MojaLekáreň.sk

Dezinfekcia

Alkoholové dezinfekčné prostriedky by mali obsahovať ideálne 60-70% alkoholu. Tie potom majú účinok na baktérie, vírusy a niektoré ďalšie patogény. Po 30s zabíjajú približne 99,9% baktérií, po minúte až 99,999% baktérií.

Dezinfekcia
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Dezinfekcia v kocke

Na čo slúži

Dezinfekcia slúži na ničenie organizmov a patogénov

  • na pokožke,
  • slizniciach,
  • ranách,
  • predmetoch či povrchoch

a väčšinou sa používa na zabránenie prenosu infekcie.

Na čo prihliadať pri výbere

Pri výbere (alebo výrobe) je dôležité brať do úvahy:

  • ako je dezinfekcia účinná na jednotlivé mikroorganizmy,
  • zdravotnú a ekologickú nezávadnosť a znášanlivosť s predmetmi, na ktoré má byť použitá,
  • čas potrebný k usmrteniu mikroorganizmov alebo
  • spôsob, ktorým sa dezinfekcia používa.

Ako možno dezinfekciu vykonávať

Dezinfekciu možno vykonávať

  • fyzikálnymi i
  • chemickými postupmi

Všetky látky, ktoré zasahujú do životného cyklu mikroorganizmu (brzdia rast, rozmnožovanie, usmrcujú), patria do skupiny biocídov.

Biocídy

Biocídy ďalej môžeme rozdeliť na

  • dezinfekčné látky (inaktivujú mikroorganizmy na povrchoch),
  • konzervanty (inaktivujú mikroorganizmy v potravinách, kozmetike, ..) a
  • antiseptiká (inaktivujú mikroorganizmy na živých bunkách, tkanivách a orgánoch).

Biocídy na dezinfekciu používajú alkoholy, aldehydy, peroxid vodíka, chlórnany, Chloramin T, jód, ozón, manganistan draselný, peroctovú kyselinu, fenoly, kvartérne amóniové zlúčeniny (označované ako KAS).

Dezinfekcia rúk a pokožky

Na dezinfekciu rúk môžeme použiť dezinfekčné mydlá, gély alebo obrúsky.

Vyberať by sme mali také, ktoré deklarujú účinok na baktérie a vírusy. Dezinfekčné obrúsky a gély sú väčšinou na báze alkoholu s väčším či menším obsahom ďalších antibakteriálnych látok. Skvele sa hodia na cesty, či na miesta, kde si nemôžete ruky umyť mydlom a vodou. Použiť ich môžete aj na utieranie madiel v hromadnej doprave, nákupných košíkov, ....

Aby bola dezinfekcia čo najúčinnejšia je dôležitá dĺžka expozície (styku s ošetrovanou časťou).

Ako si správne dezinfikovať ruky

Ak si ruky nemôžete umyť, použite dezinfekčný gél alebo obrúsok. Gél si naneste na suché ruky a vtierajte do pokožky rúk kým nie je úplne suchá a to aspoň 30-60 sekúnd. Nezabudnite na priestory medzi prstami, končeky prstov, chrbty dlaní a nechty. Vždy vyberajte prípravky, ktoré sú určené na použitie na pokožku.

Na obsahu alkoholu v dezinfekcii záleží

Alkoholové dezinfekčné prostriedky by mali obsahovať ideálne 60-70% alkoholu. Tie potom majú účinok na baktérie, vírusy a niektoré ďalšie patogény. Po 30 sekundách zabíjajú približne 99,9% baktérií, po 60 sekundách až 99,999%. Väčšinou nie sú účinné na rezistentné spóry baktérií a húb.

Ako dlho zostane pokožka dezinfikovaná

Použitá voda v prípravku spomaľuje rýchle odparovanie alkoholu a tým predlžuje dĺžku zotrvania alkoholu na pokožke a jeho lepšiu účinnosť. Po odparení dezinfekcie a po ďalšej priamej expozícii patogénom, môže opäť dôjsť k ich rozšíreniu po pokožke. Obvykle sa uvádza, že táto doba je zhruba 15 minút.

Pozor na ochranu kožnej bariéry

Kolonizácia pokožky "priateľskými" baktériami a neporušená kožná bariéra do istej miery chráni pokožku pred infekciou. Opakované a časté nanášanie dezinfekcie na pokožku môže spôsobovať narušenie kožnej ochrannej bariéry. Preto je vhodné ruky mazať vyživujúcimi prostriedkami, ktoré kožnú bariéru pomáhajú obnovovať a zabraňujú tým aj vysychaniu kože.

Čo robiť, keď nemáte dezinfekčný gél ani obrúsky

Pokiaľ gél alebo obrúsky nemáte, môžete k zníženiu rizika použiť i jednorazové rukavice. Nedotýkajte sa tváre, úst, nosa ani očí.

Výroba dezinfekcie (podľa odporúčania WHO)

Na 1 liter potrebujeme:

  • 830 ml alkoholu (ideálne 96% etanol)
  • 42 ml 3% peroxidu vodíka
  • 15 ml glycerolu
  • do 1l doplniť prevarenú vychladnutú vodu
  • nechať 3 dni "odstáť" v uzavretej nádobe

Možno použiť na dezinfekciu rúk i na dezinfekciu plôch.

Peroxid vodíka pomáha narušiť povrch patogénu, alkohol potom denaturuje bielkoviny a patogén inaktivuje alebo zahubí.

Umývajte si ruky správne!

Ak nemáte antibakteriálne mydlo, môžete ho nahradiť obyčajným mydlom a dôkladným umývaním rúk teplou vodou. Dôkladné umývanie rúk mydlom, pomôže narušiť povrch (tukovú kapsulu) vírusu a tým ho zničí či odstráni. Ruky si umývajte mydlom zhruba 30 - 60 s a potom 20 - 25 s ich oplachoujte vodou. Pri umývaní rúk nezabudnite na žiadnu časť rúk - rozotrite mydlo na vlhké ruky - na dlane, chrbty rúk, kožu medzi prstami, končeky prstov, nechty a zápästia.

Dezinfekcia povrchov v domácnosti

K základnej dezinfekcii povrchov možno využiť antibakteriálne servítky či spreje na povrchy, prípadne bežne dostupné "chlórové bielidlo" (5% roztok chlórnanu sodného, ktorý sa následne riedi na požadovanú koncentráciu).

Ošetrované povrchy dezinfekciou

  • navhlčite,
  • nechajte pôsobiť predpísanú dobu a
  • buď ich nechajte zaschnúť, alebo
  • ich zotrite suchou či vlhkou handrou.

Pri aplikácii (predovšetkým razantnejších a chlórových prípravkov) si chráňte ruky rukavicami a oči ochrannými okuliarmi.

Povrchy a prádlo

Dezinfikovať pravidelne odporúčame predovšetkým kľučky, vypínače, klávesnice, mobilné telefóny, WC. Uteráky, utierky a ďalšie veci (kde hrozí možnosť naviazania patogénov) perte pri minimálnej teplote 60°C. Môžete pridať aj rôzne prostriedky na dezinfekciu bielizne či perkarbonát sodný. Vždy si najskôr radšej overte stálofarebnosť bielizne.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.