MojaLekáreň.sk

Posilňujte imunitu včas

Imunita alebo tiež obranyschopnosť organizmu určuje, ako sa ľudské telo dokáže brániť vonkajším, ale aj vnútorným vplyvom baktérií, vírusom, pliesňam, parazitom. Imunitný systém vie rozpoznať cudzie škodlivé prvky v tele, udržuje rovnováhu vnútorného prostredia.

Posilňujte imunitu včas
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Blíži sa jeseň a obdobie, kedy väčšina z nás s úbytkom slniečka stráca aj energiu. Rozhodnite sa včas, ktorý doplnok stravy pomôže práve vám nepríjemné obdobie prekonať. Vyberte si, čím zvýšite odolnosť organizmu.

Zvýšenie imunity prirodzenou cestou

Najhoršie je, keď sa skrátia dni a je oveľa menej slnka. Prichádza zlá nálada, ktorá môže spôsobovať oslabenie organizmu. Ak ste cez leto zvýšili príjem ovocia a zeleniny, snažte sa pri tomto zvyku zotrvať. Dôležité je tiež nezabúdať na pohyb, aj v zime môžete posilňovať, plávať, hrať tenis.... Tí, čo sa pravidelne otužujú, majú pred ostatnými veľký náskok. Dostatočný spánok je tiež dobrým receptom. Podstatné je v akom prostredí sa pohybujete, kde pracujete, či sa často vyskytujete v kolektíve ostatných ľudí. Každý, kto prekonáva stres, znižuje svoju imunitu. Náročný býva pohyb po veľkých mestách. Vašej imunite nepomáha ani fajčenie a pitie alkoholu. Samozrejme, svoju rolu zohráva aj genetická výbava.

Keď príroda nestačí

Imunitu tiež ovplyvňujú prekonané choroby, najmä chrípka. Táto choroba môže byť pre telo veľkou záťažou a rekonvalescencia trvá aj niekoľko týždňov. Ak je telo oslabené prekonanou chrípkou, je náchylnejšie aj na ďalšie choroby. Organizmus vyčerpávajú aj dlhodobé infekcie. Ak teda nedokážete telu pomôcť prirodzenou cestou, nastupujú doplnky stravy na zvýšenie imunity.
Čo sa týka formy, imunitu najčastejšie posilňujeme formou tabletiek, toboliek, bylinných kvapiek, sirupov, žuvacích či rozpustných tabletiek. Existuje séria prírodných produktov na posilnenie imunity. Buď sa používajú ako prevencia alebo na rýchlejšie zotavenie po prekonanej chorobe. Účinné látky obsahuje napríklad hliva ustricová, cesnak, echinacea, rakytník, aloe vera a veľa ďalších rastlín.

Probiotiká

Probiotiká sú živé mikroorganizmy. Ak sa užívajú v primeranom množstve, majú priaznivý vplyv na zdravie organizmu. Probiotický preparát má tiež prebiotickú zložku. Prebiotiká sú látky nestráviteľné, ktoré však majú priaznivý vplyv na aktivitu črevnej mikroflóry, zvyšujú množenie probiotických baktérií v čreve. Probiotiká podporujú prirodzenú činnosť imunitného systému a detoxikáciu organizmu.
Pre dospelého je odporúčaná denná dávka 10 - 20 miliárd probiotických baktérií, pre dieťa 5 - 10 miliárd. Probiotiká získate prirodzenou cestou z kyslomliečnych výrobkov.

Koenzým Q10

Niekedy tiež označovaný ako vitamín Q. Ide o látku, ktorá sa prirodzene vyskytuje v bunkách ľudského organizmu. Má nezastupiteľnú funkciu pri tvorbe energie, chráni bunky pred predčasným starnutím a pred toxickými radikálmi. Po štyridsiatom roku života sa hladina koenzýmu Q10 dostáva na polovičnú hodnotu pôvodného množstva. Tým sa organizmus stáva menej odolným voči chorobám, stretáva so zníženou výkonnosťou. Pre ľudí dlhodobo chorých je prísun tohto koenzýmu veľmi dôležitý.

