MojaLekáreň.sk

Vitamín D

Ak sa vám na jeseň alebo v zime stáva, že ste viac unavení, bez nálady a niekedy máte pocit, že snáď máte depresiu − možno za to môže nedostatok slniečka a vitamínu D. Prečo je pre ľudské telo kľúčový a akú má súvislosť s našou imunitou sa dozviete v našom článku.

Vitamín D
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Vitamín D a koronavírus

Podstatou ochorenia koronavírusu COVID-19 je rozsiahly zápal. Ten v niektorých prípadoch komplikuje aj prehnaná reakcia imunitného systému. Aby náš imunitný systém fungoval tak ako má, môžeme mu pomôcť práve aj vitamínom D. Vitamín D je pre správne fungovanie imunity dôležitý. Okrem toho sa významne podieľa na protizápalovej aktivite tela.

Vitamín D nie je len jeden

Vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Nie je len jeden, ale ide o komplex zlúčenín (kalciferoly), ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie nášho organizmu. Najdôležitejšie z nich sú vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol).

Vitamín D bol nájdený takmer vo všetkých bunkách tela a ovplyvňuje viac ako 200 rôznych chemických reakcií, ktoré prebiehajú v organizme. Je východiskovou látkou pre syntézu kalcitriolu, čo je hormón, ktorý ovplyvňuje metabolizmus vápnika a fosforu a ich ukladanie do kostí a zubov.

Kde sa vyskytuje vitamín D?

  • Vitamín D2 sa vyskytuje predovšetkým v rastlinách. Po požití sa v organizme mení na lepšie vstrebateľný vitamín D3. Aby sme dostali do tela dostatočné množstvo aktívneho vitamínu D, je ho potrebné mnohonásobne vyššie množstvo ako živočíšneho vitamínu D3.
  • Potrebnú dennú dávku vitamínu D3 sme schopní vytvoriť si sami, vďaka pôsobeniu UVB zložky slnečného žiarenia z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, ktorý je prítomný v koži. Vznik vitamínu D vďaka slnečnému žiareniu je ovplyvnený mnohými faktormi. Vitamín D3 sa potom v tele mení na aktívnu formu − kalcitriol.

Vitamín D a opaľovacie prípravky

Množstvo vytvoreného vitamínu D znižujú opaľovacie prípravky s UV faktorom, veľké množstvo melanínu v koži, príliš suchá koža starých ľudí, znečistenie prostredia, zahaľovanie tela, časté kúpele v horúcej vode a umývanie tela mydlom a sprchovými gélmi, mraky alebo uhol dopadajúcich lúčov Slnka.

U ľudí s fototypom III stačí v našej zemepisnej šírke cca 3 – 8 minút na syntézu 400 IU vitamínu D3, keď vystavia slnku cca 26 % kože. Preto pre dostatočné hladiny vitamínu D3 (1000 – 2000 IU) by sme mali tráviť denne asi 30 minút na slnku.

Vitamín D v potravinách

Vitamín D môžeme získať aj z potravy. Potraviny bohaté na vitamín D sú napr. tučné ryby, maslo, vajcia a pečeň (predovšetkým tresčia). Množstvo vitamínu D2 v rastlinách je zanedbateľné. Ak nie je dostatok prirodzeného slnečného žiarenia, možno podporiť vznik vitamínu D aj v soláriu. Ďalšou možnosťou doplnenia vitamínu D je užívanie liekov a doplnkov stravy (kvapky, tablety, kapsule) s vitamínom D.

Denná dávka vitamínu D

Odporúčaná denná dávka sa rôzni.

Hoci legislatíva uvádza 5 mikrogramov pre dospelé osoby a 10 mikrogramov (400 I.U. − medzinárodných jednotiek ) pre dojčatá, deti, tehotné a dojčiace ženy, to nie je ideálne množstvo.

Podľa najnovších odporúčaní, sa pre aktiváciu imunitných procesov v tele, a teda aj pre lepšie zvládanie infekcie, odporúča mať hladinu vitamínu D v krvi 100 − 125 nmol/l. Väčšina populácie má však hodnotu oveľa nižšiu, často až pod hranicou 50 nmol/l.

K dosiahnutiu dostatočnej dennej dávky je potrebné konzumovať denne 1000 − 2000 I.U. (25 − 50 mikrogramov) vitamínu D​. Pre aktiváciu imunitných procesov sa odporúča denne prijať 2000 I.U. Pre malé deti, dojčatá, tehotné ženy a po menopauze sú určené iné dávky. V týchto prípadoch by odporúčanú dennú dávku mal navrhnúť lekár.

V SR sa odporúča podávať dojčatám a deťom vitamín D od 2 týždňov veku v priebehu celého prvého roka a v zimných mesiacoch v priebehu druhého roku života.

Predávkovanie vitamínom D

Predávkovanie vitamínom D nie je až tak časté. Môže viesť k zvýšenej koncentrácii vápnika v krvi a následnej kalcifikácii mäkkých tkanív (predovšetkým srdca a obličiek).

Predávkovanie sa môže prejavovať

  • dehydratáciou,
  • zápchou,
  • zvracaním,
  • bledosťou,
  • svalovou slabosťou.

Nedostatok vitamínu D

U väčšiny populácie je však väčším problémom nedostatok vitamínu D ako nadbytok. Nedostatok vitamínu D vedie k zníženiu hladiny vápnika. To sa prejavuje pocitom únavy, nevýkonnosťou.

Medzi ďalšie typické príznaky nedostatku vitamínu D patria:

  • vypadávanie vlasov,
  • pomalé hojenie rán,
  • bolesti svalov a kostí,
  • zvýšená kazivosť zubov,
  • zvýšené riziko osteomalácie, osteoporózy a zlomenín kostí (kvôli nedostatku stavebných zložiek kosti),
  • u detí môže dôjsť k rozvoju krivice (rachitis).

Čo dokáže vitamín D

Vitamín D je dôležitý pre:

  • tvorbu kostí a zubov
  • funkciu svalov
  • udržanie hladiny vápnika v krvi
  • správnu funkciu imunitného systému
  • absorpciu a využitie vápnika a fosforu
  • mineralizáciu zubov
  • mineralizáciu kostí a ich správnu štruktúru

Vitamín K2 v súvislosti s vitamínom D

Na činnosť vitamínu D nadväzuje vitamín K2. Vitamín D pomáha k vstrebávaniu vápnika z čreva do krvi, vitamín K2 pomáha prenášať vápnik z krvi do kostí. Preto je vhodné k vitamínu D dodať aj vitamín K2, čím možno lepšie predísť kalcifikácii tkanív. Pri užívaní nezabudnite doplniť aj horčík. Aj ten pomáha vitamínu D správne fungovať.

POZOR − produkty s vitamínom K nie sú vhodné pre ľudí, ktorí užívajú lieky ovplyvňujúce zrážanlivosť krvi (najmä warfarín).

Ak si nie ste niečím istý, poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Bio potraviny Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.