MojaLekáreň.sk

Anémia (chudokrvnosť)

Každému z nás koluje v tele 5,5 až 6 litrov krvi. Aká je jej funkcia a aké sú príznaky anémie? Prezradíme v našom článku.

Anémia (chudokrvnosť)
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Aká je funkcia krvi

Jednou z najdôležitejších funkcií krvi je prenášať kyslík, ktorý je nevyhnutný pre fungovanie celého tela. Prenos sa uskutočňuje z pľúc do všetkých buniek a tkanív ľudského tela. Kyslík je transportovaný pomocou červených krviniek, v ktorých sa viaže na červené krvné farbivo − hemoglobín.

Ak v tomto procese dôjde k poruche, najčastejšie k poklesu počtu červených krviniek a hemoglobínu, potom sa do svalov a ďalších orgánov dostáva menej kyslíka. Zároveň sa v nich hromadí veľké množstvo oxidu uhličitého. Na nedostatok kyslíka ľudské telo začne odpovedať. Srdce pracuje s rýchlejšou frekvenciou a zrýchli sa aj dýchanie. Výsledkom je, že sa po čase začnete cítiť unavení a vyčerpaní.

Čo je to anémia (chudokrvnosť)

Anémia čiže chudokrvnosť je súbor príznakov, pri ktorom je v krvi znížený počet červených krviniek erytrocytov a množstva krvného farbiva − hemoglobínu. Znížený býva tiež pomer objemu krviniek k tekutej časti krvi plazme, ktorý nazývame hematokrit.

Príčiny anémie 

Prvou príčinou je porucha samotnej tvorby červených krviniek. K tej môže dôjsť, ak nemá vyvíjajúca sa krvinka dostatok železa, vitamínu B12 alebo kyseliny listovej. Červené krvinky vznikajú v kostnej dreni. Preto môže byť ich vývoj narušený útlakom kostnej drene nádorovými bunkami napr. pri leukémiách.

Anémia tiež vznikne, ak je viac červených krviniek zničených ako vytvorených. Tu tiež patria choroby krvného farbiva − hemoglobínu. Krvinka, ktorá v sebe nesie zlé krvné farbivo býva zničená skôr ako krvinka zdravá. Týmto spôsobom sa ľudské telo zbavuje buniek, ktoré mu neprinášajú žiadny úžitok.

Nesmieme zabudnúť ani na krvácanie. Človek môže zo svojho 5 až 6 litrového objemu krvi stratiť náhle 1,5 litra. Pri pomalom krvácaní až 2,5 litra krvi. Menšie straty krvi sa vyrovnávajú presunom z krvných zásobární (pečeň, slezina) a prevedením tkanivového moku do krvi. Tým sa však krv nariedi a výsledkom je opäť anémia.

V určitom rozsahu prebieha neustála obnova krvných buniek tým, že krvinky aj plazma sa jednak plynule novo vytvárajú, jednak zanikajú. Denne sa takto obnovuje asi 50 ml krvi. Znamená to, že za rok sa objem krvi u človeka vymení 3 − 3,5-krát.

Príznaky anémie

Prejavy vzniknutej chudokrvnosti závisia na rýchlosti jej vzniku. Ak vzniká totiž anémia pomaly, chorí ľudia sa na ňu postupne adaptujú. Človeka s anémiou väčšinou spoznáte na prvý pohľad. Je výrazne bledý, unavený a rýchlo dýcha. Navyše ho trápia bolesti hlavy, hučanie v ušiach a búšenie srdca.

Ak máte anémiu, často sa vám "motá hlava" a máte "čierno" pred očami, keď rýchlo vstanete. K príznakom sa môže pridať tiež nechutenstvo, ťažkosti pri prehĺtaní, chudnutie, zápcha alebo hnačka. Chudokrvní ľudia trpia na opakované infekcie a zlé hojenie rán. Celkovo je človek s anémiou buď podráždenejší, alebo naopak prepadá ľahostajnosti až apatii.

Pri pokračujúcej chudokrvnosti sa stále znižuje telesná výkonnosť a môžu sa pridať aj známky srdcového zlyhania. V extrémnych prípadoch môže dôjsť až k vzniku bezvedomia. Z iných príznakov je nevyhnutné uviesť pálenie jazyka a angulárnu stomatitídu, známu pod názvom "ústne kútiky".

