MojaLekáreň.sk

Dezinfekcia

Alkoholové dezinfekčné prostriedky by mali obsahovať ideálne 60-70% alkoholu. Tie potom majú účinok na baktérie, vírusy a niektoré ďalšie patogény. Po 30s zabíjajú približne 99,9% baktérií, po minúte až 99,999% baktérií.

Dezinfekcia
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Dezinfekcia v kocke

Na čo slúži

Dezinfekcia slúži na ničenie organizmov a patogénov

  • na pokožke,
  • slizniciach,
  • ranách,
  • predmetoch či povrchoch

a väčšinou sa používa na zabránenie prenosu infekcie.

Na čo prihliadať pri výbere

Pri výbere (alebo výrobe) je dôležité brať do úvahy:

  • ako je dezinfekcia účinná na jednotlivé mikroorganizmy,
  • zdravotnú a ekologickú nezávadnosť a znášanlivosť s predmetmi, na ktoré má byť použitá,
  • čas potrebný k usmrteniu mikroorganizmov alebo
  • spôsob, ktorým sa dezinfekcia používa.

Ako možno dezinfekciu vykonávať

Dezinfekciu možno vykonávať

  • fyzikálnymi i
  • chemickými postupmi

Všetky látky, ktoré zasahujú do životného cyklu mikroorganizmu (brzdia rast, rozmnožovanie, usmrcujú), patria do skupiny biocídov.

Biocídy

Biocídy ďalej môžeme rozdeliť na

  • dezinfekčné látky (inaktivujú mikroorganizmy na povrchoch),
  • konzervanty (inaktivujú mikroorganizmy v potravinách, kozmetike, ..) a
  • antiseptiká (inaktivujú mikroorganizmy na živých bunkách, tkanivách a orgánoch).

Biocídy na dezinfekciu používajú alkoholy, aldehydy, peroxid vodíka, chlórnany, Chloramin T, jód, ozón, manganistan draselný, peroctovú kyselinu, fenoly, kvartérne amóniové zlúčeniny (označované ako KAS).

Dezinfekcia rúk a pokožky

Na dezinfekciu rúk môžeme použiť dezinfekčné mydlá, gély alebo obrúsky.

Vyberať by sme mali také, ktoré deklarujú účinok na baktérie a vírusy. Dezinfekčné obrúsky a gély sú väčšinou na báze alkoholu s väčším či menším obsahom ďalších antibakteriálnych látok. Skvele sa hodia na cesty, či na miesta, kde si nemôžete ruky umyť mydlom a vodou. Použiť ich môžete aj na utieranie madiel v hromadnej doprave, nákupných košíkov, ....

Aby bola dezinfekcia čo najúčinnejšia je dôležitá dĺžka expozície (styku s ošetrovanou časťou).

Ako si správne dezinfikovať ruky

Ak si ruky nemôžete umyť, použite dezinfekčný gél alebo obrúsok. Gél si naneste na suché ruky a vtierajte do pokožky rúk kým nie je úplne suchá a to aspoň 30-60 sekúnd. Nezabudnite na priestory medzi prstami, končeky prstov, chrbty dlaní a nechty. Vždy vyberajte prípravky, ktoré sú určené na použitie na pokožku.

Na obsahu alkoholu v dezinfekcii záleží

Alkoholové dezinfekčné prostriedky by mali obsahovať ideálne 60-70% alkoholu. Tie potom majú účinok na baktérie, vírusy a niektoré ďalšie patogény. Po 30 sekundách zabíjajú približne 99,9% baktérií, po 60 sekundách až 99,999%. Väčšinou nie sú účinné na rezistentné spóry baktérií a húb.

Ako dlho zostane pokožka dezinfikovaná

Použitá voda v prípravku spomaľuje rýchle odparovanie alkoholu a tým predlžuje dĺžku zotrvania alkoholu na pokožke a jeho lepšiu účinnosť. Po odparení dezinfekcie a po ďalšej priamej expozícii patogénom, môže opäť dôjsť k ich rozšíreniu po pokožke. Obvykle sa uvádza, že táto doba je zhruba 15 minút.

Pozor na ochranu kožnej bariéry

Kolonizácia pokožky "priateľskými" baktériami a neporušená kožná bariéra do istej miery chráni pokožku pred infekciou. Opakované a časté nanášanie dezinfekcie na pokožku môže spôsobovať narušenie kožnej ochrannej bariéry. Preto je vhodné ruky mazať vyživujúcimi prostriedkami, ktoré kožnú bariéru pomáhajú obnovovať a zabraňujú tým aj vysychaniu kože.

Čo robiť, keď nemáte dezinfekčný gél ani obrúsky

Pokiaľ gél alebo obrúsky nemáte, môžete k zníženiu rizika použiť i jednorazové rukavice. Nedotýkajte sa tváre, úst, nosa ani očí.

Výroba dezinfekcie (podľa odporúčania WHO)

Na 1 liter potrebujeme:

  • 830 ml alkoholu (ideálne 96% etanol)
  • 42 ml 3% peroxidu vodíka
  • 15 ml glycerolu
  • do 1l doplniť prevarenú vychladnutú vodu
  • nechať 3 dni "odstáť" v uzavretej nádobe

Možno použiť na dezinfekciu rúk i na dezinfekciu plôch.

Peroxid vodíka pomáha narušiť povrch patogénu, alkohol potom denaturuje bielkoviny a patogén inaktivuje alebo zahubí.

Umývajte si ruky správne!

Ak nemáte antibakteriálne mydlo, môžete ho nahradiť obyčajným mydlom a dôkladným umývaním rúk teplou vodou. Dôkladné umývanie rúk mydlom, pomôže narušiť povrch (tukovú kapsulu) vírusu a tým ho zničí či odstráni. Ruky si umývajte mydlom zhruba 30 - 60 s a potom 20 - 25 s ich oplachoujte vodou. Pri umývaní rúk nezabudnite na žiadnu časť rúk - rozotrite mydlo na vlhké ruky - na dlane, chrbty rúk, kožu medzi prstami, končeky prstov, nechty a zápästia.

Dezinfekcia povrchov v domácnosti

K základnej dezinfekcii povrchov možno využiť antibakteriálne servítky či spreje na povrchy, prípadne bežne dostupné "chlórové bielidlo" (5% roztok chlórnanu sodného, ktorý sa následne riedi na požadovanú koncentráciu).

Ošetrované povrchy dezinfekciou

  • navhlčite,
  • nechajte pôsobiť predpísanú dobu a
  • buď ich nechajte zaschnúť, alebo
  • ich zotrite suchou či vlhkou handrou.

Pri aplikácii (predovšetkým razantnejších a chlórových prípravkov) si chráňte ruky rukavicami a oči ochrannými okuliarmi.

Povrchy a prádlo

Dezinfikovať pravidelne odporúčame predovšetkým kľučky, vypínače, klávesnice, mobilné telefóny, WC. Uteráky, utierky a ďalšie veci (kde hrozí možnosť naviazania patogénov) perte pri minimálnej teplote 60°C. Môžete pridať aj rôzne prostriedky na dezinfekciu bielizne či perkarbonát sodný. Vždy si najskôr radšej overte stálofarebnosť bielizne.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Potničky sú spôsobené zablokovaním potných žliaz, ku ktorému dochádza pri nadmernom potení. Hlavnými spúšťačmi tohto problému sú teploty nad 30 °C, vysoká vlhkosť a intenzívna fyzická aktivita. Keď…

viac

Moluska je vírusové kožné ochorenie, ktoré môže dostať naozaj každý. Najčastejšie sa ochorenie objavuje na tele, rukách a nohách. Šíri sa priamym kontaktom, slinami alebo ak zdieľate časti oblečenia…

viac

Bolesť v päte môže byť dôsledkom pätovej ostruhy, čo je zvápenatená šľacha, ktorá vedie od pätovej kosti ku každému prstu alebo sa nachádza v úponoch Achillovej šľachy. Prejavuje sa intenzívnou…

viac

Úpal a úžeh má väčšina ľudí úzko spojené s letom, avšak úpal so slniečkom súvisieť priamo nemusí. To je aj hlavný rozdiel medzi týmito dvoma chorobami z prehriatia, ktoré sú inak veľmi podobné a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.