V potravinách nájdeme koenzým Q10 vo vnútornostiach (srdce, pečeň, obličky), v hovädzom mäse, v sardinkách a makrelách, sójovom oleji alebo orieškoch. Doplnkov stravy s obsahom koenzýmu Q10 je veľké množstvo. V jednej kapsule je obsiahnuté 5 do 60 mg.

Betaglukan

Betaglukan je prírodná látka, ktorá podporuje obranné reakcie organizmu proti bakteriálnym a parazitárnym ochoreniam. Pôsobí tiež ako antioxidant a má hojivé účinky u pacientov po operáciách, je teda výborný na rekonvalescenciu. Zlepšuje ochranu pred žiarením rôzneho pôvodu. Pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi a udržiavaní optimálnej hladiny cukru v krvi.
Betaglukan sa najčastejšie vyskytuje v obilninách (jačmeň, ovos), pekárenských kvasniciach a hubách.
Pre dospelého človeka je odporúčaná denná dávka 100 až 200 mg betaglukanu.

Hliva ustricová

Táto drevokazná huba je považovaná za veľmi vzácnu. Nielen, že je chutná, ale ako sa až v nedávnej dobe zistilo, má aj liečivé účinky. Hliva berie živiny zo stromov, na ktorých parazituje. Získava tým veľa dôležitých a potrebných látok, ktoré sú užitočné aj pre človeka. Hliva je jednou z húb, ktorá obsahuje beta 1,3 d-glukánu. Okrem toho tiež obsahuje vitamíny B a D, C, K, ďalej stopové prvky (železo, fosfor, draslík, zinok, selén, jód).
Hliva ustricová zvyšuje obranyschopnosť, pomáha v celkovej detoxikácii organizmu. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje tvorbu červených krviniek. Má dobrý vplyv na liečenie zápalov, plesňových ochorení, hemoroidov, popálenín či ekzémov.

Cesnak

Cesnak nie je iba výborná a aromatická pochutina používaná v kuchyni. Už od dávnych čias sú hojne využívané jeho antiparazitárne a posilňujúce účinky. Cesnak pomáha znižovať hladinu cholesterolu a mierne aj krvný tlak, prispieva k zvyšovaniu imunity. Ďalej cesnak môže slúžiť k prevencii niektorých druhov rakoviny, potláča infekcie vírusové, bakteriálne aj plesňové. Pomáha odstrániť z tela nežiadúce parazity.
Odporúčaná denná dávka u potravinových doplnkov je 400 až 600 mg.

Echinacea

Celá rastlina má liečivé účinky, najväčšie sú však z koreňa. Echinacea má veľký vplyv na zvyšovanie imunity organizmu. Jej použitie v jesennom období je najlepšou možnou prevenciou pred chrípkou. Má silnú antibiotickú schopnosť proti baktériám aj vírusom. Používa sa pri prechladnutí. Redukuje alergie. Zvonka pomáha pri hojení rán.

Rakytník

Rakytník rešetliakový je mohutný ker, ktorý sa v prírode vyskytuje v samčej a samičej podobe. Liečivé účinky majú nielen listy, ale hlavne oranžové plody. Účinné látky pomáhajú zvyšovať imunitu a detoxikovať organizmus, bojujú proti infekciám, urýchľujú hojenie, spomaľujú starnutie. Semená alebo olej z nich zlepšujú prejavy astmy a choroby zažívacieho ústrojenstva. Zvonka olej pomáha pri kožných problémoch. Čerstvé plody a výrobky z nich sú skvelým pomocníkom, keď príde prechladnutie.

Aloe vera

Táto sukulentná rastlina rastie v subtropických a tropických oblastiach. Pre svoje liečivé účinky sa používa na celom svete. Obsahuje cez dvesto významných zložiek: vitamíny, minerály, aminokyseliny, enzýmy, cukry a ďalšie. Známe je jej pôsobenie na hojenie rán a popálenín. Veľmi často je látka z aloe vera obsiahnutá v prípravkoch po opaľovaní. Vnútorne sa užíva aloe na posilnenie imunity, k podpore tráviaceho systému. Užíva sa vo forme tabliet i v tekutej podobe.
Denná dávka pre dospelých sa udáva 25 až 50 ml 100% šťavy z aloe.

Po prekliku sa dozviete tipy na obľúbené doplnky stravy z jednotlivých skupín.
Nech Vám dobre slúžia!

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.