Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo lekárnikom.
Stévia, melasa alebo ryžový sirup?
- Stévia je najvhodnejším sladidlom pre diabetikov. Glykemický index je 0 a jej sladivosť je 300x vyššia, než má repný cukor. Nemá žiadnu nepríjemnú chuť, je čisto prírodná a nespôsobuje zubný kaz.
- Ryžový sirup má tiež nízky GI a využiť ho môžete nielen na osladenie kávy alebo čaju, ale aj pri varení alebo pečení.
- Trstinová melasa je ďalším vhodným sladidlom pre diabetikov, ale aj deti, seniorov, športovcov a fyzicky pracujúcich. Má nízky obsah cukru, ale veľmi vysokú výživovú hodnotu. Navyše obsahuje rad minerálov ako je železo, horčík, fosfor, draslík, zinok a vitamíny skupiny B.
Čo nejesť pri diabete
- polotovary, konzervy a priemyselne spracované potraviny
- biele pečivo
- tučné mäsá
- tučné mliečne výrobky
- dosladzované mliečne nápoje
- živočíšne tuky
- tavené syry
- limonády, džúsy a ďalšie sladené nápoje
- cukrovinky
- kečup, majonéza, horčica a ďalšie dresingy
Čo jesť pri diabete
- zeleninu
- ovocie s nízkym obsahom cukru
- ryby
- biele chudé mäso
- vaječný bielok
- biele jogurty, neochutené kefíry a acidofilné mlieka
- syry s nízkym obsahom tuku
- celozrnné pečivo
- strukoviny
- celozrnné cestoviny
- natural ryžu
- bylinky
Čo piť při diabete
Nesplachujte jedlo džúsom, alkoholom (a to ani pivom), alebo akýmkoľvek iným sladeným nápojom. Zakázané sú aj obľúbené smoothies. Namiesto toho pite vodu napríklad s citrónom, kakao (bez cukru), meltu, čaj a nesladenú kávu. Kto kávu bez sladidla nevypije, ale nechce sa jej vzdať, odporúčame prírodné sladenie ako napríklad brezový cukor, stévia alebo xylitol a erytritol.
Redukčný jedálniček
Inšpirujte sa jedálničkom, ktorý vám pomôže udržať hladinu cukru v normálnych hodnotách a zároveň vďaka nemu nepriberiete. Majte ale na pamäti, že pri liečbe cukrovky je nutné svoje stravovacie návyky a zmeny v nich vždy konzultovať so svojím ošetrujúcim lekárom.
- Raňajky - nesladené müsli s kefírovým mliekom a polovica grapefruitu.
- Desiata - krajec celozrnného chleba, čerstvý syr s nízkym obsahom tuku, paradajka a uhorka.
- Obed - hydinové mäso s ryžou či strukovinami.
- Olovrant - neochutený tvaroh alebo jogurt a malé jablko.
- Večera - rybie mäso s varenou zeleninou.
- (Druhá večera - malá porcia zeleniny a kúsok syra s nízkym obsahom tuku.)
Inulín v kokosovom cukre
Kokosový cukor je novým typom sladidla, ktoré je vhodné ako doplnok pre diabetikov. Vďaka obsahu inulínu sa vstrebáva pomalšie do krvi. Obsahuje rad vitamínov, minerálov, má nižší glykemický index oproti bežnému cukru a výborne chutí. Ale POZOR, zaobchádzajte s ním tak, ako s bežným cukrom, jeho sladivosť je obdobná (GI 35).
Majte svoj krvný cukor pod kontrolou
Ak chcete udržať svoj krvný cukor v bežných hodnotách, dodržujte pravidlá zdravého životného štýlu:
- jedzte malé porcie jedla 5 - 6x denne
- dodržujte pitný režim, vypite asi 0,5 litra čistej vody na každých 15 kg svojej telesnej hmotnosti
- 2 - 3x týždenne sa venujte pravidelnej fyzickej aktivite
- spite 6 - 8 hodín denne
- vyhýbajte sa alkoholu, tabaku, tučným a sladeným pokrmom i nápojom a kalorickým bombám.
Najdôležitejšie zásady pri zostavovaní jedálnička pre ľudí s cukrovkou:
1. Pravidelnosť a rozvrhnutie jedálDiabetici by mali jesť 3-6 menších jedál v pravidelných intervaloch počas dňa. To pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Je dôležité nejesť presladené a sladké jedlá, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi.
2. Vyvážený pomer živín
Strava by mala obsahovať optimálny pomer sacharidov, bielkovín a tukov, aby sa zabránilo prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi. Sacharidy by mali tvoriť 45-60 % denného príjmu, bielkoviny 15-20 % a tuky 20-35 %.
3. Výber vhodných sacharidov
Uprednostňujte komplexné sacharidy s vysokým obsahom vlákniny, ako je celozrnné pečivo, ovocie, zelenina, strukoviny. Obmedzte rafinované a rýchlo vstrebateľné sacharidy, ako je biele pečivo, cestoviny, sladkosti.
4. Dostatok vlákniny
Vláknina spomaľuje vstrebávanie sacharidov a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
Odporúča sa príjem 25-30 g vlákniny denne.
5. Sledovanie porcií
Veľkosť porcií by sa mala starostlivo sledovať, aby sa zabránilo nadmernému príjmu sacharidov.
Používajte pomôcky, ako sú kuchynské váhy, odmerky alebo taniere s vyznačenými porciami.
Zdroj: cukrovka.cz