Pre historikov uvádzam bizarnejšie príznaky, napríklad tzv. piku a pagofágiu. V prvom prípade ide o nutkavé pojedanie hliny, škrobu alebo papiera, v druhom o prehĺtanie ľadu. Oba tieto prejavy sú veľmi typické pre chudokrvnosť z nedostatku železa.

Prvá pomoc

Ak ste podľa popisu príznakov choroby v predchádzajúcom odseku usúdili, že anémia je práve to, čo vás trápi, tak neváhajte a navštívte svojho lekára. Pri ľahšom stupni chudokrvnosti je možné užívať multivitamínové prípravky s obsahom železa. Problémom však môže byť správny odhad stupňa a závažnosti anémie. S tým vám pomôže len váš lekár.

V ktorých potravinách je železo

Lepšie vstrebateľné je pre nás dvojmocné (hemové) železo. To sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu − v mäse (predovšetkým hovädzom) a vnútornostiach. Ďalšími zdrojmi železa sú strukoviny, quinoa, tekvicové semienka, mak, brokolica, horká čokoláda, sušené ovocie (predovšetkým marhule), orechy, trstinová melasa, šťava zo sliviek, pšeničné klíčky, figy, datle, morské riasy, pŕhľava, červená repa, tofu.

U lekára

Anamnéza

Ak prídete k svojmu praktickému či detskému lekárovi na návštevu, lekár najprv spíše anamnézu. O čo ide? Vzhľadom k tomu, že mnoho ochorení je dedičných, potrebuje lekár o zdravotnom stave vašej rodiny vedieť čo možno najviac.

Preto sa nečudujte, že ho môže u vašich detí napríklad zaujímať, či sú donosené a či nie sú z dvojčiat. Oba tieto faktory môžu spôsobiť chudokrvnosť. Veľmi dôležitá je tiež otázka na skladbu jedálnička. Ak ste napríklad vegetariáni, je pravdepodobné, že trpíte anémiou. Prekvapiť by vás nemala ani otázka na silu a dĺžku trvania menštruácie.

Anémia je totiž veľmi častým problémom žien so silnou menštruáciou trvajúcou týždeň aj dlhšie. Lekárovi by ste mali tiež vymenovať lieky, ktoré dlhodobo užívate. Niektoré z nich môžu spôsobovať práve tieto ťažkosti. Potom sa pravdepodobne lekár opýta na vaše ťažkosti. Nebojte sa mu ich čo možno najpodrobnejšie popísať. Hanbiť sa nemusíte ani pri hore popísaných bizarnejších prejavoch anémie.

Klinické vyšetrenie

Nasleduje klinické vyšetrenie. Okrem iného sa týka vyšetrenia očnej spojivky a sliznice úst. Lekára bude zaujímať, či nie sú bledé. Vypočuje si vaše srdce a pľúca a prehmatá brucho, aby zistil, či nemáte zväčšenú pečeň alebo slezinu.

Potom urobí to najdôležitejšie. Odoberie krv na vyšetrenie krvného obrazu. Z toho zistí počet červených krviniek, ich nezrelých foriem, hladinu krvného farbiva hemoglobínu, objem červenej krvinky a koncentráciu hemoglobínu v nej obsiahnutom.

Z krvi sa pozná tiež hladina železa v tekutej časti krvi plazmy a väzbová kapacita transferínu. Ide o transportnú formu železa a jej väzbová kapacita nám určuje, koľko železa sa môže vstrebať. Vo väčšine prípadov toto vyšetrenie krvi stačí na určenie diagnózy a jej úspešnej liečbe.

Ak sa po liečbe prípravkami so železom váš zdravotný stav neupraví, je potrebné zistiť, či sa podané železo zo zažívacieho traktu vôbec vstrebáva. To sa zistí pomocou tzv. izotopového vyšetrenia, kedy sa podané železo označí rádioaktívnym izotopom a potom sa jeho pasáž a vstrebávanie monitoruje pomocou prístroja schopného zachytiť vyžarovanú rádioaktivitu. V zriedkavých prípadoch je súčasťou diagnostického postupu tiež punkcia a vyšetrenie kostnej drene. Kostná dreň sa naberá z lopaty bedrovej kosti alebo z hrudnej kosti.

