MojaLekáreň.sk

Yerba Maté vás nakopne

Už samotný názov čaju napovedá, že ide o niečo exotické. Niečo, čo prichádza z ďaleka, ale bude to zrejme stáť za to, keď si to obľúbil celý svet. Chuť čaju je trochu horká a vonia ako dym, ale po pár glgoch si vraj omotá okolo prsta každého. Navyše pozitívny vplyv na zdravie je nesporný.

Yerba Maté vás nakopne
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tak odkiaľ teda Yerba Maté pochádza? Snáď napovie názov rastliny, z ktorej sa čaj pripravuje - cezmína paraguajská. Jedná sa o tradičný nápoj Južnej Ameriky. Pre svoje stimulačné účinky sa stal nápoj postupom času obľúbený aj na severe Ameriky a následne sa dostal do celého sveta. U nás ho popíjajú hlavne čajoví nadšenci, ale na juhu Ameriky si denne kalabasu lahodného moku dopraje väčšina obyvateľov.

Yerba Maté a jeho účinky

Okrem toho, že dokáže človeka poriadne nakopnúť a dodať mu chýbajúcu energiu, vie telo zbavovať toxínov a obsahuje celý rad prospešných látok.

Medzi ne patria

A pretože väčšina ľudí trpí nedostatkom energie, vitamínov i minerálov, zdá sa, že popíjanie Yerba Maté je správny krok v starostlivosti o vaše zdravie a pohodu.

Čo spôsobuje spomínané stimulačné účinky?

Tentokrát nejde o nič exotického alebo neznámeho. Yerba Maté totiž obsahuje kofeín. A hneď v závese ďalšie dve povzbudzujúce látky theofilin a teobromín. V kombinácii s vitamínmi, minerálmi a aminokyselinami tak dokážu telo nabudiť a dodať energiu.

Čo ďalšie Yerba Maté dokáže?

Zbystriť pozornosť by mali všetci, ktorí majú problém so spánkom. Bolo dokázané, že pri dlhodobom užívaní čaju počas dňa sa môže upraviť a normalizovať cyklus spánku a bdenia. O nápoj sa môžu zaujímať tiež všetci, ktorí sa snažia schudnúť. Pomáha zmierniť pocit hladu a zbaviť telo toxínov. Keď teda zaradíte k svojim diétnym návykom ešte aj popíjanie čaju Yerba Maté, nič tým nepokazíte. Posilňuje imunitný a nervový systém, pozitívne pôsobí na trávenie, podieľa sa na čistení krvi a zlepšení pamäti. Vidíte sami, že čaj Maté rozhodne nie je len obyčajný čaj a vie toho naozaj veľa - stojí za to ho vyskúšať.

Užívanie Yerba Maté

Predsa len sme Európania a nie juhoamerickí indiáni, ktorí boli na tento nápoj naozaj zvyknutí. Príležitostného popíjania sa báť určite nemusíte, ale pri pravidelnom užívaní vo väčších dávkach sa odporúča urobiť niekoľkodňovú pauzu. Čaj popíjajte ráno alebo počas dopoludnia, aby ste mali energiu po celý deň. Keby ste si dali šálku neskoro popoludní alebo večer, možno by ste sa nedopočítali ovečiek. Kvôli vysokému obsahu kofeínu sa pitie tohto čaju neodporúča tehotným ani dojčiacim ženám alebo malým deťom.

Čo je to kalabasa?

Ide o tradičnú nádobu, z ktorej sa čaj Maté pije. Kedysi sa vyrábala zásadne vydlabaním tekvíc, dnes ju zoženiete z dreva, aj z kovu. Ku kalabasu neodmysliteľne patrí kovová slamka s drobným sitkom na konci zvaná bombilla. Vďaka nej možno piť čaj bez toho, aby sa vám do úst dostali drobné čajové lístky.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na trávenie Kozmetika a hygiena Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.