MojaLekáreň.sk

Ako na prvú detskú výživu? Skúste bio a dajte bábätku čas

Prvá strava v našom živote je dôležitejšia, než si často uvedomujeme. Ako začať s príkrmami, čo zaradiť do stravy a po akých príkrmoch siahnuť?

Ako na prvú detskú výživu? Skúste bio a dajte bábätku čas
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Bežná výživa pre deti v obchodoch sa často zameriava skôr na to, aby bola plná farieb, zaujala svojím obalom a deti si na ňu zvykli. Z tohto dôvodu ale býva tiež presladzovaná príliš veľkým množstvom cukru a neobsahuje to, čo by sme u výživy pre vyvíjajúcich sa drobcov očakávali.

Ako nezačať zle

So zdravou stravou by sme mali začínať už od prvých príkrmov bábätka. Dáme mu tak predpoklady, že si osvojí správne stravovacie návyky a nezdravé potraviny mu budú vo vyššom veku cudzie. Až do šiesteho roka sa veľmi rozvíjajú zručnosti dieťaťa - učí sa hovoriť, chodiť, rozvíja si sociálne vzťahy. V tomto období tiež menej rastie, má viac záujem o skúmanie sveta, a tak môže mať menej chuti do jedla.

Stáva sa, že keď deti nejavia príliš záujem o jedlo, rodičia sa dopúšťajú mnohých chýb, ktoré vedú k zlým stravovacím návykom v dospelosti. Aby deti jedli, radšej ich vezmú do fast-foodu, dávajú im potraviny s cukrom alebo ich nútia jesť, aj keď nemajú hlad, a tak im jedlo znechucujú. Pamätať by ste mali aj na to, že u detí je skôr dôležitá kvalita, nie kvantita.

Ako na to?

Deťom ponúkajte pestrú a rozmanitú stravu, ktorá bude bohatá na ovocie a zeleninu, celozrnné potraviny, ryby, hydinu a mliečne výrobky. Deti nepotrebujú cukor, ak ich naň my dospelí nenaučíme. Preto čítajte zloženie výrobkov a tým, kde sa nevyskytuje len prirodzený cukor, sa oblúkom vyhnite.

V tom je tiež čaro BIO detskej výživy, ktorá na rozdiel od ostatných výrobkov uvádza iba BIO ingrediencie a nebýva presladzovaná. O tom, že ide o skutočnú kvalitu, ktorú stojí za to do detského prvého jedálnička zaradiť, vás určite presvedčí aj zloženie výživ, kapsičiek aj čajov.

Kedy začať s príkrmami pre bábätká

Pre malé bábätko je najlepšou stravou materské mlieko. Preto aj pri zavádzaní inej stravy do jedálnička dieťaťa pokračujte v podobnom duchu a vyberajte také príkrmy, ktoré mu budú prospešné. Kedy ale s príkrmami začať? Odborníci radia nezavádzať prvé príkrmy pred ukončením 4. mesiaca, inak hrozia zdravotné riziká, pretože bábätko nie je ešte úplne zrelé. Nemuselo by napríklad prijímať toľko energie a živín, koľko potrebuje pre svoj vývoj.

Rizikové je tiež neskoré zavádzanie príkrmov, ktoré môže spôsobiť nedostatok stopových prvkov, ako je železo alebo zinok, ktorých je v materskom mlieku pre neskorší vývoj dieťaťa nedostatok. Ideálna doba pre zavedenie príkrmov je preto medzi 4. a 6. mesiacom.

Vhodné príkrmy alebo ako začať

Dobré je začať zemiakmi a mrkvou, kedy bábätku ponúkneme 2-3 lyžičky, a potom dokŕmime materským mliekom. Každý deň potom zvyšujte dávky príkrmu a postupne pridávajte ďalšiu zeleninu. Postupne takto dieťaťu nahradíte obedňajšiu dávku mlieka zeleninovou kašičkou. Po troch týždňoch podávania zeleniny môžete zaradiť mäso a ryžu. Ak vášmu bábätku chutí skôr materské mlieko, buďte trpezliví a dajte bábätku čas na to si zvyknúť. Niektorým deťom to ide rýchlejšie, niektorým pomalšie.

Doma, alebo kupované?

Všetko samozrejme môžete pripravovať doma. Zo začiatku a na výletoch sa vám ale oplatí skôr využiť širokú ponuku BIO príkrmov vo fľaštičkách. Tieto príkrmy pre bábätká sú veľmi bezpečné z hľadiska obsahu dusičnanov a iných cudzorodých látok, ktoré sa naopak môžu vyskytnúť u kupovanej zeleniny. Sú tiež vyvážené, čo sa týka živín. A ešte si s nimi aj ušetríte veľa času.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Deti a mamičky Lieky na trávenie

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.