MojaLekáreň.sk

Salmonela - prevencia, príznaky, liečba

Vrátili ste sa z grilovačky, cukrárne alebo reštaurácie a začali vás trápiť hnačky, kŕče v bruchu či zvracanie? Mohlo by ísť o nákazu salmonelou. Aké sú príznaky, inkubačná doba, liečba a diéta, keď nás navštívi salmonela? To všetko si povieme v našom článku.

Salmonela - prevencia, príznaky, liečba
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je salmonelóza

Salmonelóza je pomerne rozšírené hnačkové ochorenie bakteriálneho pôvodu. Pôvodcom je baktéria Salmonela. Tá sa do nášho tela dostáva ústami vďaka infikovanej potrave, rukám alebo riadu. Pre zdravého človeka nie je toto ochorenie väčšinou nebezpečné. Ohrozené môžu byť malé deti, starší alebo chorí ľudia. Tí sa horšie vyrovnávajú s veľkými stratami tekutín a iónov. Ale aj tak netreba ochorenie salmonelou podceňovať. Baktéria má schopnosť prenikať do hlbších vrstiev sliznice a odtiaľ sa môže dostať až do krvi a tou byť roznesená po celom tele.

Zaujímavosť

V roku 1884 objavil americký veterinár Daniel Elmer Salmon pôvodcu zhubného ochorenia ošípaných. O zhruba 50 rokov neskôr bol tento pôvodca pomenovaný podľa svojho objaviteľa - Salmonella. Je popísaných viac ako 2000 typov salmonely. Infekcie u ľudí vyvolávajú len 4 z nich.

Príznaky salmonely

Inkubačná doba salmonely je 6-48 hodín. Po tejto dobe sa objavujú početné vodnaté hnačky, bolesti až kŕče brucha, vracanie či nutkanie na vracanie (nauzea) a horúčka. Stolica, ktorá je riedka až vodová, má spočiatku normálnu farbu. Neskôr mení farbu na zelenú a vyskytnúť sa môže aj prímes hlienu alebo krvi. Horúčka väčšinou klesá po 24-48 hodinách, vracanie tiež pomaly ustáva. Hnačky môžu pretrvávať aj niekoľko dní.

Komplikácie salmonelózy

Ťažké hnačky a zvracanie môžu viesť až k dehydratácii a acidóze (zvýšená tvorba kyselín či ich zadržiavanie v tele). Silná dehydratácia môže byť sprevádzaná

  • apatiou (ľahostajnosťou),
  • hypoglykémiou,
  • zvýšenou tepovou frekvenciou,
  • halucináciami,
  • zníženým tonusom kože (po vytvorení kožnej riasy sa koža veľmi pomaly vracia do pôvodného stavu),
  • kŕčmi,
  • šokom,
  • slabo hmatateľným pulzom či bezvedomím.

Môže dôjsť až k zlyhaniu obličiek. V prípade malých detí, starších ľudí a chorých s oslabenou imunitou je na mieste rýchla návšteva lekára.

Ako sme si už vyššie povedali, salmonela môže byť krvou roznesená po celom tele a vďaka tomu spôsobuje zápaly kostí, mozgových blán či absces mäkkých tkanív.

Liečba

Pri liečbe je dôležité dopĺňať tekutiny stratené zvracaním a hnačkami. Vhodné sú minerálky bez bubliniek, vlažný sladký čierny čaj, dojčenie či rehydratačné roztoky. Pri ťažších prípadoch dehydratácie je potrebné chorého napojiť na infúzie s obsahom iónov.

Symptomatická liečba spočíva v podávaní črevných dezinficiencií (zbavujú črevá choroboplodných zárodkov), adsorpčných látok (živočíšne uhlie), liekov proti vracaniu. Nevhodné sú lieky, ktoré spomaľujú črevnú peristaltiku. Odporúča sa súčasné podávanie probiotík, ktoré pomáhajú obnoviť črevnú mikroflóru.

Veľmi dôležitou súčasťou liečby je aj vhodná diéta. Pri diéte je veľmi dôležité sa vyhnúť všetkým mastným, koreneným a dráždivým jedlám, mäsu, mlieku a ovociu (okrem banánov a strúhaných jabĺk). Najprv sa podávajú iba tekutiny, aby došlo k spätnému zavodneniu organizmu.

Keď už je chorému lepšie, pridá sa suché pečivo, sucháre, ryža, dusená mrkva, banány, strúhané jablká, zeleninové vývary, zemiaková kaša. Po zlepšení stavu sa postupne pridávajú cestoviny, ovocie a chudé mäso. K normálnej strave je potrebné sa vracať pozvoľna. Pri rýchlom návrate sa často hnačky a dávenie vracajú.

Keďže kyslý obsah žalúdočných štiav narúša zubnú sklovinu, je vhodné vždy po zvracaní vypláchnuť ústa čistou vodou, ktorú vypľujeme. U malých detí sa odporúča zúbky a ústa jemne utrieť vlhkou handričkou. Aspoň pol hodiny po zvracaní si nečistíme ani zuby. