký jogurt (500 g), ak je možné s 3,5 % tuku
  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Vrstva na cesto navrch

  • 2 x polotučný alebo tučný vaničkový tvaroh
  • trocha mlieka s cukrom podľa chuti
  • lekvár

Posýpka

Postup:

Najskôr si pripravíme v miske z uvedených surovín posýpku. V druhej miske zmiešame oba tvarohy s cukrom (zhruba dve polievkové lyžice) a troškou mlieka. V ďalšej miske zmiešame všetky suroviny na cesto − dobre premiešame a cesto vylejeme na pripravený plech. Na cesto špachtľou nanesieme pripravený tvaroh z druhej misky. Lyžičkou potom kladieme na tvaroh v ľubovoľných odstupoch lekvár. Lekvár v pohári premiešajte, lepšie sa bude nanášať. Namiesto lekváru je možné použiť aj akékoľvek ovocie (osvedčili sa nám broskyne, jahody, slivky, čerstvé alebo zavárané, jednoducho čo je dostupné). Nakoniec posypeme posýpkou a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 − 35 minút.

Rýchly chlieb bez kysnutia

Postup:

Do misy dáme tvaroh, vodu, vajcia, olej, ocot a dobre premiešame. Do vzniknutej hmoty prisypeme pomleté psyllium, ľan a rascu a znovu premiešame. Pridáme zvyšok ingrediencií a spracujeme v kompaktné cesto, ktoré potom preložíme na dosku potretú olejom. Potrieme si ruky tiež olivovým olejom a vytvarujeme bochník. Posypeme rascou, sezamom či iným semiačkom. Bochník preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C, cca 45 minút. Ihneď po upečení postriekame vodou z rozprašovača.

Ďalšie bezlepkové recepty

Ak chcete, vyskúšajte aj ďalšie bezlepkové recepty:

a veľa ďalších receptov nájdete v blogu Zdravé varenie.

 

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam