MojaLekáreň.sk

Vitamín B1 alebo tiamín. Prečo je pre nás tak dôležitý?

Vitamín B1 je pre naše telo nevyhnutný - dodáva nám energiu, má vplyv na nervový systém a srdce. Dozviete sa, odkiaľ ho najlepšie získate a kedy je vhodné ho telu doplniť.

Vitamín B1 alebo tiamín. Prečo je pre nás tak dôležitý?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Beri - beri alebo nedostatok vitamínu B1

Tak sa volá choroba, ktorá človeka postihne, ak bude trpieť úplným nedostatkom vitamínu B1, čiže tiamínu. V súčasnosti sa vyskytuje v krajinách, kde nie je samozrejmosťou pestrá strava. Názov choroby vystihuje poruchu chôdze, ktorá je pre ňu príznačná. Beri beri znamená totiž v jednom z jazykov používaných v Indii „ovčia chôdza".

Na čo je dobrý Vitamín B1

Tiamín je nevyhnutnou súčasťou asi tridsiatich enzýmov. Má významný vplyv na energetickú premenu v bunkách. Je teda potrebný predovšetkým pre neporušenú funkciu nervového systému a srdca.

Zdroje vitamínu B1

Kľúčom k dostatočnému príjmu vitamínu B1 je prirodzená pestrá strava.

Dostatok tiamínu získate z týchto potravín:

Keďže tepelnými úpravami a dlhým státím sa vitamín B1 ničí, je dobré konzumovať čerstvé, nerafinované potraviny.

Nedostatok vitamínu B1

Pri nedostatku vitamínu B1 budete postihnutí poruchou funkcie nervov; slabosťou, brnením a pocitom znecitlivenia končatín, zhoršením celkového stavu. Pri úplnom deficite vitamínu B1 (avitaminóze) sa objavia poruchy srdcové, strata citlivosti v končatinách, porucha chôdze, zápaly nervov, poruchy psychiky a opuchy.

V našej republike avitaminóza v podstate nehrozí. Nedostatok vitamínu B1 vás však môže postihnúť, ak máte poruchu jeho vstrebávania (pri opakovanom dlhodobom zvracaní, alkoholizme, chorobách tráviaceho systému), pri ochoreniach nervov, hladovkách, chronickej hemodialýze a chudokrvnosti.

Prebytok vitamínu B1

Prebytok a toxické pôsobenie by bolo úplnou výnimkou, pretože nadbytočné množstvo sa vylučuje z tela. Avšak pri značnom príjme tohto vitamínu boli popísané bolesti hlavy, svrbenie pokožky, slabosť, potenie a nevoľnosť.

Kto potrebuje vitamínu B1 viac?

Zvýšené nároky na tiamín majú:

  • ženy užívajúce antikoncepciu,
  • ľudia v strese, podávajúci vysoký fyzický výkon,
  • deti
  • tehotné a dojčiace ženy,
  • pri nedostatočnej výžive
  • nadmernému požívaniu alkoholu,
  • starší ľudia.

Ako je to s vitamínom B1

Tento vitamín je rozpustný vo vode a v prípade jeho vyššieho príjmu ho telo bez problémov vylúči močom. Organizmus si nevie tiamín skladovať a nesprávna skladba jedálnička (t. j nadmerný príjem cukrov a kávy), nás o tiamín ochudobňuje. Nedostatky tiamínu v potrave stoja za zhoršenou pamäťou, zníženou koncentráciou, rozvojom melanchólie až depresie. Tiamín je tiež potrebný pre správne fungovanie pamäte v starobe.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Vitamíny Výživové doplnky a vitamíny

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.