MojaLekáreň.sk

Ako na popraskané kútiky u detí aj dospelých

Začervenané a potrhané kútiky dokážu pekne potrápiť. Bolesť a svrbenie je nepríjemnosť, ktorá bohužiaľ sprevádza nielen dospelých, ale aj deti. Prezradíme, čo je príčinou a čo na ne platí.

Ako na popraskané kútiky u detí aj dospelých
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Príčiny popraskaných kútikov

V zdraví našej pokožky sa vraj zrkadlí zdravie celého nášho organizmu. A popraskané kútiky sú známkou, že je naše telo oslabené a niečo nám chce povedať. Riešiť by ste mali príčinu, nie kútiky samotné.

Príčinou môžu byť:

  • alergie,
  • infekcie,
  • nedostatok vitamínov
  • zmena počasia
  • užívanie antibiotík
  • hormonálne zmeny po pôrode
  • užívanie hormonálnej antikoncepcie
  • zápal alebo oslabená imunita.

Striedanie vonkajších teplôt perám nepomáha

Popraskané kútiky sa veľmi často objavujú spolu so zmenami počasia na jeseň a v zime. Niet divu, pre pery je to záťaž. Strieda sa chladno, veterno, slnečno a v miestnostiach je zase sucho a prekúrené. Deti potom často majú tendenciu olizovať sa. Uľaví im to, ale stav sa ešte zhorší, pretože pri príchode von do zimy postihnutá pokožka trpí a ešte viac ju to vysušuje.

Vyzbrojte preto deti balzamom na pery s vitamínmi a minerálmi. Informujte sa o zložení a účinkoch, aby ste siahli po tom správnom. Ak sa problém objaví v lete, berte ten s UV filtrom (ten sa však hodí aj v zime na horách, ale mal by byť mastnejší). Perám uľaví aj balzam s panthenolom, ktorý zároveň zmierni bolesť.

Hygiena úst u malých detí

Vhodné je u veľmi malých detí dôsledne dodržiavať hygienu hračiek, cumlíkov, fľaštičiek a všetkých vecí, ktoré si dieťa strká do úst.

Na popraskané kútiky má vplyv aj to, čo jete

Jednou z najčastejších príčin popraskaných kútikov úst býva nedostatočná výživa. Deťom (alebo i dospelým) jednoducho chýbajú niektoré zložky, ako je železo, zinok, vitamíny skupiny B (hlavne B2 a B6, a pyridoxín).

Ak sa príčina boľavých kútikov skrýva práve v nedostatku výživových zložiek, môžete si dopomôcť vhodnými doplnkami stravy. Predovšetkým by sme ale mali myslieť na správne zložený jedálniček, a to nielen u detí, ale aj u seba.

Čo doplniť do jedálnička pri popraskaných kútikoch

Železo - jedálniček obohaťte o červené mäso, marhule, pistácie, morské riasy a cícer

Vitamíny skupiny B - nájdeme ich v kvasniciach, lahôdkovom droždí, orieškoch a semienkach

Kyselinu listovú - nachádza sa v špenáte, póre, v brokolici, hrachu, šošovici

Boľavé ústne kútiky a kvasinková infekcia

Keď sa problém nelepší, ale naopak zhoršuje, je čas zájsť k lekárovi. Ide možno o infekčné ochorenie úst. Na to vám lekár musí odporučiť a predpísať antimykotickú masť. Kvasinková infekcia sama o sebe nebezpečná nie je. V detských kruhoch sa ale ľahko šíri ďalej. A navyše, nejde o nič príjemné.

Pomády na bolestivé kútiky? Nie!

"V prípade bolestivých kútikov úst, kde je už riziko infekcie alebo kvasinky, nie je vhodné kútiky mazať bežnými pomádami, ktoré riziko rozvoja kvasiniek ešte podporia. Ošetrite kútiky prípravkami s antimykotickými účinkami (prírodnými olejmi, pomádami s konopným olejom, tea tree éterickým olejom a pod.)." (PharmDr. Kamila Horníčková)

Popraskané kútiky ako príznak vážnejších problémov

Nie vždy je bohužiaľ problém tak banálny. Popraskané kútiky totiž môžu byť aj známkou vážnejšieho ochorenia. Preto ich často mávajú ľudia s chorobou čriev, ako je Crohnova choroba, celiakia alebo ulcerózna kolitída. Stretávajú ale často aj pacientov s cukrovkou.

Telo sa nám tak snaží často niečo naznačiť. Ak sa popraskané kútiky vracajú a nechcú vás alebo vaše deti opustiť, radšej konzultujte všetko s lekárom. Lepšie je zistenie, že vašim deťom chýbajú vitamíny, než zanedbanie zdravotného problému, ktoré by mohlo priniesť do života nepekné následky.

Pomoc z prírody

K hojeniu kútikov úst a popraskaných pier je veľmi vhodný konopný olej. Ak je príčinou zapálených kútikov úst kvasinka, je vhodné voliť konopný olej s ďalšími antimykotickými éterickými olejmi (tea tree, levanduľový, oregánový).

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika Deti a mamičky

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.