MojaLekáreň.sk

Ako vyzerá syfilis a ako sa lieči

Syfilis (lues) je pohlavne prenosná choroba, ktorá je spôsobená baktériou Treponema pallidum. Táto baktéria preniká kožou a cez sliznice do organizmu a vďaka svojmu tvaru vie rýchlo preniknúť do krvného obehu a lymfatických uzlín. Napadá potom nielen kožu, ale aj svaly, kosti a centrálny nervový systém. Ak sa včas neodhalí a nezačne sa liečiť, môže končiť aj smrťou.

Ako vyzerá syfilis a ako sa lieči
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako sa syfilis prenáša

Syfilis sa prenáša niekoľkými spôsobmi:

  • pohlavným stykom (vr. orálneho a análneho),
  • v tehotenstve cez placentu matky na plod, (vrodená syfilis),
  • cez kontaminované predmety (veľmi zriedka).

Najčastejším spôsobom, ako sa syfilis prenáša, je pohlavný styk. Baktéria Treponema pallidum mimo organizmus rýchlo hynie, dokáže ju zničiť teplota vyššia ako 39 °C, kyslík a tiež bežné dezinfekčné prostriedky.

Kto je najviac ohrozený syfilis

Najviac sú ohrození tí, ktorí často striedajú sexuálnych partnerov, užívatelia drog alebo tí, ktorí majú nechránený sex, prípadne osoby venujúce sa prostitúcii.

Príznaky a štádia syfilisu

Ak je syfilis získaná (nie vrodená), charakterizuje ju niekoľko štádií:

1. Primárne štádium syfilis

15 − 90 dní po rizikovom styku s infikovaným človekom sa objavia prvé príznaky. Typickým príznakom je vred v mieste vstupu infekcie (genitálie, konečník, ústa), ktorý je veľký 1 mm až 2 cm. Nie je ohraničený, je temne červený, pri dotyku je tuhý a nebolí. Muži môžu mať vred kdekoľvek na penise, ženy potom na vonkajších genitáliách, vo vagíne, prípadne na krčku maternice, kde ho môže objaviť iba gynekologické vyšetrenie. Po zahojení vredu po ňom zostane jazva, ktorá je typická stratou či úbytkom kožného pigmentu.

Akonáhle sa vred utvorí, v období 1 − 2 týždňov dôjde tiež k opuchu lymfatických uzlín (väčšinou tanínových). Uzliny sú väčšinou zväčšené, začervenané a nebolestivé. Počas ďalších niekoľkých týždňov sa vred sám zahojí (s liečbou i bez liečby).

Ak sa v tomto štádiu choroba nelieči, pokračuje ochorenie sekundárnym štádiom.

2. Sekundárne štádium syfilis

4 − 10 týždňov po výskyte vredu nastáva sekundárne štádium, ktoré sa prejavuje vyrážkami po celom tele (vr. dlaní a plôšok nôh). Vyrážka je vysoko nákazlivá a vyzerá ako drobné červené alebo červenohnedé pľuzgieriky. Ďalším charakteristickým prejavom sú tiež vystúpené pľuzgiere (condylomata) s bielosivým páchnucím povrchom. Vyskytujú sa predovšetkým v podpazuší, v slabinách, na genitáliách, ale aj v ústach.

Ďalšie prejavy sekundárneho štádia syfilis sú:

  • alopécia (vypadávanie vlasov alebo fúzov),
  • zvýšená teplota,
  • bolesť hlavy,
  • bolesť kĺbov a svalov,
  • bolesť hrdla,
  • zväčšené lymfatické uzliny,
  • veľká únava,
  • úbytok telesnej hmotnosti,
  • neurologické ťažkosti.

Čo je latentné štádium syfilis

Ak sa pacient so syfilis nelieči, dochádza k vzniku latentnej formy, ktorá môže trvať 3 − 30 rokov od vzniku sekundárneho štádia. Počas tohto dlhého obdobia býva ochorenie bez príznakov, avšak ak chorý absolvuje krvné testy, a v krvi sú už preukázateľné protilátky. V tejto fáze nie je pacient nákazlivý pre svoje okolie. Ak však počas tohto štádia žena otehotnie, môže syfilis nakaziť plod. Cca jednu tretinu neliečených osôb potom čaká terciárne štádium choroby.

3. Terciárne štádium syfilis

Toto štádium sa prejavuje niekoľkými formami (samostatne alebo v kombinácii), ktoré ale nie sú infekčné. S týmto štádiom choroby sa však už takmer nestretávame.

Prejavy terciárneho štádia sú:

  • gummata − zápalové ložiská so žltkastou tekutinou, ktorá po pretrhnutí ložiska vyteká von a tvorí otvorené vredy. Tie sa tvoria nielen na koži a povrchu tela, ale aj na vnútorných orgánoch (kosti, pečeň, svaly, kĺby, lebka). Tieto ložiská sa vyskytujú u cca 15 % chorých.
  • červené či červenohnedé pľuzgieriky na chrbte, hrudníku a tvári (typická pre sekundárne štádium)

Kardiovaskulárna forma syfilis

U cca 10 % pacientov sa objavuje po 10 − 30 rokoch od prvotnej infekcie. Ohrozený je kardiovaskulárny systém, t. j. cievy a srdce, najviac však aorta a koronárne artérie. Choroba zoslabuje steny aorty, zápal môže preniknúť až k ústiu koronárnych tepien. Srdcové svaly potom nie sú dostatočne zásobené kyslíkom a vzniká tak riziko infarktu myokardu.

Neurosyfilis

Ide o najzávažnejšiu formu syfilis, ktorou trpí cca 7 % pacientov. Prejavuje sa 5 − 35 rokov po prvotnej infekcii a závažne postihuje celý nervový systém.

Diagnostika syfilis

Testovanie na syfilis sa vykonáva 4 týždne po nákaze vyšetrením protilátok z krvi či mozgovomiechového moku. Niekedy môže na určenie choroby slúžiť aj ster z ložiska nákazy, ktorý sa potom skúma pod mikroskopom.

Ako sa syfilis lieči

Liečba prebieha penicilínovými injekciami do svalu. Ak je pacient na penicilín alergický, používa sa tetracyklín. Dĺžka liečby sa v priebehu rôznych štádií líši. U väčšiny pacientov je nutná hospitalizácia, pretože u nich dochádza k Jarisch-Herxheimerovej reakcii, ktorá sa prejavuje bolesťou hlavy, triaškou, horúčkami, bolesťou svalov a tachykardiou.

Prevencia syfilis

Prevencia spočíva predovšetkým v starostlivom výbere sexuálnych partnerov, dodržiavaní hygienických pravidiel a používaní kondómov pri pohlavnom styku. Ak máte pochybnosti o tom, či ste sa nakazili touto chorobou, môžete si urobiť test na syfilis.

 Zdroj: www.venerologie.cz, wikiskripta.eu

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.