MojaLekáreň.sk

12 rád pri prechladnutí, kašli, nádche

Máme pre vás tipy na doplnky stravy, voľne predajné lieky a postupy, ktoré zaručene fungujú proti nádche, kašľu a prechladnutiu.

12 rád pri prechladnutí, kašli, nádche
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Pomoc z prírody

Na zahriatie celého tela odporúčame ajurvédsku bylinnú zmes. Účinne prekrvuje dýchacie cesty a pomáha v liečbe upchatého nosa, prínosových dutín a prechladnutia. Vypite 2-3 šálky denne. Vhodný je aj sirup zo smrekového ihličia, ktorý podporuje prekrvenie a vylučovanie hlienu z dýchacích ciest. Má silné protizápalové účinky a hodí sa aj pri dlhotrvajúcom kašli. Podporiť imunitu pri chrípke, prechladnutí a angíne môžete aj rakytníkovým džúsom. Pomáha pri zahlienení, bolestiach hrdla, čistí telo a urýchľuje rekonvalescenciu. 

Zrážanie horúčky

Ak horúčka vystúpi nad 38 stupňov, mali by nastúpiť lieky a ak je ešte vyššia, mali by prísť na rad aj zábaly. V prípade, že trpíte prechladnutím alebo nádchou, stačia lieky s obsahom paracetamolu. Pri chrípke, ktorá býva sprevádzaná väčšími bolesťami hlavy alebo kĺbov, sú vhodné lieky s obsahom látky ibuprofén, ktoré pôsobia zároveň protizápalovo.

Úľava od bolesti hlavy

Od bolestí hlavy uľaví nielen voľnopredajné tabletky a sirupy, ktoré sa hodia najmä pre deti, ale tiež napríklad gély.

Úľava od upchatého nosa

Na odpuchnutie nosovej sliznice a na úľavu od upchatého nosa, a to aj pri alergiách, pomôžu spreje, roztoky a kvapky.

Úľava od kašľa

V začiatkoch choroby a tiež cez deň sa hodia sirupy na suchý kašeľ, ktoré podporujú vykašliavanie. A naopak pri vlhkom kašli alebo na noc sú ideálne prostriedky, ktoré vykašliavanie tlmia.

Úľava od chrapotu

Ideálne je zostať doma a nehovoriť, ak ale túto možnosť nemáte, použite Vincentku, či už vo forme sirupu alebo pastiliek.

Zvýšený prísun vitamínov

Keď príde choroba, prísun vitamínov by sa mal výrazne zvýšiť. Najdôležitejší je vitamín C, ale zásadný je aj vitamín D, rybí tuk, alebo rovno multivitamínové tablety, ktoré obsahujú všetky potrebné látky.

Homeopatiká

Vyskúšajte homeopatiká, spoľahlivo totiž uľavia od horúčky, bolestí hlavy, svalov a ďalších príznakov prechladnutia aj chrípky.

Výplachy

Obzvlášť pri nádche, ale napríklad aj pri dlhodobo upchatých dutinách, sa hodí nos preplachovať. Ideálna je na to tzv. rhino kanvička alebo nosové spreje s morskou vodou.

Naparovanie

Upchatý nos je trápenie spojené s každou nádchou. Pomôže rozšírenie ciev v končatinách, čím dôjde k odkrveniu slizníc v nose. Napustite si veľmi horúcu vodu a pridajte do nej pár kvapiek eukalyptového oleja. Do kúpeľa pomaly ponárajte nohy a postupne pridávajte horúcu vodu. Po chvíli sa vám uľaví od upchatého nosa.

Náš tip

Smrkáte a prskáte? Buďte ohľaduplní nielen k sebe, ale aj k svojmu okoliu. Používajte papierové vreckovky! Neoderiete si s nimi nos a navyše sa v nich, na rozdiel od látkových, nehromadia bacily, pretože ich hneď po vysmrkaní vyhodíte.

Posledná záchrana

Ak nemáte možnosť odpočívať, siahnite po horúcich nápojoch, ktoré zaručene uľavia od všetkých bolestí, príznakov prechladnutia aj chrípky. Užívajte ich ale len výnimočne.

Čaje

Ak dávate prednosť prírodnej liečbe, siahnite po bylinkových čajoch, ktoré sú priamo namiešané tak, aby uľavili od všetkých príznakov prechladnutia.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Voľnopredajné lieky Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.