MojaLekáreň.sk

Andropauza (mužský prechod)

Nielen ženy, ale aj muži bojujú s poklesom pohlavných hormónov. Na rozdiel od žien, u ktorých je pokles pohlavných hormónov rýchly, u mužov môže prechod trvať niekoľko rokov. Ako sa andropauza (mužský prechod) prejavuje a ako zvládať jej príznaky, sa dozviete v našom článku.

Andropauza (mužský prechod)
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Prejavy andropauzy

Príznaky andropauzy môžu byť na fyzickej, psychickej a sexuálnej úrovni.
  • Medzi fyzické príznaky patrí úbytok svalovej a kostnej hmoty a s tým spojené bolesti kĺbov a väzov alebo osteoporóza, nárast hmotnosti (najmä v oblasti brucha), návaly tepla a nadmerné potenie, zvýšený krvný tlak, strata ochlpenia, problémy s prostatou a inkontinencia.
  • Psychické zmeny môžu zahŕňať náladovosť, podráždenosť, stratu sebadôvery, neschopnosť sústrediť sa, problémy s pamäťou, depresiu.
  • Pre väčšinu mužov sú najproblematickejšie sexuálne príznaky, ktoré zahŕňajú zníženie libida a sexuálnej výkonnosti, nižší objem ejakulátu alebo erektilnú dysfunkciu.

Andropauza - vek

Andropauza alebo mužský prechod je spojený s poklesom až zastavením produkcie testosterónu, ktorá začína pomaly klesať okolo 30. roku života. Andropauza u mužov sa zvyčajne začína medzi 40. a 55. rokom života. Jej priebeh a rýchlosť sa líšia v závislosti od mnohých faktorov. Urýchľujú ju faktory zlého životného štýlu, ako je nedostatok pohybu, alkohol, obezita, fajčenie, stres, nezdravá strava, benígna hyperplázia prostaty, cukrovka, ateroskleróza, ochorenia pečene alebo obličiek.

Ako lepšie zvládať príznaky andropauzy

Zdravá strava a životný štýl sú nevyhnutné.

Doporučujeme:
  • obmedziť alebo prestať fajčiť,
  • znížiť konzumáciu alkoholu,
  • udržať alebo znížiť telesnú hmotnosť,
  • pravidelné cvičenie na čerstvom vzduchu,
  • zdravá strava,
  • dostatok spánku,
  • snažte sa čo najviac vyhýbať stresu.

Vitamíny a minerály počas andropauzy

Jedzte potraviny bohaté na vitamíny C, E, A a vitamíny skupiny B. Dôležitý je aj dostatočný príjem vápnika, horčíka, zinku, selénu, železa, omega-3 kyselín a koenzýmu Q10. Z byliniek sú vhodné kotvičník zemný alebo ženšen.

Poraďte sa s lekárom

Ak už máte únik moču (inkontinenciu), nebojte sa to povedať svojmu lekárovi, ktorý vám môže predpísať vhodné lieky a pomôcky na inkontinenciu. Pomôcky sa dajú kúpiť aj bez odporúčania lekára alebo lekárskeho predpisu. Vhodné sú aj Kegelove cviky na posilnenie panvového dna.

Nebojte sa však poradiť s lekárom ani v prípade psychických a sexuálnych problémov. Včasné riešenia a liečba pomôžu viesť šťastnejší život.
Témy článku
Muži

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.