MojaLekáreň.sk

Ako riešiť nadváhu a obezitu u detí

Detská nadváha a obezita nie sú len kozmetickým problémom, ide o chorobu, lepšie povedané o epidémiu, ktorá zasiahla celý západný svet. S príchodom pandémie Covid-19 je tento problém ale ešte horší ako predtým.

Ako riešiť nadváhu a obezitu u detí
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Obezita detí v období Covid-19

Nutné opatrenia v rámci pandémie Covid-19 sa negatívne premietli aj na zdravie detí. Dlhodobý pobyt doma spôsobuje, že deti priberajú na váhe a ďalšie zdravotné komplikácie. Deti navyše, aj vzhľadom k psychickému vypätiu, konzumujú viac jednoduchých cukrov. Výsledkom je nárast váhy v krátkom čase o 3 i viac kilogramov − ako u dievčat, tak u chlapcov. Absencia telesnej výchovy v škole, nemožnosť navštevovať športové krúžky a nezdravá strava − to všetko vedie nielen k priberaniu, ale aj k zlému držaniu tela, skoliózam či ďalším ortopedickým problémom.

Obezita detí v číslach

Pred prepuknutím pandémie Covid-19 trpelo, podľa prieskumov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), v ČR nadváhou 15 % detí a 6,5 % dokonca trápila obezita. Nadváha sa oveľa viac týkala chlapcov (31 %) ako dievčat (16 %) a stala sa problémom už v predškolskom veku. Alarmujúcim faktom zostáva, že tieto čísla neúprosne z roka na rok narastajú.

Dôsledky detskej obezity

Hoci deti zvyčajne netrápi toľko akútnych ochorení spojených s nadváhou a obezitou ako dospelých, aj ich vnútorné orgány začína obaľovať súvislá vrstva tuku, ktorá výrazne zaťažuje zdravý chod organizmu a dá sa teda očakávať, že ich oveľa skôr začnú trápiť:

  • problémy s krvným obehom,
  • ťažkosti so zažívaním,
  • ochorenie srdca alebo
  • cukrovka 2. typu

Ďalším smutným faktom je, že násťroční s nadváhou majú výrazné sklony k depresiám, stresu a nízkemu sebavedomiu, čo výrazne ovplyvňuje ich neskorší život.

Desivé fakty o detskej obezite

  • Obezita skracuje detstva! Nadmerná tuková záťaž totiž spôsobuje, že sa u násťročných oveľa skôr (zvyčajne o jeden až dva roky) objaví puberta.
  • Znižuje priemernú výšku dieťaťa o 1 − 2 cm.
  • Spôsobuje výrazné psychické problémy, pretože sa obézne deti veľmi často stávajú terčom šikanovania či posmechu, čo prispieva k ich nezdravému psychickému vývoju.
  • 80 % detí, ktoré sú obézne, sa nikdy nepodarí zbaviť problémov s nadbytočnými kilogramami.

Prečo vzniká detská obezita a nadváha

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je hlavnou príčinou vzniku problémov s váhou u detí mediálna masáž v podobe reklám na potraviny s vysokým obsahom cukrov a tukov. Pravdou tiež je, že deťom chýba príprava na stretnutie s takými produktmi. Tá by mala prebiehať v školách a hlavne doma a jej cieľom by malo byť zvýšenie informovanosti o škodlivosti niektorých potravín.

V súčasnej dobe pandémie Covid-19 sa ako ďalšie príčiny javí aj nedostatok pohybu v dôsledku obmedzenia možnosti športovania (zatvorené športové kluby alebo bazény), chýbajúce hodiny telocviku v škole, ale tiež to, že školský obed pre mnohé deti tvoril jediné kaloricky správne vyvážené jedlo dňa. 

