MojaLekáreň.sk

Zdravé varenie: Netradičné prílohy − pšeno, bulgur, kuskus

Ryža, cestoviny, zemiaky a knedle... sú fajn, sme na ne zvyknutí, ale možno už to začína byť trochu nuda. Niekedy je dobré vpustiť do kuchyne nový vietor a dať šancu prílohám, ktoré veľmi nepoznáme. Zoznámte sa s pšeničkami, bulgurom a kuskusom. Určite vás milo prekvapia.

Zdravé varenie: Netradičné prílohy − pšeno, bulgur, kuskus
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Pšeno

Pšeno (guľôčky z prosa siateho) vlastne nie sú ničím novým, spolu s krúpami vždy patrilo do staročeskej kuchyne (slovo pšenovník určite dobre poznáte). Lenže potom sme naňho zabudli:- ( A to je škoda, pretože je výborný ako v sladkej, tak aj v slanej verzii a navyše je bezlepkový

Pšenová kaša

Často si prečítate radu, že pšeno je potrebné najskôr spariť horúcou vodou, aby z neho vyšla horkosť. Keď zabudnete, tak sa tiež nič nestane, horkosť nie je taká výrazná.

Ak si chcete uvariť kašu len pre seba na raňajky, bude vám ich stačiť väčšia hrsť, ktorú varte vo vode v pomere 1:2 až 1:3 počas 15 minút so štipkou soli.

Ku koncu varenia pridajte jabĺčko nakrájané na kúsky, hrozienka alebo iné sušené ovocie, škoricu, oriešky a med. Najlepšie všetko z vlastnej záhradky (či susedovho úľa) a teda BIO :-) A raňajky sú hotové.

Pšenové halušky

  • 1 šálka BIO pšena
  • 1 vajíčko od domácej sliepky
  • 2 šálky BIO kukuričnej múky
  • 1 šálka BIO jačmennej múky (aby boli halušky bezlepkové, môžete využiť aj akúkoľvek bielu bezlepkovú múku)
  • štipka soli
  • čerstvé bylinky zo záhradky − petržlen, saturejka a pažítka

Množstvo vody a pšena a čas varenia je rovnaká ako u kaše. Potom nechajte pšeno vychladnúť a zo všetkých surovín vytvorte cesto, ktoré drží pri sebe a z ktorého sa dajú vytvoriť krásne okrúhle halušky. Dajte ich variť do osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch (5 – 10 minút). Halušky nájdu uplatnenie všade tam, kde bežné knedle, teda v omáčkach a ako príloha k mäsu. Môj osobný tip je smotanová omáčka s hubami.

Bulgur

Nič iné ako chválu na bulgur odo mňa nečakajte. Bulgur je najlepší! Ale čo to vlastne je? Bulgur je možné pozháňať v rôznych druhoch − najčastejšie je ale namáčaným, usušeným a nasekaným produktom pšenice. Bulgur je predvarený, a preto jeho príprava zaberie len chvíľku. Ak by ste vo svojom jedálničku radi nahradili ryžu, bulgur je na to ako stvorený. Chutný je ale ako teplý, tak aj studený.

Bulgurový šalát

Môžete ho mať hotový za 10 minút, keď ho dáte variť v osolenej vode v pomere 1:1, kým ju všetku nepojme, a potom ho ešte necháte chvíľku dôjsť v pare pod pokrievkou. Alebo tiež za 30 minút, bez varenia, len ho necháte napučať v horúcej vode.

Nakrájať do neho môžete uhorku, paradajku, syr alebo vajíčko a pridať štipku čierneho korenia a pokvapkať BIO olivovým olejom.

Kuskus

Kuskus je na rozdiel od svojich dvoch kolegov oveľa skôr uvarený a vďaka nemu môžeme najľahšie privoňať k orientálnej kuchyni. Kuskus (inak tiež Cous Cous) je krupicou z jačmeňa, prosa alebo pšenice. Jeho príprava je naozaj jednoduchá, stačí ho len zaliať vriacou vodou, hladina vody by mala byť zhruba 1 cm nad vrstvou kuskusu a nechať pod pokrievkou napučať. Alebo ho môžete rovno dusiť a súčasne zapekať v rúre spolu s inými surovinami. Čo je aj prípad ďalšieho receptu.

Tymianovo-cesnakový kuskus s pečenou zeleninou

Kuskus premiešajte s lisovaným cesnakom, najemno nakrájaným tymianom a 3 lyžicami olivového oleja, vysypte ho na dno zapekacej misy a zalejte trochou osolenej vody. Na kuskus nakrájajte zeleninu, ktorú máte radi − v tomto recepte som použila cuketu, paradajku a cibuľu − osoľte ju, prípadne okoreňte napr. korením na grilovanú zeleninu. Zapekaciu misu priklopte poklopom a všetko pečte pol hodiny.

Pšeno, bulgur aj kuskus sú skvelé ako príloha, ale aj ako ľahká večera. A nabudúce na nás čaká polenta, amarant a pohánka.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Bio ryža, obilniny a strukoviny

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.