MojaLekáreň.sk

Zbavte sa nadúvania raz a navždy

Poradíme vám, ktoré potraviny, bylinky, čaje alebo voľne predajné prostriedky zaručene uľaví od nadúvania a plynatosti.

Zbavte sa nadúvania raz a navždy
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Namiesto žuvačky si dajte zázvorový bonbón

Ak trpíte nadúvaním, vynechajte žuvačky! Počas žuvania totiž prehltnete veľké množstvo vzduchu a navyše - väčšina žuvačiek obsahuje cukrové alkoholy ako je sorbitol, xylitol a manitol, ktoré môžu tieto problémy spôsobovať. Namiesto toho si radšej dajte zázvorové cukríky. Zázvor totiž upokojuje zažívanie a podporuje správnu činnosť žalúdka a čriev. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Bylinky proti nadúvaniu

Ak chcete obmedziť nadúvanie, ktoré spôsobujú strukoviny alebo niektoré druhy zeleniny, varte ich spoločne s bylinkami, ako je fenikel, oregano, tymian, rasca, bazalka, zázvor, mäta, koriander alebo majorán.

Potraviny proti nadúvaniu

Ak vás trápi nadmerné nadúvanie, ktoré sa objavuje takmer po každom jedle, mali by ste do svojho jedálnička zaradiť viac vlákniny, a to napríklad v podobe ovocia (banány, jablká) alebo tiež kyslé mliečne výrobky, celozrnné obilniny, zemiaky, orechy a niektorú čerstvú zeleninu, konkrétne uhorky, paradajky, červenú repu.

Probiotiká a tráviace enzýmy

Užívanie probiotík spolu s tráviacimi enzýmami znižuje množstvo nestrávených sacharidov v črevách, ktoré spôsobujú nadúvanie. Prípravok Lepicol Plus obsahuje popri účinných tráviacich enzýmoch a probiotikách aj mätovú silicu, zázvor a vlákninu, ktoré zlepšujú vstrebávanie živín a znižujú množstvo produkovaných plynov. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Čaj proti nadúvaniu

Bylinné čaje sú vhodné najmä pre ľudí, ktorých tráviaci systém reaguje plynatosťou takmer na každé jedlo, a nadmerné nadúvanie ich tak trápi pravidelne. Najvhodnejšie sú tieto čajové zmesi:

Lieky proti nadúvaniu

  • Ak vás trápi častá plynatosť a bylinky, potraviny ani čaje nie sú účinné, je čas siahnuť po voľnopredajných liekoch proti nadúvaniu:
  • Novorodencom a dojčatám najlepšie pomôžu od nadúvania a bolestí bruška kvapky alebo probiotiká, prípadne masážne oleje či gély.
  • Výťažok z artičokov urýchľuje proces trávenia a uľavuje od plynatosti.
  • Sušené plody amalaki sú vysoko účinné pre osoby, ktoré trápi chronické nadúvanie.
  • Espumisan, kvapky aj kapsuly, odstraňuje zažívacie ťažkosti a uľavuje od nadúvania po každom jedle.
  • Probiotické tablety podporujú správnu funkciu tráviaceho systému.

Nadúvanie môže súvisieť s inými chorobami

Ak trpíte väčšími ťažkosťami s nadúvaním, odporúčame viesť si denné záznamy skonzumovaných potravín a odhaliť tak tie, ktoré vám môžu tieto problémy spôsobovať. Často sa za týmito ťažkosťami skrýva potravinová intolerancia napríklad na lepok, mliečne výrobky, sóju, vajcia a pod. Ak máte podozrenie na intoleranciu či alergiu, konzultujte všetko s lekárom. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Detoxikácia

K častým problémom s tráviacim systémom a teda aj k nadúvaniu veľkou mierou prispieva konzumácia tučných a príliš slaných pokrmov, jedál plných "éčok" alebo iných syntetických zložiek. Orgány, vrátane tých tráviacich sú potom nadmerne zaťažené a nefungujú tak, ako majú. Pravidelná detoxikácia organizmu preto zlepšuje funkciu tráviaceho systému a zároveň uľavuje od nadúvania.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.