MojaLekáreň.sk

Kontaktné šošovky a šport

Patríte medzi milovníkov vonkajších alebo vnútorných športov a nosíte okuliare, ktoré vás vo vašom koníčku limitujú? Máme pre vás riešenie. Vyskúšajte kontaktné šošovky. Poradíme vám, aké si vybrať a na čo si dať pozor.

Kontaktné šošovky a šport
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Šport a dokonalý zrak

Či už radi beháte, jazdíte na bicykli či korčuliach alebo si neviete predstaviť život bez vodných radovánok a lyžovania, iste viete, že kľúčom k správnemu zážitku z pohybovej aktivity je nielen fyzická zdatnosť a obratnosť, ale aj dokonalý zrak. Aj malá dioptrická chyba spojená s nepozornosťou môže zapríčiniť, že namiesto odohrania lopty pri plážovom volejbale skončíte na kolenách v piesku.

Okuliare vs. kontaktné šošovky

Na dioptrické okuliare si musíme neustále dávať pozor, aby sme ich nestratili, nepoškodili, nepoškriabali a nepolámali. Navyše skresľujú zorné pole, a ak dôjde k rozbitiu skiel, keď ich máme na nose, môžu vám vzniknuté črepy poškodiť oči a spôsobiť ranky v tvári. Preto sú na šport ideálnou voľbou kontaktné šošovky. Eliminujú riziká poranenia očí a s ich nosením odpadá nepohodlie a neustále upravovanie okuliarov, ktoré sa vplyvom pohybu alebo potenia môžu posúvať.

Výhody nosenia kontaktných šošoviek

  • netlačia za ušami a na nose
  • nezahmlievajú sa
  • nepadajú z tváre
  • nebránia noseniu slnečných či plaveckých okuliarov a prilieb
  • a neskresľujú zorný uhol, vidíte ostro vo všetkých smeroch

Vedeli ste, že...

Veľa druhov šošoviek má aj UV filtre. Takže v kombinácii so slnečnými okuliarmi poskytujú zvýšenú ochranu pred pôsobením UVA i UVB žiarenia. Ak radi športujete vonku, vaše oči iste dvojitú ochranu ocenia.

Šport a očné šošovky

Pri športe je dôležité poriadne vidieť, bez toho aby ste sa museli otáčať a riskovať pád. Okuliare neumožňujú takú flexibilitu ako kontaktné šošovky. Tie pokrývajú celé zorné pole, nielen priamy pohľad. S kontaktnými šošovkami uvidíte jasne a ostro všetkými smermi – aj periférne.

Jednodňové šošovky

Ak sa nechcete vzdať svojich dioptrických okuliarov a prekážajú vám len pri športe, odporúčame vyskúšať jednodňové kontaktné šošovky. Sú ideálnou investíciou a zároveň zdravou voľbou. Celý deň môžete nosiť svoje obľúbené okuliare a pred športom si nasadíte nový a absolútne sterilný pár šošoviek, ktorý po skončení aktivity jednoducho vyhodíte. 

Jednodňové šošovky iste ocenia aj alergici. Dôvod? Počas krátkeho nosenia sa na povrchu šošovky neusadí toľko alergénov ako u šošoviek určených na dlhodobé nosenie.

Kohútiková voda a kontaktné šošovky

V bežnej kohútikovej vode sa nachádza chlór, minerálne častice, kovy a mikroorganizmy napr. akantaméba, ktorá lipne na šošovkách a môže oko poškodiť. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Kontaktné šošovky pre všetky druhy športov? Bohužiaľ nie.

Kontaktné šošovky je možné pre svoje výhody nosiť na väčšinu športov. Jediný problém môže byť pri vodných športoch či vysokohorskej turistike.

Zásady kúpania s kontaktnými šošovkami

  • Na kúpanie v bazéne alebo mori je vhodné nosiť len jednodňové šošovky, ktoré po kúpaní hneď vyhodíte alebo si nechajte vyrobiť plavecké okuliare s dioptrickou úpravou skiel priamo na mieru.
  • V mori noste radšej plavecké okuliare a šnorchel.
  • Pozor na stojaté vody rybníkov, kde sa vyskytuje viac baktérií – určite neodporúčame sa potápať s kontaktnými šošovkami bez plaveckých okuliarov.
  • Ak sa kúpete viacdňovými šošovkami, nezabudnite ich dobre očistiť v peroxidovom roztoku, ktorý dokonale zničí nebezpečné baktérie.
  • S kontaktnými šošovkami sa nesprchujte. Ak nemôžete pred sprchovaním kontaktné šošovky vybrať, dôsledne dbajte na to, aby sa vám voda a umývacie prostriedky nedostali do očí.

Náš tip

Ak je to možné, kontaktné šošovky pred plávaním z očí vyberte. Ak to nie je možné, nezabudnite si nasadiť plavecké okuliare či masku na potápanie. Plavecké okuliare ochránia oko aj šošovky pred baktériami či pieskom, ktoré sa vám pri plávaní môžu dostať pod šošovky. Určite neodporúčame používať pravidelne – v malom priestore pod okuliarmi totiž nie je dostatok kyslíka, čo po a dlhšom čase môže mať neblahý vplyv na rohovku.

Turistika

V prípade náročných výprav vo vysokých horách, alebo kdekoľvek inde mimo dosahu civilizácie – ak sa napríklad rozhodnete tráviť dovolenku v divokej prírode pod stanom, odporúčame nechať šošovky doma a zvoliť okuliare. Problém je hlavne v otázke hygieny. Kontaktné šošovky potrebujete dávať späť do očí čistými, umytými rukami čo v prírode nie je vždy možné. Do očí by ste si tak mohli zaniesť nečistoty a spôsobiť si zápal.

Myslite na svoje oči

V prípade, že vám do oka vnikne voda, piesok, šampón alebo iné nečistoty, kontaktné šošovky ihneď vyberte a opláchnite. A ak vás bude trápiť pocit suchého oka, majte po ruke zvlhčujúce očné kvapky, ktoré vám rýchlo uľavia od nepohodlia.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.