MojaLekáreň.sk

Artróza verzus artritída

Viete, aký je rozdiel medzi artrózou a artritídou? Ide totiž o rôzne choroby, ktoré postihujú kĺby. Prejavy oboch postihnutí sa veľmi prelínajú a môžu byť zhodné. V oboch prípadoch chorého bolia kĺby. Pacient bez odborného vyšetrenia nespozná, o ktorú chorobu presne ide, môže však, ešte pred týmto vyšetrením urobiť pár vecí. Aké? To sa dozviete v tomto článku.

Artróza verzus artritída
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Bolí ma celé telo a hlavne kĺby...

Radi by ste prišli bolesti kĺbov na kĺb? :-) Nie ste sami. Bolesti kĺbov sú totiž v súčasnosti celosvetový problém, ktorý trápi nielen samotných chorých, ale značne finančne zaťažuje celú oblasť zdravotníctva. Aká je príčina týchto ťažkostí a je možné sa im brániť? Na tieto otázky neexistuje jednoduchá odpoveď. K vzniku a zhoršeniu ťažkostí totiž často prispievajú sami pacienti.

Čo je artróza

Artróza je zapríčinená častým a nadmerným preťažovaním kĺbových plôch, ktoré sa potom opotrebujú. K tomuto preťaženiu dochádza predovšetkým dlhodobým tlakom, ktorý je na ne vyvíjaný, následkom čoho dôjde k postupnému opotrebovaniu chrupiek, ktoré tvoria kĺbovú polochu. Ak je tlak vyvíjaný na chrupku dlhodobo, dochádza potom k celkovému podráždeniu celého kĺbu.

Čo je artritída

Artritída je oproti tomu palové ochorenie, ktoré so zvýšenou záťažou a opotrebovaním kĺbov nemá nič spoločné a môže byť spôsobená baktériami alebo reumatickým ochorením.

Príznaky

Príznaky oboch chorôb bývajú rovnaké a prejavujú sa bolesťami, opuchom kĺbov či výpotkom vnútri kĺbu, prípadne začervenaním. V prípade artritídy môže mať chorý aj zvýšenú teplotu.

Prvá pomoc pri bolesti kĺbov

Akonáhle chorý pocíti prvotné príznaky, ktorých prejavom je bolesť − môže siahnuť po bežne dostupných liekoch, ktoré ju utlmia a ktoré majú aj protizápalový účinok, tzv. nesteroidných antiflogistikách, napríklad na báze ibuprofénu. Ak bolesť po jednorazovom užití týchto liekov neustúpi, je vhodné navštíviť lekára.

S bolesťou kĺbov u lekára

Čo sa bude diať u lekára? Najprv bude vykonané vyšetrenie chorého kĺbu. Toto klinické vyšetrenie je často doplnené aj röntgenovými snímkami. Ak je tu podozrenie na zápal kĺbu, lekár vykoná aj odber krvi na laboratórne vyšetrenie. Pacient v tom prípade môže navštíviť viac lekárov − napr. reumatológa či ortopéda.  

Prvotné štádium artrózy

Ak lekár zistí príznaky artrózy, určí aj stupeň postihnutia a od neho sa potom bude odvíjať spôsob liečby. V prvotnom štádiu, ak nie je kĺbová plocha úplne zničená, je možné podávať preparáty chrániace chrupku, ktoré znižujú stupeň ďalšieho opotrebenia.

Súčasne je možné brať lieky proti bolesti aj proti zápalu. Je možné mierniť ťažkosti pomocou protizápalových preparátov injekčne priamo do kĺbu, aj keď táto liečba poskytuje určité riziká.

Ťažšie štádium artrózy

Ak je poškodený kĺb v ťažšom štádiu, existuje rad operačných riešení, či už ide napr. o transplantáciu chrupky z nepoškodeného miesta na miesto poškodené, alebo čiastočná či kompletná kĺbová náhrada.

Tieto operácie sú však po technickej stránke pomerne náročné a často obnášajú pre pacienta značné riziko. Preto je lepšie týmto zákrokom predísť a o svoje kĺby sa dobre starať. V prípade artritídy je možné využiť rôzne liečivá, či už s protizápalovým či antibiotickým účinkom − záleží na tom, ktorý faktor ochorenie spôsobil. 

