MojaLekáreň.sk

Zapareniny u dospelých: čo na ne platí a ako sa im vyhnúť

Intertrigo, ako sa odborne nazývajú zapareniny, sa netýka len bábätiek, ale veľmi často postihuje i dospelých. Má pomerne bolestivý a nepríjemný priebeh a v prípade zanedbania ho môžu sprevádzať aj infekčné stavy. Poradíme vám, ako predchádzať zapareninám a tých vzniknutých, ako sa rýchlo zbaviť.

Zapareniny u dospelých: čo na ne platí a ako sa im vyhnúť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo sú zapareniny a ako ich spoznať

Ide o začervenanú plochu alebo jednotlivé červenkasté pupienky sprevádzané pálením, svrbením alebo bolesťou. Pred zapareninami nie je nikto chránený. Môžu sa objaviť kedykoľvek a kdekoľvek na pokožke, ktorá sa trie o seba alebo na zaparenom mieste.

Príčiny zaparenín

Obvyklou príčinou vzniku zaparenín je zaparenie. Preto veľmi často postihujú ľudí s nadváhou a tvoria sa v ich kožných záhyboch. Výnimkou ale nie sú ani zapareniny u športovcov, ktorí pri fyzických aktivitách nosia syntetické materiály alebo u profesionálnych vodičov, ktorí trávia väčšinu dňa v jednej polohe bez možnosti sa prevetrať. Medzi rizikové faktory vzniku zaparenín u dospelých patria:

  • obezita
  • diabetes
  • nosenie dlahy, ortézy, sadry alebo umelých končatín
  • inkontinencia
  • nadmerné potenie
  • zanedbaná hygiena
  • podvýživa
  • imunitné poruchy
  • nepriedušné syntetické oblečenie a nadmerné potenie hlavne v lete
  • dlhodobé choroby, kedy je človek pripútaný na lôžko

Častou príčinou je kvasinka Candida albicans alebo iné kožné plesne, ktoré prejav zapareniny zhoršujú. 

Ako zabrániť vzniku zaparenín

K zhoršeniu všetkých kožných problémov prispievajú pot, stopy moču alebo výkalov − udržiavajte preto dostatočnú hygienu! Tá spočíva v pravidelnom sprchovaní, dostatočnom osušení pokožky a jej následnom pretretí. Rovnako dôležité je nosenie priedušného oblečenia a obuvi. Ako prevencia sa tiež hodí aplikácia krémov proti zapareninám do miest, v ktorých je možné predpokladať zaparenie.

Kde vznikajú zapareniny

Medzi miesta najčastejšie postihnuté zapareninami patria najmä kožné záhyby, pretože sa v nich udržuje vlhkosť, čo je pre baktérie spôsobujúce intertrigo doslova živná pôda. Sú to hlavne tieto miesta:

  • pokožka pod prsiami
  • zadok
  • triesla
  • podpazušie
  • oblasť genitálií

Liečba zaparenín

Základom liečby je dostatočná hygiena kvalitným mydlom bez zbytočnej parfumácie a dokonalé osušenie miesta. Ďalej použitie sypkého púdru či zásypu k udržaniu miesta v suchu. Na tento účel sa hodí detský zásyp alebo púdre s antimikróbnymi prísadami. Veľmi účinné sú k zahojeniu tiež detské krémy s obsahom zinku určené na zapareniny. Ak je miesto červené, bolestivé, je vhodné použiť v tenkej vrstve masti s antimykotickou látkou. Postihnuté miesto musí dobre vetrať. Pokúste sa ho udržať čo najviac v suchu na vzduchu.

Pomoc z prírody na zapareniny

Vhodný je tiež bylinný kúpeľ alebo oplach. Pre tento účel sa hodí hojivý repík, nechtík alebo šalvia. Postačí zaliať lyžicu repíka alebo iných bylín 250 ml vriacej vody a nechať 10 minút vylúhovať. Po ochladení na teplotu tela odvarom umývať niekoľkokrát denne postihnuté miesto. Následne môžeme potrieť v tenkej vrstve repíkovou alebo nechtíkovou masťou.

Postihnuté miesto je možné aj postriekať koloidným striebrom a nechať zaschnúť. Potom natrieme masťou z repíka alebo nechtíka. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Zapareniny Dermokozmetika Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.