MojaLekáreň.sk

Kuchárkou: Vegetariánske kofty

Pripravte si bezlepkové kofty, ktoré budú voňať a chutiť ako v pravej indickej reštaurácii!

Kuchárkou: Vegetariánske kofty
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

V našej kuchyni by kofty asi najviac pripomínali klasické fašírky alebo známe čevabčiči podávané s cibuľou a horčicou :-)

Tie, ktoré som pre vás pripravila, majú skôr indický charakter a to primárne kvôli vôni korenia. Tradičné kofty sa pripravujú z mäsa - jahňacieho, hovädzieho alebo napríklad aj z rýb. Buď sa guľa vypráža na ohni alebo na panvici alebo sa varí v pikantnej omáčke.

Ak sa chcete vyhnúť mäsu, siahnite po nejakých strukovinách a zelenine. Po pridaní toho správneho korenia bude výsledok vždy perfektný!

Ja som sa rozhodla pre cícer, mrkvu a kvaku, ktorá na mňa už dlhšiu dobu žmurkala v chladničke a nevedela som čo s ňou. Kofty boli krehké, jemné i pikantné zároveň a s trochou zeleniny a dresingu vytvorili luxusný obed. V tejto verzii navyše bezlepkový. Skúste ich tiež!

Na 2 porcie budete potrebovať

  • 200 g uvareného cíceru alebo 1 plechovku cíceru
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 menšiu buľvu kvaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • poriadnu hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice pohánkovej múky (alebo akejkoľvek inej)
  • himalájsku soľ, rímsku rascu, kari alebo korenie garam masala
  • kukuričnú strúhanku na obalenie
  • tuk na vyprážanie

Ak si chcete uľahčiť život, môžete si cícer kúpiť v plechovke. Nie je ale žiadna veda uvariť si ho doma.

Postup

  • Cícer cez noc namočte do vody. Vodu ráno vylejte a varte v novej vode podľa návodu.
  • Uvarený cícer riadne rozmixujte.
  • Pridajte k nemu jemne strúhanú mrkvu a kvaku, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať, vajce, soľ a korenie.
  • Ak nemáte mletú rímsku rascu, použite obyčajnú, ale najprv ju nasekajte nožom, aby sa uvoľnila chuť i vôňa.
  • Pridajte 2 lyžice pohankovej múky - bude sa vám s cestom lepšie pracovať.
  • Obaľte kofty v kukuričnej strúhanke - držia dobre tvar, lepšie sa vyprážajú aj chutia.
  • Vyprážajte v olivovom oleji tak, aby aspoň polovica gule bola ponorená. Vyprážanie netrvá dlho, stačí do zlatova zo všetkých strán.

Kofty akéhokoľvek druhu sa podávajú so zeleninou, tortillou alebo s rôznym pečivom. Chuť doplní jogurtový dip, ale aj bez neho je to jednoducho dobrota.

CÍCER - Alebo aj rímsky hrach je strukovina orieškovej chuti a zdrojom mnohých cenných látok. Obsahuje veľké množstvo železa, vápnika i horčíka. Má nízky glykemický index, hodí sa na redukčné diéty.

RÍMSKA RASCA - Vzhľadovo bežnej rasci veľmi podobná, chuťou a vôňou už menej. Pozitívne pôsobí na zažívanie a proti nadúvaniu. 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Strukoviny Korenie a dochucovadlá

Prečítajte si tiež

Potničky sú spôsobené zablokovaním potných žliaz, ku ktorému dochádza pri nadmernom potení. Hlavnými spúšťačmi tohto problému sú teploty nad 30 °C, vysoká vlhkosť a intenzívna fyzická aktivita. Keď…

viac

Moluska je vírusové kožné ochorenie, ktoré môže dostať naozaj každý. Najčastejšie sa ochorenie objavuje na tele, rukách a nohách. Šíri sa priamym kontaktom, slinami alebo ak zdieľate časti oblečenia…

viac

Bolesť v päte môže byť dôsledkom pätovej ostruhy, čo je zvápenatená šľacha, ktorá vedie od pätovej kosti ku každému prstu alebo sa nachádza v úponoch Achillovej šľachy. Prejavuje sa intenzívnou…

viac

Úpal a úžeh má väčšina ľudí úzko spojené s letom, avšak úpal so slniečkom súvisieť priamo nemusí. To je aj hlavný rozdiel medzi týmito dvoma chorobami z prehriatia, ktoré sú inak veľmi podobné a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.