MojaLekáreň.sk

Ako sa zbaviť depresie a úzkosti

Úzkosťami trpí každý štvrtý človek, depresiami každý piaty. So stúpajúcim stresom, tlakom, ktorý na nás vyvíja spoločnosť, zamestnávatelia i rodina, a rýchlou dobou, sú tieto problémy stále častejšie. Aké sú odporúčania, ako úzkostiam a depresiám predchádzať a ako sa ich zbaviť si povieme v tomto článku.

Ako sa zbaviť depresie a úzkosti
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Rozdiel medzi úzkosťou a depresiou

Úzkosť je náhly krátkodobý stav, ktorý nastáva bez príčiny. Je pravdepodobné, že úzkosť zažije minimálne raz za život takmer každý človek. Niekedy nás dokonca dokáže vyburcovať k lepším výkonom. Za určitých situácií sú krátke úzkosti bežné a normálne. Nesmú sa ale často vracať a prerastať v panickú úzkosť. Potom sa stávajú problémom, ktorý výrazne ovplyvňuje náš život. Úzkosť sa prejavuje tak psychicky, ako aj fyzicky, napr. ľakavosťou, podráždenosťou, nervozitou, búšením srdca, nevoľnosťou, poruchami spánku.

Depresia je vážnejšia, dlhotrvajúca porucha psychiky, ktorá dokáže obrátiť život naruby. Človek sužovaný depresiou si nevie užívať bežné radosti, má smutnú náladu, nie je motivovaný a v živote nenachádza zmysel. Trápi ho nízka sebadôvera a cíti sa bezcenný. Často sa dobrovoľne izoluje od spoločnosti, uzatvára sa do seba. Tým sa prehlbuje jeho samota a upadá stále do hlbšej a hlbšej depresie.

Ako sa zbaviť depresie

Depresia je psychická porucha, ktorej liečenie si žiada odbornú pomoc. Nebojte sa vyhľadať lekára a zveriť sa mu so svojimi pocitmi - nie je za čo sa hanbiť! So zlomenou nohou by ste predsa tiež lekára vyhľadali. Liečba depresie musí prebiehať pod dozorom odborníka. Ten rozhodne, či bude prebiehať za pomocou antidepresív, voľne dostupných liekov a doplnkov stravy, pomocou psychoterapie, individuálne konzultácie s psychológom či psychiatrom, či ďalších odborných prístupov.

Popôrodná depresia

Rôzne štatistiky uvádzajú, že až 20% žien trpí popôrodnou depresiou. Tieto popôrodné depresie sú veľmi nebezpečné, pretože môžu prechádzať až do samovražedných sklonov. Ak výkyvy nálad, smútok, podráždenie, nespavosť a nechuť k jedlu pretrvávajú u matky dlhšie ako 2 týždne, je na mieste vyhľadať lekára.

Čo robiť, aby ste sa depresii a úzkosti vyhli

  • Pracujte na pozitívnom prístupe k životu. Možno to bude znieť ako klišé, ale naozaj je to hlavná podstata problému.
  • Nezaoberajte sa len malichernými problémami a sústreďte sa na každodenné maličkosti, ktoré vám vyčaria hoci len malý úsmev na tvári.
  • Nenakladajte si toho na seba priveľa. Začnite pri jednoduchých, menších úlohách, ktorých vyriešenie vás poteší.
  • Nebojte sa požiadať o pomoc rodinu a priateľov.
  • Podnikajte aktivity, ktoré sú vám všetkým príjemné a pri ktorých ste šťastní.
  • Neuzatvárajte sa do ulity a nikdy si nedávajte za vinu to, že máte sklony k depresii.
  • Nezanedbávajte svoje koníčky, naopak sa im venujte s väčšou intenzitou.
  • Športujte, chodievajte viac do prírody a neustále hľadajte zmysel v tom, čo robíte.

Ak si k vám depresia predsa len nájde cestu, vyhýbajte sa v tomto období dôležitým životným rozhodnutiam.

Levanduľa lekárska - nielen krásna vôňa

Olej z levandule sa vyrába iba z kvetov, kde sa nachádza najvyšší obsah biologicky aktívnych látok, ktoré pôsobia na centrálny nervový systém. Tieto látky sa navzájom zosilňujú a pre konečný účinok je dôležitý nielen ich obsah v oleji, ale aj vzájomný pomer.

Vnútorné použitie levanduľového oleja na zmiernenie prejavov smútku, úzkostného nepokoja, neposednosti, narušeného spánku, či bolestí hlavy má v niektorých krajinách dlhoročnú tradíciu a teraz je vo vhodnej forme mäkkých želatínových kapsúl pre podanie ústami dostupný aj v Slovenskej republike. Prípravok nemá žiadne kontraindikácie a môže sa užívať aj s ostatnými liečivami bez komplikácií. Môže byť aj doplnkom pri liečbe antidepresívami − na rozdiel napr. od ľubovníka, ktorý je indikovaný k viacerým liečivám a nie je možné ho s nimi kombinovať.

Psychika a imunitný systém

Psychický stav dokáže ovplyvniť aj náš imunitný systém. Krátkodobý stres väčšinou imunitný systém stimuluje a tak zvyšuje jeho obranyschopnosť. Naopak v obdobiach, keď je psychika dlhodobo zaťažená stresom, strachom, úzkosťami či depresiami, sme náchylnejší k rozvinutiu nielen infekčných chorôb. Bolo dokázané, že dlhodobo zlý psychický stav dokáže negatívne ovplyvniť aj protivírusovú aktivitu, ktorú teraz v čase COVID-19 ovej všetci potrebujeme. Nielen preto by sme sa o svoju dobrú náladu a optimizmus nemali nechať pripraviť. Nebojte sa požiadať o pomoc rodinu, priateľov či lekára, aby vám pomohli s dlhodobým psychickým zaťažením.

Témy článku
Liečivé prípravky
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.