MojaLekáreň.sk

Wobenzym a jeho účinky

V súčasnosti je čím ďalej viac venovaná pozornosť tzv. systémovej enzymoterapii. Jej hlavným predstaviteľom je liek Wobenzym.

Wobenzym a jeho účinky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo sú to enzýmy

Enzýmy sú látky bielkovinovej povahy, ktoré sú prítomné v každom živom organizme, vrátane človeka. V bunkách vznikajú z aminokyselín, ktoré získavame trávením bielkovín obsiahnutých v potrave. Upresňujú povahu a rýchlosť chemických reakcií a riadia väčšinu biochemických procesov. Preto sa im tiež hovorí biokatalyzátory.

Ako enzýmy fungujú

V priebehu jednej sekundy prebehne v tele mnoho miliónov chemických reakcií. Bez nich by to trvalo stovky rokov. V súčasnosti je známych viac ako 3000 enzýmov prítomných v našom tele. Ale je ich oveľa viac. Každý enzým má svoju špecifickú úlohu. Hodí sa len k určitej látke. Ako kľúč k zámku. Enzým „svoju“ látku zmení určitým spôsobom. Dokonalá súhra týchto reakcií zaisťuje takmer všetky životné pochody. Pre život aj pre zdravie je potrebné, aby boli v tele všetky enzýmy prítomné v dostatočnom množstve a funkčnom stave.

Tráviace enzýmy

Tráviace enzýmy sú látky, ktoré pomáhajú tráveniu, t. j. rozkladajú zložité molekuly na jednoduché. Veľká väčšina tráviacich enzýmov sa dá zaradiť do nasledujúcich 4 kategórií podľa toho, ktoré typy molekúl rozkladajú na:

  • proteázy − rozkladajú bielkoviny na aminokyseliny,
  • lipázy − rozkladajú tuky na mastné kyseliny,
  • amylázy, sacharázy, maltázy, celulázy − rozkladajú sacharidy,
  • nukleázy − rozkladajú nukleové kyseliny na nukleotidy.

Ľudské tráviace enzýmy sa nachádzajú predovšetkým v ústach (sliny), v žalúdku, v čreve, v pankrease.

Enzýmy v histórii a dnes

Už primitívne národy používali na liečbu rôznych rán šťavu alebo dužinu z ovocia obsahujúcu enzýmy (ananás, papája). Poznali a používali aj orgány obetných zvierat, ktoré sú bohaté na enzýmy (slinivka).

Enzýmy, ktoré používa moderná medicína, sú získavané z obdobných zdrojov ako pred storočiami, alebo modernými metódami genetického inžinierstva. Zakladateľom systémovej enzýmoterapie je rakúsky lekár Max Wolf. Jeho skúsenosti boli následne potvrdené výsledkami výskumov, laboratórnych experimentov a klinických štúdií.

Systémová enzýmoterapia

Systémová enzýmoterapia používa cielene zostavené zmesi rastlinných a živočíšnych enzýmov vo forme tabliet. Pred poškodením tráviacimi šťavami v žalúdku sú chránené špeciálnym obalom, ktorý sa rozpúšťa až v zásaditom prostredí tenkého čreva. Tu dochádza k vstrebávaniu účinných molekúl enzýmu. Tie potom pôsobia v celom organizme (systéme), najmä tam, kde prebieha zápal.

Z čoho sa enzýmy získavajú

  • Trypsín, chymotrypsín a enzýmová zmes pankreatín − z pankreasov mladých jatočných zvierat,
  • Amyláza a lipáza − sú mikrobiálneho pôvodu (Aspergillus oryzae)
  • Papaín − z plodu papáje,
  • Bromelaín − z ananásu

Účinky Wobenzymu

Najčastejšie podávaným liekom systémovej enzýmoterapie je Wobenzym®. Každý enzým a jeho presne stanovené množstvo má svoj význam. Proteolytické enzýmy, ktoré obsahuje, priaznivo ovplyvňujú zápal a imunitu. Pri užívaní Wobenzymu sa tiež rýchlejšie vstrebávajú opuchy, podliatiny a krvné výrony, ustupuje bolesť.

Na čo sa používa Wobenzym

Wobenzym sa používa ako podporný prostriedok pri:

  • liečbe najrôznejších zápalov − napr. zápaly dýchacích ciest, priedušiek, nosových dutín, močových ciest, šliach a svalov, gynekologické zápaly, zápaly prostaty, zápaly povrchových žíl, hemoroidy.
  • reumatoidnej artritíde, artróze, reumatizme mäkkých tkanív a problémoch s lymfatickým tkanivom. Je vhodnou alternatívou pre osoby, ktoré neznášajú nesteroidné protizápalové lieky.
  • hojenie chronických rán, ako sú vredy predkolenia, preležaniny a rany, ktoré sprevádzajú napr. cukrovku (diabetická noha).
  • k posilneniu imunity v období chrípok a prechladnutí
  • liečbe antibiotikami. Urýchľuje prestup antibiotík do tkanív a tým zvyšuje ich účinok.

Wobenzym po operácii

Wobenzym zmierňuje bolesť a opuchy spojené s úrazmi a stavmi po operáciách. Urýchľuje hojenie všetkých poúrazových a pooperačných stavov. Je veľmi obľúbený aj v stomatológii a plastickej chirurgii, kde urýchľuje hojenie.

Wobenzym pre deti

Wobenzym je vhodný aj pre deti. S úspechom ho využijeme pri liečbe ich úrazov, prechladnutí, chrípke, zápaloch dýchacích ciest, k posilneniu imunity a všetkých vyššie uvedených problémov.

Ako sa Wobenzym užíva

Liečba začína dávkou 3x denne 5 tabliet až 3x denne 10 tabliet, podľa akútnosti ochorenia. S postupným ústupom ťažkostí sa dávkovanie postupne znižuje na udržiavaciu dávku 3x denne 3 tablety. Liečba zvyčajne trvá niekoľko týždňov (do vymiznutia príznakov). Odporúča sa ¼ hodiny pred jedlom zapiť nerozhryzené tablety väčším množstvom vody. Deťom upravujeme dávkovanie v pomere 1 tableta na každých 6 kg váhy.

Ak sa stále ešte rozhodujete, či Wobenzym užívať alebo nie, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Bolesť Imunita
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Výživové doplnky na imunitu Lieky na bolesť

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.