MojaLekáreň.sk

Seborea: seboroická dermatitída

Vo vlasoch, na tvári aj inde na tele vás môžu prekvapiť začervenané šupinky so žltkastou chrastičkou. Seboroická dermatitída alebo tiež seborea napriek pomerne exotickému názvu postihuje podľa odhadov asi 5 % populácie. A koho raz navštívi, pri tom sa často zdrží po celý zvyšok života. Čo o tomto kožnom ochorení vieme?

Seborea: seboroická dermatitída
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je to seboroická dermatitída (seborea)

Seboroická dermatitída (dermatitis seborrhoica) je pomerne časté kožné ochorenie s nadmernou produkciou kožného mazu (latinsky sebum). Ide o neinfekčné ochorenie s chronickým a recidivujúcim priebehom.

Ochorenie postihuje dojčatá v prvých 3 mesiacoch života, ďalej mladých ľudí v období puberty a dospelých, medzi ktorými prevažujú muži medzi 20. a 40. rokom života.

Seborea sa u dojčiat najčastejšie prejavuje ako pevne priliehajúce žltooranžové nánosy mastných šupín a chrastičiek na hlavičke, šíriace sa na ušká, obočie a vonkajšie oblasti viečok. Zatiaľ čo u dojčiat sa seborea pri trpezlivom každodennom dodržiavaní hygieny, ošetrovaní postihnutých miest a úprave výživy zvyčajne hojí spontánne počas niekoľkých týždňov alebo mesiacov, u dospelých sa často chronicky vracia.

Ako sa seborea prejavuje

Seborea si na ľudskom tele najradšej vyberá pre svoj výskyt kožu bohatú na mazové žľazy, ktorá sa môže zapariť. Najčastejšie ju nájdete vo vlasoch a na tvári, postihuje nosovoústne ryhy, ušné záhyby, obočie a okraje viečok aj oblasť fúzov. Vyskytuje sa aj na hrudi a medzi lopatkami, v záhyboch pod prsiami a v oblastiach pubického ochlpenia.

Najčastejším prejavom seborey sú ploché, bodkovité, kruhové alebo oválne hnedasto ružové alebo lososovo ružové plôšky, s temnejším stredom a zdôrazneným začervenaným okrajom. Ložiská miestami a v rôznom rozsahu mapovito splývajú a často sú potiahnuté mastnými žltkastými šupinkami a chrastičkami maslovitého vzhľadu, ktoré sa samovoľne olupujú, inokedy naopak skôr mokvajú a úporne zostávajú.

Seborea a ročné obdobie

Prejavy seborey závisia od klimatických podmienok a ročného obdobia. Všeobecne sa zlepšujú v lete a zhoršujú v zime. Vplyv samotného slnečného žiarenia nie je jednoznačný, u niektorých pacientov slnko prejavy seborey zhoršuje, u iných zlepšuje. Postihnuté miesta väčšinou nesvrbia, ale svrbieť môžu. Svrbenie sa niekedy zvyšuje účinkom priameho slnečného žiarenia.

Ako sa seborea diagnostikuje

Seboroickú dermatitídu niekedy nie je ľahké diagnostikovať, vykonať nasledujúce testy a iné typy kožných ochorení. Najľahšie ju je možné zameniť za lupienku (psoriázu) a u detí aj s atopickým ekzémom. Môže tiež vyzerať ako alergická reakcia na pokožku alebo alergická kontaktná dermatitída. Seboreu by však mal bezpečne poznať skúsený dermatológ, prípadne trichológ špeciálne zameraný na rôzne anomálie vlasov a vlasovej pokožky.

Ako sa seborea lieči

Dermatológ zvyčajne volí lokálnu liečbu postihnutých oblastí. Iba v prípade úpornej a ťažkej formy seboroickej dermatitídy siahne po celkovej liečbe kortikosteroidmi, antimykotikami, prípadne antibiotikami doplnené podávaním železa, selénu, zinku a vitamínov skupiny B.

Lokálna liečba využíva lieky vo forme šampónov, gélov, olejov či krémov. S úspechom sa využívajú dermokozmetické prípravky s obsahom antimikrobiálnych zložiek, ako je kyselina salicylová, chinolínové a imidazolové deriváty, ichtamol, decht, selén, síra alebo zinok v kombinácii s lokálnymi kortikosteroidmi a antimykotikami, napríklad ketokonazol, mikonazol alebo ciklopirox.


Opýtali sme sa...

...MUDr. Marie Košťálkovej, Ph.D. z Kliniky chorôb kožných a pohlavných chorôb FN a LF UK Hradec Králové

Čo vlastne spôsobuje seboroickú dermatitídu?

Tak ako u mnohých iných ochorení, ani u seboroickej dermatitídy neexistuje jediná úplne konkrétna príčina. Medzi jej spúšťacie faktory patrí zvýšený stres, depresia, chronická únava, nadmerná konzumácia alkoholu a pikantných dráždivých pokrmov s nadmierou cukrov a živočíšnych tukov. Medzi stavy spojené s vyšším výskytom tohto ochorenia radíme oslabenie imunitného systému s porušením kožnej bariéry, HIV pozitivitu, AIDS, parkinsonizmus, epilepsiu a deficit vitamínov zo skupiny B. Významnú úlohu pri vzniku a rozvoji seborey hrá genetická predispozícia a nesprávny proces rohovatenia kože, hormonálna a lipidová nerovnováha a najmä premnoženie a zvýšená precitlivenosť na inak bežne sa na koži vyskytujúce kvasinky rodu Malassezia (pôvodny názov Pityrosporum).

Ako sa vplyv kvasiniek prejavuje?

Tieto kvasinky sa živia kožným mazom a produkujú olejové kyseliny, ktoré pri premnožení kvasinkovej mikroflóry zostávajú vo zvýšenej miere na pokožke, ktorá potom reaguje zanietením horných vrstiev a zrýchlením výmeny kožných buniek. Odumreté bunky sa zhlukujú a my ich vidíme ako drobné lupiny, šupinky alebo chrasty.

Aké zmeny v životospráve pacientom odporúčate?

Na prevenciu recidív treba dlhodobo dodržiavať celkovo zdravý životný štýl. Čo jesť? Asi vás neprekvapí, že odporúčam pestrú stravu bohatú na vitamíny a minerály, predovšetkým vitamíny skupiny B, selén, zinok, omega-3 kyseliny a probiotiká. Dôležité je obmedziť živočíšne tuky a sladkosti. Dôležitá je aj šetrná, ale pravidelná telesná hygiena s použitím nemastných, hydratujúcich, slabo kyslých alebo neutrálnych umývacích gélov a šampónov. Najlepšie sú prípravky určené pre alergikov alebo priamo na seboroickú dermatitídu, s kolagénom a bez parfumácie. Vhodné je tiež nosenie jemných odevov z prírodných materiálov − bavlna, konope, bambus.

Môžu kozmetické prípravky pri liečbe seborey skutočne pomôcť?

Kvalitné dermokozmetické prípravky obsahujúce antimikrobiálne zložky, ako je kyselina salicylová, síra, selén, decht alebo zinok, pomáhajú zmierniť akútne príznaky ochorenia a po skončení liečby bránia jej novému prepuknutiu. Kvalitná dermokozmetika pomáha redukovať nežiaduce účinky mikrobiálneho osídlenia a nadprodukciu kožného mazu, uľaví svrbeniu, neutralizuje začervenanie a olupovanie pokožky. Navracia pokožke schopnosť prirodzenej ochrany a môže oddialiť recidívu ochorenia až o niekoľko týždňov.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.