Obľúbené položky

Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Pečený čaj - sladké pohladenie

Pečený čaj - sladké pohladenie

Zdravie z prírody

K pochmúrnej jeseni neodmysliteľne patrí šálka horúceho čaju. Spoločne s praskajúcim ohňom v krbe je hrnček nejakej dobroty najlepšou prevenciou proti smútku a úzkostiam, ktoré na nás číhajú s príchodom chladnejších dní. Pečený čaj sa stal v posledných rokoch veľkým hitom. Už ste ho ochutnali?

Pečený čaj - sladké pohladenie

Možno áno, možno nie ... prečítajte si o tejto voňavej lahôdke viac. O čo ide? Pečený čaj je zmes kúskov ovocia alebo iných plodov a korenia, ktoré stačí zaliať horúcou vodou. Lístky čajovníka v kanvici teda nehľadajte :-)

Bez umelých farbív a konzervantov

Na pečený čaj sa môžeme pozerať ako na zaváraninu. Jednotlivé kúsky ovocia sa pečú v rúre spoločne s voňavým korením, ktoré dodá chuti šmrnc a s cukrom alebo medom. Ovocie po určitom čase pustí šťavu. Vzniknutá zmes sa ešte horúca vleje do pripravených pohárov a takto ju možno uchovávať aj niekoľko mesiacov. Veľkým pozitívom je teda nulová prítomnosť farbív alebo chemických látok, ktoré nahrádzajú chuť a vôňu. Jediným konzervantom zostáva cukor.

Prínos pre naše zdravie

Je jasné, že jediným, ale zato veľkolepým zdrojom prospešných látok je práve zvolený druh ovocia, ktoré sa v pečenom čaji nachádza. Častým základom pečených čajov sú jablká, hrušky alebo slivky. Sú to naše domáce plodiny, na ktoré je náš organizmus zvyknutý. Okrem vitamínu skupiny B je v tomto ovocí značný podiel draslíka a horčíka, ktorý je potrebný pre rad funkcií v ľudskom organizme. Vynikajúce zloženie minerálov a vitamínov však nájdeme aj v čučoriedkach, brusniciach, jahodách a ďalších chutných plodoch našich záhradiek a lesov. S čím však počítať nemôžeme, je prítomnosť vitamínu C. Ten bohužiaľ podlieha vysokým teplotám, ktoré sú pre prípravu pečeného čaju nutné.

Bez korenia to nie je ono

Dôležitou súčasťou pečených čajov sú okrem ovocia rôzne druhy korenia. Najčastejšie sa stretnete so škoricou, kardamónom, klinčekmi alebo badiánom. Kto má rád trochu ostrejšiu chuť, určite si obľúbi zmes so zázvorom. Pečený čaj môžete ozvláštniť aj vanilkovým strukom. Korenie nie je v pečenom čaji len pre dodanie chute a vône, má totiž na ľudské zdravie blahodarný vplyv. Škorica je úžasným pomocníkom pri mnohých zdravotných ťažkostiach, či už sa jedná o problematickú pokožku, artritídu alebo bežné prechladnutie. Kardamón a zázvor sa môžu pýšiť pozitívnymi účinkami na trávenie. Klinček má antiseptické účinky. Čo však majú všetky tieto koreniny spoločné, je schopnosť posilňovať imunitu - a presne to sa v jesennom čase hodí.

A čo ten cukor?

Možno si hovoríte, že by to bez cukru bolo lepšie. Veď sa o jeho škodlivosti hovorí na každom rohu. Keď to však s pitím pečeného čaju nebudete preháňať a doprajete si ho maximálne raz denne, určite vám také množstvo cukru neuškodí.

Taktiež by sa mohlo zdať, že diabetici majú smolu a pôžitok z pečeného čaju si nemôžu dopriať. Existuje ale aj variant s obsahom fruktózy pre diabetikov, takže aj cukrovkári si prídu na svoje.

Recept na pečený čaj

Kto má doma zásobu čerstvého, ale napríklad aj mrazeného domáceho ovocia a má chuť pustiť sa do vlastnej výroby, prezradíme vám jednoduchý recept.

Vami vybrané ovocie poriadne umyte a väčšie plody nakrájajte na drobné kúsky. Jablká ani hrušky nie je potrebné lúpať. Ak máte doma BIO citróny alebo iné citrusy, odporúčame nastrúhať kôru, ktorá dodá čaju príjemný šmrnc. Podľa chuti pridajte korenie a cukor. Zmes poriadne premiešajte a rozprestrite na pekáč. Na dve kilá ovocie je vhodné použiť asi pol kila cukru. Pečte dvadsať až tridsať minút v rúre rozohriatej na 200°C. Dôležité je, aby ovocie pustilo šťavu. Horúcu zmes vlejte do vyhriatych pohárov, rýchlo zaviečkujte a otočte hore dnom. Na šálku čaju stačí pridať jednu až dve lyžičky takto vyrobeného pečeného čaju. 

Ak sa na výrobu pečeného čaju necítite, siahnite po hotových zmesiach - radu z nich možno zakúpiť aj v našom eshope. Odporúčame pečený čaj Rakytník s kardamónom, ktorý je medzi zákazníkmi veľmi obľúbený a my musíme uznať, že je to naozaj skvelá kombinácia.

TIP: Pečený čaj je skvelý pre chladné večery, dokáže prehriať a potešiť vaše chuťové bunky. Výborný je ale aj so studenou vodou - osvieži a povzbudí :-)

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam