MojaLekáreň.sk

Vitamín B17 − amygdalín

Amygdalín čiže vitamín B17 je zlúčenina nachádzajúca sa v jadrách marhúľ a vedcov zaujíma už viac ako 200 rokov. Prezradíme, aké sú jeho zdroje a prečo si na neho dať pozor.

Vitamín B17 − amygdalín
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Amygdalín a história

Amygdalín alebo vitamín B17 zaujíma vedcov už viac ako 200 rokov.

Vitamín B17 bol objavený vďaka ázijskému kmeňu Hunza, žijúcemu na pakistansko-indickom pomedzí. Ľudia žijúci v tomto kmeni sa dožívajú veľmi vysokého veku a prakticky netrpia žiadnym typom rakoviny. Hunzovia jedia tradičnú, nijako nespracovanú, prirodzenú stravu a vo veľkom konzumujú marhule a ich horké jadrá, ktoré sú bohatým zdrojom amygdalínu. 

Objav vitamínu B17

Amygdalín na liečbu rakoviny prvýkrát použili v Rusku a neskôr aj v USA.

Za vynálezom vitamínu B17 v USA stojí biochemik Ernst T. Krebs a jeho synovia zo San Francisca. Skúmali amygdalín a vyhlásili, že bráni vzniku onkologických ochorení a selektívne zabíja nádorové bunky. Následne mu udelil pomenovanie vitamín B17, hoci nespĺňa podmienky nevyhnutné pre označenie ako vitamín.

V 50. rokoch minulého storočia Ernest Krebs mladší, vytvoril čiastočne umelú, čistenú formu amygdalínu, známu ako Laetril, ktorá sa následne stala v 60. a 70. rokoch populárnou alternatívnou liečbou rakoviny. To všetko sa dialo bez predošlého preukázania účinnosti. Podanú žiadosť o testovaní prostriedku na ľuďoch americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) zamietol z dôvodu nedostačujúcich výsledkov predklinických experimentov na zvieratách. Od roku 1980 je leatril na liečbu rakoviny v mnohých krajinách USA a v Európe zakázaný.

Amygdalín v liečbe a prevencii rakoviny

Odvtedy sa uskutočnilo veľa menších štúdií na zvieratách s rôznymi výsledkami. Okolo amygdalínu tak stále nie je jasné a otázka zázračného lieku na rakovinu nie je doriešená. V rade novodobejších štúdií bolo zistené, že by amygdalín mohol hrať úlohu ako podpora liečby diabetu, aterosklerózy alebo preventívne pred rozvojom rakoviny.

Hoci účinok vitamínu B17 na liečbu rakoviny je nejasný, najväčším producentom amygdalínu je stále Mexiko, kde sa amygdalín významne používa v doplnkovej liečbe nádorového ochorenia. Naďalej ale i tam patrí liečba amygdalínu medzi alternatívne formy terapie, rovnako tak ako dietoterapia, urinoterapia, liečba pôstom alebo zeleninovými šťavami.

Amygdalín sa tak v posledných 40 rokoch radí celosvetovo v najviac používanú formu alternatívnej liečby rakoviny. Môžeme sa s ním stretnúť pod radom obchodných názvov ako je vitamín B17, nitrilosid, mandelonitrile, laetril, atď.

Zdroje amygdalínu

Amygdalín nachádzame okrem jadier marhúľ tiež v jadrách jabĺk, broskýň, sliviek, červených čerešniach alebo v horkých mandliach. Ďalej sa nachádza aj v ľanových semiačkach, černiciach, malinách alebo strukovinách.

Prečo je amygdalín nebezpečný

Konzumácia amygdalínu vo vyššom množstve môže viesť k otrave kyanidom, ktorý sa z neho v tele uvoľňuje. Môže nebezpečne klesnúť krvný tlak, môžu nastať závraty, bolesti hlavy, zmätenosť, horúčka a môžete si poškodiť pečeň alebo upadnúť do kómy. V najhoršom prípade vás môžu vysoké dávky zabiť. Vysoká dávka je už 50 − 60 marhuľových jadier alebo 50 gramov laetrilu. Amygdalín je veľmi nebezpečný pre deti a zvieratá, kde je toxická dávka oveľa nižšia.

Témy článku
Zdravie z prírody
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.