Čo sa týka náhrady (endoprotézy) veľkých kĺbov, t. j. bedier a kolien − nie všetky tieto postihnutia vyžadujú priamo implantáciu umelého kĺbu. Lekár by vždy mal vziať do úvahy všetky možné spôsoby vhodnej terapie a implantáciu umelých kĺbov vziať do úvahy ako posledné riešenie.

Ťažkosti je možné zmenšiť pomocou palíc, protizápalových liekov a analgetík, ktoré znižujú a tlmia bolesť a zápalové prejavy degeneratívneho procesu na únosnú mieru.

Ťažké štádium artrózy

U artrózy ťažkého stupňa, ktorá sa nedá zvládnuť neinvazívnou cestou, je nevyhnutné pristúpiť k operácii. Rozhodnutie o podstúpení tejto operácie by malo vzísť zo spolupráce pacienta, jeho rodiny a lekára. Je veľmi dôležité dobre pochopiť princíp operácie a ďalšie následné opatrenia a režim, ktorý bude pacient musieť dodržiavať.

Pred operáciou by ste mali absolvovať dôkladné predoperačné vyšetrenie vaším obvodným lekárom, prípadne internistom, ktoré je nevyhnutné vykonať pre to, aby sa potvrdilo, či ste túto náročnú operáciu schopní podstúpiť. Výhodou je možnosť tzv. autotransfúzie, kedy pacient daruje krv "sám sebe".

Odber jednej dávky sa vykonáva raz týždenne, cca 3 − 5 týždňov pred operáciou. Počas týchto týždňov si vaše telo samo doplní odobranú krv. V prípade nevyhnutnosti krvného prevodu počas operácie potom dostanete svoju vlastnú krv, čím sa odstráni riziko nežiaducej reakcie na krv "cudzej". 

Typy kĺbových náhrad

Existujú dva typy kĺbových náhrad:

  1. cementované kĺbové náhrady a
  2. necementované kĺbové náhrady.

Oba typy protéz sa veľmi využívajú a o použití jednotlivého typu implantátu rozhoduje váš vek, životný štýl a skúsenosti operatéra s jednotlivými typmi implantátov.​

Možné pooperačné komplikácie

V dôsledku akejkoľvek operácie sa môžu vyskytnúť pooperačné komplikácie. Najčastejší z nich býva zápal žíl alebo tzv. trombóza, čo je vznik krvných zrazenín v hlbokých žilách končatín. Obávanou komplikáciou je infekcia v oblasti endoprotézy a rovnako tak aj vykĺbenie endoprotézy. 

Čo neovplyvníte

Prebiehajúci zápal kĺbu v žiadnom prípade nemôžete sami ovplyvniť − preto je nevyhnutné navštíviť lekára. Pri zanedbaní zápalu môže dôjsť k úplnej deštrukcii kĺbu. Preto je najlepšie na nič nečakať a v prípade bolestí v kĺboch rovno navštíviť odborného lekára.

Čo môžete sami

Ako už bolo vyššie uvedené, je možné jednorazovo užiť lieky, ktoré pôsobia proti bolesti a zápalu. Lepšie je však ovplyvniť samotný vznik ťažkostí. V prípade artrózy je dobré držať svoju telesnú hmotnosť v rozumných medziach a nepreťažovať kĺby neprimerane veľkou záťažou. V prípade artritídy jej vznik ovplyvníte len ťažko.

Komu hrozí artróza či artritída

Riziko vzniku ochorenia sa často diskutuje. U vrodeného vykĺbenia bedrových kĺbov či vrodenej dysplázie bedier je riziko predčasného vzniku artrózy takmer v 100 % prípadov. Artritída na základe reumatického postihnutia kĺbov má rovnako v určitom percente súvislosť s dedičnosťou.

Ak teda vylúčime vyššie uvedené dedičné či vrodené postihnutia, rizikovú skupinu tvoria predovšetkým ľudia obézni − tam je riziko postihnutia kĺbov veľmi vysoké.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Témy článku
Bolesť Choroba
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na bolesť Bolesť svalov a kĺbov

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.