MojaLekáreň.sk

Ako posilniť imunitu organizmu

Máme pre vás tipy na prírodné výživové doplnky, ktoré vám pomôžu podporiť prirodzenú imunitu nielen počas jesene.

Ako posilniť imunitu organizmu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má iba vzdelávací charakter a nenahrádza porady s lekárom alebo lekárnikom.

Ako doplniť dôležité živiny

Stavte na Krilový olej je jedným z najkvalitnejších zdrojov zdravých omega 3 mastných kyselín a EPA a DHA. Krill sú drobné morské kôrovce, ktorých olej obsahuje podobné zloženie ako rybí tuk. V krile je obsiahnutý navyše jeden z najúčinnejších antioxidantov − astaxantín, ktorý podporuje zdravie celého ľudského tela. Acerola je prírodný vitamín C − prášok z nej ľahko rozpustíte v malom množstve vody, džúse či slabom vlažnom čaji. Postačí pol čajovej lyžičky 1 až 2x denne.

1.  Posilňujte imunitu

Imunitu môžete posilniť vitamínmi, ale aj prírodnými prípravkami. Každému vyhovuje niečo iné, výber je teda na vás. Ak si napriek tomu nie ste istí, ktorý produkt je pre vás najlepší, kontaktujte našich lekárnikov v online poradni − veľmi radi vám poradia!

Čím posilniť imunitu:

  • Vitamín C – nájdete ho v šípkach, drobnom bobuľovitom ovocí ako ríbezle, černice, maliny, jahody, rakytník, ďalej v kiwi, pomarančoch, citrónoch a zelenine ako paprika, kapusta, brokolica atď.
  • Vitamín D – získame pravidelným pobytom na slnku, z orechov, rýb, mlieka a masla, z výživových doplnkov si vyberajme tie s obsahom D3 cholekalciferolu, ktorý je telom ľahko vstrebateľný
  • Rakytník  je bohatým zdrojom vitamínu C v jeho prirodzenej a telom dobre vstrebateľnej forme
  • Goji (kustovnice čínská) obsahuje veľké množstvo vitamínov a prospešných látok
  • Ženšen − pomáha zachovať optimálnu výkonnosť, fyzickú a duševnú pohodu
  • Echinacea − zvyšuje odolnosť proti infekciám a účinná je v boji proti všetkým vonkajším nepriateľom, pôsobí ako antioxidant a prospieva nielen nášmu dýchaciemu systému, ale aj močovým cestám
  • Reishi − čiže leskokôrka lesklá je huba, ktorá prospieva našej obranyschopnosti, správnej funkcii krvného obehu a hladine cholesterolu v krvi 
  • Kolostrum − je unikátna tekutina podobná mlieku produkovaná cicavčími samicami po pôrode mláďaťa. Kolostrum je plný biologicky prospešných látok − imunoglobulínov, rastových faktorov, vitamínov, minerálov a ďalších a je vhodný aj pre deti. Na trhu je možné dostať kozí, kravský a ďalšie.
  • Probiotiká − 80 % imunity sa nachádza v našich črevách. Pre správnu funkciu nášho ochranného imunitného štítu je dobré nezabúdať starať o črevnú mikroflóru a pravidelne dopĺňať prospešné baktérie, ktoré nájdeme v jogurtoch, kefíre, kvasenej zelenine − nakladanej kapuste, pickles, chlebovom kvásku a v kvalitných výživových doplnkoch.

2. Bez detoxikácie to nepôjde

Ak z tela odplavíte všetky toxíny, baktérie a vírusy majú menšiu šancu vás ohroziť. Nahromadené škodlivé látky totiž imunitu oslabujú. Detoxikácia organizmu je tak prospešná nielen na jar, ale aj na jeseň, kedy je vhodné ju doplniť pitím bylinných čajov, napríklad z pestreca mariánskeho alebo z prasličky roľnej. Následne je potom vhodné organizmus podporiť prípravkami pre podporu imunity.

3. Nájdite si čas na pohyb

Jedným z najlepších spôsobov, ako posilniť imunitný systém, je pravidelný pohyb. Aj v zime si vyhraďte čas na prechádzku, pretiahnutie v telocvični alebo si choďte zabehať. Nájdite si 2x týždenne čas na akýkoľvek pohyb, ktorý vás bude baviť. Uvidíte, že sa okrem zdravia zlepší aj vaša duševná pohoda.

4. Dbajte na svoj jedálniček

Vyhýbajte sa polotovarom, pokrmom neistého pôvodu, náhradám a tiež tučným jedlám. Obmedzte príjem cukru a soli. Naopak do svojho jedálnička zahrňte čerstvú zeleninu, luštěniny, ryby a ovocie. Jedzte pravidelne 5x denne. Neprejedajte sa, ale ani si neodoberajte. Nielen, že vám poďakuje vaša imunita, ale tiež budete menej unavení.

5. Relaxujte

Psychika sa veľkou mierou podieľa na obranyschopnosti nášho organizmu proti atakom vírusov a baktérií. Keď budete duševne vyčerpaní, nepomôžu vám ani zázračné superpotraviny a vitamíny. Myslite preto na seba, aby ste sa cítili príjemne. Robte to, čo vám prináša radosť, hovorte s priateľmi, čítajte, vypočujte si obľúbenú hudbu, skrátka − relaxujte! 

6. Otužujte sa

Pravidelný pohyb v nižších teplotách stimuluje našu imunitu a zvyšuje odolnosť tela v boji s vonkajšími patogénmi. Na chlad si zvykajme postupne, nie je príjemné začať radikálne. Môžeme zaradiť na konci svojej sprchy fázu so studenou vodou, spočiatku na chvíľu a len na určitú časť tela, napr. len nohy. Ďalší deň pokračujte a ochladzovanie predlžujte. V miestnosti, kde spíte, znížte teplotu a radšej sa prikryte perinou. Pohybujte sa čo najviac vonku a privykajte okolitým teplotám i pri pravidelných prechádzkach.

Pite bylinkové čaje

V pitnom režime by nemali chýbať bylinné čaje, ktoré pôsobia blahodárne na naše zdravie. Bylinkové čaje je dobré striedať. Môžete si ich kúpiť, alebo ich nazbierajte v prírode a usušte. Nezabudnite, že bylinky po 1. roku od odtrhnutia nemajú potrebné účinky, preto urobte inventúru svojich zásob a pite len tie kvalitné a čerstvé. Pre podzimné obdobie môžeme zaradiť do svojich bylinných rituálov: žihlava, rumanček, lipu, baza čierna, slez, medovku a mnoho ďalších.

Každá zdravotná, nutričná či liečebná tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzená. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdenia, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby alebo zdravotného problému opísané v tomto článku sa môžu u každého prejaviť inak. V každom prípade sa vždy poraďte so svojím lekárom o svojich zdravotných problémoch.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.