MojaLekáreň.sk

Za únavou a bolesťami hlavy môže stáť nedostatok železa

V poslednej dobe sa čím ďalej, tým častejšie stretávame s odporúčaním zaraďovať do jedálnička potraviny obsahujúce železo, pretože jeho deficit v populácii nie je zanedbateľný. Dostupné zdroje uvádzajú, že nedostatok železa trápi až 30% populácie. A ak sa tento problém nerieši, dlhodobý nedostatok železa v krvi môže spôsobiť anémiu (chudokrvnosť) a s ňou ďalšie súvisiace zdravotné komplikácie.

Za únavou a bolesťami hlavy môže stáť nedostatok železa
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Anémia z nedostatku železa – najčastejšie hematologické ochorenie

Len pre zaujímavosť, anémia z nedostatku železa (tzv. sideropenická anémia) je v súčasnej dobe najčastejším hematologickým ochorením a v celosvetovom meradle dokonca najčastejšou chorobou vôbec. V rozvojových krajinách je jej výskyt oveľa vyšší, než u nás. Uvádza sa, že týmto ochorením tam trpí 30 – 70 % populácie. (1)

Prečo k nedostatku železa dochádza?

Odpoveď je pomerne jednoduchá. V našich podmienkach nie je ani tak problém so skladbou stravy a prijímaním železa (Fe) v potrave, ak opomenieme drastické diéty, ale veľký podiel na súčasnej situácii má skôr neznalosť. Čo nadmerné straty železa z organizmu najčastejšie spôsobuje a aké sú príznaky deficitu tohto pre krvotvorbu dôležitého prvku?

Nedostatok železa sa úzko viaže s krvnými stratami, medzi ktoré patrí okrem iného aj pravidelné silné menštruačné krvácanie, a to si dá do súvislostí len málokto. Samozrejme, že príčinou chudokrvnosti môžu byť aj niektoré ochorenia, ktoré sa s chronickým krvácaním spájajú. Medzi časté patria zhubné a nezhubné nádory maternice, zápalové poškodenia obličiek a močových ciest, krvácanie do tráviaceho ústrojenstva vplyvom vredovej choroby, pažerákových varixov, hemoroidov alebo nádorov a pod. Krvácanie do gastrointestinálneho traktu (GIT) však môžu vyvolávať aj niektoré lieky - ako je kyselina acetylsalicylová, glukokortikoidy, nesteroidné antireumatiká, antikoagulanciá, či chlorid draselný.

V neposlednom rade môže byť nedostatok železa spôsobený poruchou jeho vstrebávania.

Zákernosť tkvie v tom, že nedostatok železa človek dlho nijako nepociťuje a príznaky, ktoré na nedostatok železa poukazujú, sú často pričítané iným dôvodom.

Viete, že... existujú 2 typy železa?

Existujú 2 typy železa – hemové a nehemové. Hemové železo sa vyskytuje len v živočíšnych produktoch. Nehemové železo môžeme nájsť ako v rastlinných, tak aj živočíšnych produktoch. Z hemového železa sa vstrebáva približne 10 – 25 %, z nehemového iba 8 – 10 %. Vstrebávanie železa podporuje vitamín C a kyslosť žalúdka. Telo nevie prebytočné železo z tela vylúčiť. Pozor preto na jeho predávkovanie. Nadbytok železa je pre telo škodlivý. Odporúčaná denná dávka je 10 mg pre mužov a 15 mg pre ženy. Vyššiu potrebu železa majú tehotné a dojčiace ženy. (Mgr. Pavla Horáková)

Príznaky nedostatku železa

  • Únava až vyčerpanie – ľudia ich zvyčajne pripisujú veľkému množstvu práce a povinností alebo nekvalitnému spánku.
  • Bolesti hlavy – dávané do súvislosti so stresom či nekvalitným spánkom.
  • Zlá kvalita a vypadávanie vlasov – zvádzanie na nekvalitnú starostlivosť a stres.
  • Bledá pokožka – vysvetľovanie nedostatočným pobytom na čerstvom vzduchu a nevyspatím.
  • Silná a bolestivá menštruácia – odôvodňovanie genetickými predpokladmi („aj mama to tak mala").
  • Problémy s dýchaním či búšenie srdca – pripisované zlej fyzickej kondícii či stresu.

Z odrážok je zrejmé, ako ľahké je príznaky nedostatku železa dlho prehliadať a dopracovať sa až k vážnej, vyššie spomínanej anémii.

Ak teraz začínate premýšľať, či vaše problémy nemôžu súvisieť s nedostatkom železa, splnil tento článok svoje poslanie a vy máte veľkú šancu, že sa vám anémia a s ňou spojené zdravotné komplikáciami vyhnú.

Ako môžete nedostatok železa sami riešiť?

Základom je samozrejme prevencia spočívajúca v pravidelnej konzumácii potravín obsahujúcich železo. Medzi ne patria:

  • vnútornosti – napr. pečeň
  • červené mäso – najmä hovädzie a zverina
  • strukoviny – napr. šošovica a cícer
  • špenát
  • sója
  • mak
  • kokos
  • mandle
  • orechy

Ak však už na sebe pozorujete príznaky, ktoré môžu naznačovať nedostatok železa, je na mieste navštíviť lekára a nechať si urobiť laboratórne vyšetrenie. V prípade, že bude nízka hladina železa v krvi potvrdená, poraďte sa s lekárom o výbere vhodných potravinových doplnkov s obsahom železa.

Ako užívať železo

Mnohé lieky a výživové doplnky s obsahom železa môžu spôsobovať nepríjemnú zápchu, nevoľnosti aj bolesť v žalúdku. Tieto produkty obsahujú prevažne nehemové železo a je potrebné ich užívať nalačno. U hemového železa bývajú tieto nežiaduce účinky minimálne alebo žiadne a jeho vstrebávanie nie je ovplyvnené stravou. Preto ho možno užívať aj počas jedla alebo po ňom. (Mgr. Pavla Horáková)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Doplnky stravy pre žily a cievy Výživové doplnky zo železom

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.