Liečba anémie

Spôsob liečby anémie závisí od jej zistenej príčiny. Dôležité je užívať železo nalačno, to znamená pol až celú hodinu pred jedlom, alebo dve hodiny po jedle.

Lekár po 3 mesiacoch užívania skontroluje krvný obraz. Ak bola liečba železom úspešná, mali by sa sledované hodnoty znormalizovať asi po 6 − 8 týždňoch jeho užívania. Celkový čas liečby by mal trvať 3 − 4 mesiace pre doplnenie zásob.

Pri anémii z nedostatku vitamínu B12 alebo kyseliny listovej sa ako liečba podáva vitamín B12. Niekedy je potrebné pridať aj železo.

Závažná chudokrvnosť spôsobená krvácaním sa rieši krvnými prevodmi. Niektoré vzácnejšie typy anémie sa liečia na špecializovaných oddeleniach hematológie. Liečba obzvlášť anémiou vzniknutých poruchou či útlmom tvorby červených krviniek sa v niektorých prípadoch nezaobíde bez transplantácie kostnej drene v prípade vhodného darcu.

Čo u anémie neovplyvníte

Niektoré vzácnejšie druhy anémie spojené s nedostatočnou tvorbou červených krviniek môžu byť už vrodené. Komplikáciou týchto chorôb môže byť vznik akútnej leukémie, krvácanie a opakujúcich sa infekcií.

Čo môžete pri anémii ovplyvniť

Základom predchádzania vzniku chudokrvnosti je správne zloženie vášho jedálnička. Nemalo by v ňom chýbať mäso, ktoré je základným zdrojom železa pre naše telo. Alternatívou mäsa môžu byť aj vajcia. Dôležitý pre vstrebávanie železa je aj dostatok vitamínov, hlavne vitamínu C, B12 a E.

Máte riziko tohto ochorenia?

Lebo nemalá časť anémií je dedičná, s rastúcim počtom chudokrvných príbuzných vo vašej rodine rastie aj riziko anémie. Dôležitý je aj spôsob stravovania, ako už bolo napísané vyššie. Vegetariánstvo či vegánstvo je istá cesta k vzniku chudokrvnosti. Ak ste žena, máte tiež riziko vzniku anémie, lebo menštruácia vás každý mesiac ochudobní o časť "železných zásob". Ak ste často chorí, môžete byť tiež chudokrvní. Nesmieme zabudnúť ani na dlhodobé užívanie niektorých liekov (napr. na liečbu epilepsie), ktoré môžu anémiu tiež spôsobiť.

Časté otázky

Moja mamička mi poradila, že na chudokrvnosť je najlepšie piť železité víno. Neviete, kde by som ho mohla zohnať?​                                                                               

Železité víno sa dnes už nevyrába. Preto by som vám odporučila radšej niektorý z prípravkov s obsahom železa. S ich výberom Vám najlepšie poradí praktický lekár.

Mám veľmi silnú menštruáciu. Môže byť príčinou mojej chudokrvnosti?​                     

Áno, silná menštruácia býva u žien veľmi častou príčinou vzniknutej anémie. O úprave menštruácie bude najlepšie poradiť sa s vaším gynekológom.

Trpím na zápaly horných dýchacích ciest, bývam často chorý. Môžem z toho byť chudokrvný?                                         

Áno, v prípade infekcií ide o začarovaný kruh. Častá infekcia spôsobuje chudokrvnosť a tá zase oslabuje vaše telo, ktorá im ľahko podľahne. Pri infekcii nemá cenu užívať železo, pretože sa horšie vstrebáva. Odporúčam vám však neotáľať s jeho užívaním ihneď po skončení danej choroby.

Počul som, že existujú dva druhy prípravkov so železom. Aký je medzi nimi rozdiel?​

Prípravky s obsahom železa sú naozaj dva druhy. Podľa rýchlosti uvoľňovania železa sa delia na lieky s pomalým alebo rýchlym uvoľňovaním železa.

Som vegetariánka. Mala by som užívať nejaké to železo, aj keď jem špenát? ​         

Áno, to by bolo vhodné. Lebo najprirodzenejším zdrojom železa je práve mäso, patríte medzi skupinu ľudí ohrozených anémiou. Hoci špenát naozaj železo obsahuje, náš tráviaci trakt ho nevie zo špenátu vstrebať.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva. 

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Minerály, stopové prvky

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.