Spúšťače obezity u detí

  • Strava s nadmernou kalorickou hodnotou, respektíve príjem väčšieho množstva kalórií, než dieťa spáli.
  • Nevhodné stravovacie návyky, konkrétne napríklad tzv. zajedanie stresových a vypätých situácií alebo nudy, ale aj sladké odmeny.
  • Absencia pohybu, teda fakt, že sa len málo ktoré dieťa po splnení svojich školských povinností ide von "prebehnúť" alebo trávi svoj voľný čas iným aktívnym spôsobom, ktorý je v období pandémie Covid-19 značne obmedzený.
  • Príklad v rodičoch − väčšina detí do určitého veku opakuje vzorce správania svojich rodičov. Ak sú teda rodičia neaktívni a majú sklon k nadváhe, dá sa predpokladať, že takí budú aj ich potomkovia. Fatálne však je, že viac ako trom štvrtinám dospelých, ktorí boli v detstve obézni a v zrelom veku sa svojho hendikepu chceli zbaviť, sa to nepodarilo!
  • Dedičnosť − vzorce správania našich rodičov si nesieme nielen v hlave, ale pamätajú si ich aj naše gény, a tak sa nie je čomu diviť, že obezita je z 50 % dedičným ochorením.
  • Hormonálne poruchy a liečba niektorých chorôb, za tie sa však naozaj môže schovať len zhruba 1 % detí postihnutých obezitou.

Ako zbaviť deti obezity

Vôbec najúčinnejším riešením je prevencia. Ak teda máte pocit, že vaše dieťa trápi pár kíl navyše, bežte sa s ním obdeň prebehnúť a čoskoro bude fit. Ak už váš potomok ale spadá so svojim BMI indexom do skupiny detí s nadváhou alebo dokonca medzi obézne, na nič nečakajte a začnite hneď s liečbou. O jej presnom postupe, by ste sa mali poradiť s lekárom alebo výživovým poradcom, je ale niekoľko zásad, ktorými rozhodne nič nepokazíte:

  • Viac sa hýbať − motivujte vášho potomka tým, že vymyslíte aktivitu, pri ktorej sa budete fyzicky namáhať spoločne.
  • Menej jesť − raňajky, desiata, obed, olovrant, večera! Tieto jedlá nie je potrebné prekladať ďalšími pokrmami.
  • Jesť zdravo − začnite zapájať do jedálnička produkty zdravej výživy, nahraďte napríklad bežné cestoviny celozrnnými alebo vymeňte maškrty za sušené ovocie či orechy.
  • Obmedziť cukor − vymeňte všetky dosladzované nápoje (i džúsy) za vodu alebo nesladený ovocný čaj a obmedzte svojmu potomkovi prísun sladkostí.
  • Vyberať si − nezakazujte vášmu potomkovi sledovanie televízie v obave, že by mohol vidieť reklamu na kalorické limonády a tučné jedlo, radšej ho naučte, že hoci tieto produkty môžu byť chutné, nie sú zdravé a pre jeho telo vyslovene škodlivé.
  • Diskutovať − v situáciách, kedy sa to hodí, nadviažte so svojím dieťaťom rozhovor o zdravej strave a donekonečna vysvetľujte a opakujte − niečo v jeho hlave uviaznuť musí.
  • Tadiaľ cesta nevedie vyhnite sa radikálnym diétam a pôstom. Okrem toho, že organizmu vo vývine hladovanie vôbec neprospieva, naučíte tiež svoje dieťa nezdravým stravovacím návykom. Napríklad, že sa môže pokojne prejesť, ale potom musí niekoľko dní hladovať.

Príklady tiahnu − hýbte sa spolu s deťmi

Choďte deťom príkladom − vytiahnite ich na bicykel, zabehajte si spolu, vezmite si loptu a choďte si na chvíľu na záhradu zakopať alebo sa len tak poprechádzajte − môžete vyskúšať napríklad geocaching. Ak vám to priestory dovolia, kúpte si domácu telocvičňu a trénujte spolu s dieťaťom. Každá fyzická aktivita, najlepšie vonku v prírode, je lepšia ako žiadna! 

Príklad zdravého jedálnička

Vydajte sa cestou najmenšieho odporu a poskladajte spolu so svojím potomkom vyvážený jedálniček z toho, čo má rád. Môže vyzerať napríklad takto:

  • RAŇAJKY: nedosladzované cereálie s bielym jogurtom a kúsky čerstvého alebo sušeného ovocia
  • DESIATA: celozrnné pečivo s margarínom, morčacou šunkou a jablko
  • OBED: vývar, špaldové cestoviny s lososom a špenátom, malá porcia zeleninového šalátu
  • DESIATA: zakysaný mliečny nápoj a celozrnné pečivo
  • VEČERA: zapečená paprika plnená čerstvým syrom a chlieb

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Deti Pohyb
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Deti a mamičky Doplnky stravy na kĺby a kosti

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.