Nastavenie cookies: Aby web zostal tak, ako ho poznáte

Aby ste na našich stránkach rýchlo našli to, čo hľadáte, ušetrili veľa klikania a nezobrazovali sa vám reklamy na veci, ktoré vás nezaujímajú, potrebujeme od vás súhlas so spracovaním súborov cookies, tzn. malých súborov, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači.

Podľa cookies vás na našich stránkach spoznáme a zobrazíme vám ich tak, aby fungovali správne a podľa vašich preferencií.
Upozorňujeme, že údaje zo súborov cookies sa môžu používať aj v personalizovaných reklamách. Ak nesúhlasíte, môžete povoliť iba nevyhnutné súbory cookies. Prejdite si podrobný prehľad cookies a podmienky ich používania .

MojaLekáreň.sk

Bezlepkové recepty

Pre celiakov je bezlepková diéta jedinou možnosťou, ako sa vyhnúť problémom spojených s týmto ochorením. Pre inšpiráciu sme vybrali zopár bezlepkových receptov, ktoré budú chutiť nielen im, ale aj tým, ktorí s lepkom žiadne problémy nemajú.

Bezlepkové recepty
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Deti a mamičky Lieky na trávenie

Banánová bábovka

Ingrediencie

  • 4 zrelé banány
  • 2,5 hrnčeka (250 ml) Doves Farm samokypriacej múky 
  • hrnček mlieka
  • hrnček oleja
  • trochu rumu
  • 4 žĺtky
  • 4 bielky
  • hrnček cukru
  • vanilkový cukor

Postup:

Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh. V mise rozmixujte banány na kašu. Potom do nej pridajte ostatné ingrediencie a dobre premiešajte. Do takto pripraveného cesta vmiešajte opatrne vyšľahaný sneh. Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte pri 150 °C asi 60 − 70 minút (podľa rúry).

Venčeky z odpaľovaného cesta

Veeky postup:

V hrnci zohrejeme vodu so soľou a rozpustíme maslo. Privedieme k varu, rýchlo vmiešame múku, až sa vytvorí hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny hrnca. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do cesta zapracovávame jedno vajce po druhom v hladké cesto. Pomocou cukrárskeho vrecka striekame na plech vyložený papierom na pečenie venčeky (dávame v dvoch vrstvách, sú vyššie a lepšie sa krájajú). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 8 minút. Potom teplotu stiahneme na 150 °C a pečieme dozlatista ďalších asi 15 min.

Rúru prvých 15 minút neotvárame!

Krém

  • 300 ml mlieka
  • 1 vrecúško vanilkového pudingu
  • 100 g práškového cukru
  • 120 g masla a lyžicu rumu

Krém postup: 

Do studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok a uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť (najlepšie prikrytý pokrievkou). Ak sa nám na pudingu vytvorí povlak, dáme ho dole. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom a rumom, vmiešame puding a krém striekame na spodnú časť rozkrájaných venčekov a privrieme druhou polovicou. Na záver môžeme ozdobiť čokoládou, alebo len pocukrovať.

Jogurtový koláč alá Lievance

Cesto

  • 2 hrnčeky múky Doves Farm bielej zmesi (hrnček 250 ml)
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 1/3 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 veľký jogurt (500 g), ak je možné s 3,5 % tuku
  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Vrstva na cesto navrch

  • 2 x polotučný alebo tučný vaničkový tvaroh
  • trocha mlieka s cukrom podľa chuti
  • lekvár

Posýpka

Postup:

Najskôr si pripravíme v miske z uvedených surovín posýpku. V druhej miske zmiešame oba tvarohy s cukrom (zhruba dve polievkové lyžice) a troškou mlieka. V ďalšej miske zmiešame všetky suroviny na cesto − dobre premiešame a cesto vylejeme na pripravený plech. Na cesto špachtľou nanesieme pripravený tvaroh z druhej misky. Lyžičkou potom kladieme na tvaroh v ľubovoľných odstupoch lekvár. Lekvár v pohári premiešajte, lepšie sa bude nanášať. Namiesto lekváru je možné použiť aj akékoľvek ovocie (osvedčili sa nám broskyne, jahody, slivky, čerstvé alebo zavárané, jednoducho čo je dostupné). Nakoniec posypeme posýpkou a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 − 35 minút.

Rýchly chlieb bez kysnutia

Postup:

Do misy dáme tvaroh, vodu, vajcia, olej, ocot a dobre premiešame. Do vzniknutej hmoty prisypeme pomleté psyllium, ľan a rascu a znovu premiešame. Pridáme zvyšok ingrediencií a spracujeme v kompaktné cesto, ktoré potom preložíme na dosku potretú olejom. Potrieme si ruky tiež olivovým olejom a vytvarujeme bochník. Posypeme rascou, sezamom či iným semiačkom. Bochník preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C, cca 45 minút. Ihneď po upečení postriekame vodou z rozprašovača.

Ďalšie bezlepkové recepty

Ak chcete, vyskúšajte aj ďalšie bezlepkové recepty:

a veľa ďalších receptov nájdete v blogu Zdravé varenie.

 

25. júl 2020
Témy článku
Trávenie Deti
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Deti a mamičky Lieky na trávenie

Prečítajte si tiež

Hepatitída (ľudovo žltačka) je väčšinou vírusové infekčné ochorenie, ktoré postihuje pečeň. Typov hepatitíd je niekoľko. Najznámejšie sú hepatitídy A, B a C. Zvláštnym typom je novorodenecká žltačka,…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Crohnova choroba je autoimunitné chronické ochorenie tráviaceho traktu. Spôsobuje zápalové procesy v rôznych častiach tráviacej sústavy, najčastejšie však v oblasti spojenia tenkého a hrubého čreva.…

viac

Bodybuilding nie je len o zdvíhaní činiek, ale aj o správnej výžive, regenerácii a psychickej disciplíne. Kľúčovú úlohu v rozvoji svalovej hmoty zohráva kombinácia cieleného tréningu, premysleného…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.