MojaLekáreň.sk

Nadmerné potenie: príčiny a riešenie

Ak je nám teplo, potíme sa. Je to úplne prirodzený a pre organizmus nevyhnutný proces. Ak z nás ale pot doslova kvapká, hoci okolitá teplota ani zďaleka nepripomína letné horúčavy, hovoríme o nadmernom potení, čiže hyperhidróze. Tá môže mať celý rad príčin, ktoré treba odhaliť, aby sa porucha dala riešiť.

Nadmerné potenie: príčiny a riešenie
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Čo je prirodzené potenie?

Ak organizmus potrebuje regulovať svoju teplotu, dá pokyn do mozgu, konkrétne do hypotalamu, aby vegetatívny nervový systém začal potenie. Hoci spoločensky sa na túto reakciu nahliada negatívne, naše telo by sa bez perspirácie prehrialo a dostalo by sa do život ohrozujúceho stavu. Pot navyše z tela odvádza škodlivé látky.

Potrebu po ochladení organizmu môže vyvolať napríklad vysoká teplota vzduchu, fyzická aktivita, choroba sprevádzaná horúčkou alebo tiež stresová situácia. Akonáhle tieto faktory na telo prestanú pôsobiť, zmizne aj potenie - v takom prípade ide o úplne prirodzenú reakciu.

Prečo vzniká nadmerné potenie?

Hyperhidróza sa objavuje v dôsledku poruchy funkcie autonómneho nervového systému. Jej najčastejšou príčinou je dedičnosť, potom ide o hyperhidrózu primárnu. O sekundárnej hyperhidróze hovoríme v prípade, že za jej vznikom stoja niektoré vonkajšie vplyvy alebo zdravotné stavy. Môže to byť napríklad:

  • hypoglykémia
  • zvýšená funkcia štítnej žľazy
  • infarkt
  • menopauza
  • obezita
  • autoimunitné ochorenia
  • nádorové ochorenia
  • malária
  • tuberkulóza
  • vedľajšie účinky niektorých liekov (najmä beta blokátorov)

Ku zvýšenému poteniu môže dochádzať naraz po celom tele, potom ide o perspiráciu globálnu, alebo len na jednom mieste, vtedy ide o potenie lokálne. K tomu dochádza najmä v miestach, kde je vysoká koncentrácia potných žliaz, teda v podpazuší, na dlaniach či chodidlách, v slabinách, výnimkou ale nie je ani nadmerné potenie hlavy alebo potenie celého tela.

Na potenie šalvia

Bylinkou, ktorá napomáha zmierniť prirodzené potenie je šalvia lekárska. Možno ju popíjať v klimaktériu, kedy sa ženy s nadmerným potením stretávajú veľmi často. Pri pití nálevu zo šalvie pozor, nie je vhodná pre deti a tehotné ženy. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Čo funguje proti poteniu?

Pre ľudí s primárnou hyperhidrózou sa hodí najprv využiť tieto prostriedky:

  • Antiperspiranty, či už voľne predajné alebo na predpis. Ich negatívom je však častý obsah solí hliníka, ktoré síce dobre fungujú proti poteniu, zároveň sú ale pre telo toxické a v poslednej dobe sa hovorí o ich súvislosti s rozvojom Alzheimerovej choroby, kožných nádorov či rakoviny prsníka.
  • Anticholinergiká. Lieky, ktoré výrazne znížia činnosť potných žliaz.
  • Botulotoxín. Ten dokáže účinne zastaviť potenie, avšak len v mieste aplikácie a vydrží maximálne pol roka.
  • Iontoforéza čiže liečba elektrickým prúdom alebo laserová terapia. Obe metódy účinne zastavia potenie. Ich nevýhodou však je pomerne vysoká finančná nákladnosť.

Ak tieto neinvazívne procesy nefungujú, môže lekár odporučiť chirurgický zákrok. Ten máva niekoľko podôb:

  • Býva to jednak chirurgické odstránenie potných žliaz z inkriminovaných oblastí, ktoré sa hodia najmä pre nadmerné potenie v podpazuší či na rukách.
  • Alebo potom môže ísť o tzv. sympatektómiu. Pri tej dochádza k prerušeniu vegetatívneho nervového povrazca, ktorý vysiela signály do mozgu na začatie potenia. Ak sú prerušené nervy v hrudníku, dôjde k zlepšeniu alebo odstráneniu potenia v hornej polovici tela, pre dolnú časť tela je potrebné prerušiť nervy v bedrách. Nevýhodou tohto zákroku je vysoká pravdepodobnosť, že sa perspirácia objaví na iných miestach tela.

Pre odstránenie sekundárnej hyperhidrózy platí, že je potrebné najprv nájsť jej príčinu, po jej odstránení spravidla dôjde aj k ústupu nadmerného potenia.

Čo u nás nájdete proti poteniu

Pripravili sme pre vás špeciálnu ponuku, v ktorej nájdete klasické aj prírodné antiperspiranty a deodoranty, osviežujúce termálne vody, ale aj iontoforézu pre tých, ktorí trpia nadmerným potením. Výber závisí len od vás!

Nadmerné potenie v spánku

Nadmerné potenie v noci môže človeka poriadne vydesiť. Vo väčšine prípadov však nie je dôvod na paniku. Máva totiž pomerne ľahko odstrániteľné príčiny, ako je napríklad prekúrená miestnosť, príliš hrejivé a nepriedušné lôžkoviny alebo teplé nočné oblečenie. Môže k nemu dochádzať aj v dôsledku začínajúcej choroby, kedy sa telo bráni zvýšenou teplotou, v súvislosti s konzumáciou určitých potravín alebo nápojov (najmä alkoholických), dôsledkom užívania niektorých medikamentov alebo tiež v spojitosti s psychickým rozpoložením.

Ak však ani jedna z týchto príčin na vaše nočné potenie nesedí, je nutné zbystriť pozornosť, informovať o svojom stave lekára a nechať sa hĺbkovo vyšetriť. Ochorení, ktorých sprievodným javom býva nadmerné potenie, je veľa. Napríklad: nádorové ochorenia, tuberkulóza, AIDS, poruchy štítnej žľazy, zvýšený krvný tlak, kardiovaskulárne ochorenia alebo tiež neurologické poruchy. Pri podozrení na akýkoľvek závažný problém je vhodné neotáľať s návštevou lekára.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.