MojaLekáreň.sk

Čo je to intolerancia na laktózu a ako s ňou bojovať

Čo je to intolerancia na laktózu a ako s ňou bojovať?

Mgr. Pavla Horáková
Mgr. Pavla Horáková

Intolerancia laktózy postihuje až 20% populácie SR. Dochádza k nej vo chvíli, keď tráviaci systém nie je schopný správne spracovať mliečny cukor-laktózu. Za normálnych okolností je laktóza rozštiepená enzýmom laktázou na glukózu a galaktózu.

Príčinou intolerancia na laktózu je práve nedostatočná aktivita alebo priamo nedostatok tohto enzýmu. Nerozštiepená laktóza začne potom v čreve kvasiť vplyvom črevných baktérií, čo sa neskôr prejavuje plynatosťou, nadúvaním, hnačkou a kŕčmi v bruchu. Ďalšími príznakmi môžu byť pocit plnosti, škvŕkanie v bruchu, nevoľnosti, vracanie, únava, svalové bolesti či bolesti hlavy. Problémy sa zvyčajne zjavujú cca pol hodiny až 3-4 hodiny po konzumácii a môžu pretrvávať aj niekoľko dní. Ak máte podozrenie na intoleranciu laktózy, zájdite za svojím lekárom, ktorý vaše podozrenie "preverí".

Úprava stravy pri laktózovej intolerancii je individuálna. Niekomu stačí vymeniť mlieko za kyslomliečne jogurty, kefíry a syry, ktoré obsahujú menej laktózy, vďaka baktériám, ktoré sa ňou živia. Niekto neznesie ani tú trochu zvyšnej laktózy. V tom prípade odporúčam úplne sa vyhnúť mlieku, mliečnym výrobkom a všetkým potravinám, ktoré ich obsahujú. Nahradiť sa dajú rastlinnými mliekami, margarínmi, atď.

O tom ako bude vaše telo reagovať na laktózu rozhoduje aj to, v akom stave sú vaše črevá, stres alebo to, či mliečny výrobok niečím zajete.

Ako teda bojovať s intoleranciou?

  • Pre zmiernenie zažívacích ťažkostí odporúčam spočiatku vylúčiť úplne potraviny obsahujúce laktózu
  • Potom, ak nemusíte úplne vylúčiť mlieko a mliečne výrobky, rozdeľte si tieto produkty do viac menších dávok za deň a nejedzte (nepite) ich nalačno.
  • Vyberajte "low-lactose" alebo "lactose-free" produkty
  • Užívajte pravidelne a dlhodobo probiotiká
  • Štiepeniu laktózy môžete napomôcť doplnkami stravy (Lactanon, Laktoleráza, lactas enzyme), ktoré obsahujú laktázu a užívajú sa pred jedlom obsahujúcim laktózu

Občas sa intolerancia na laktózu zamieňa s alergiou na mliečnu bielkovinu. V tomto prípade ide o neprimeranú reakciu imunitného systému a väčšinou vzniká veľmi rýchlo po požití alergizujúcej potraviny. Príznaky môžu byť podobné. Navyše sa môžu pridať kožné, prípadne dýchacie ťažkosti - opuchnutie pier a jazyka, svrbenie, žihľavka, ťažkosti s dýchaním, až anafylaktický šok.

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.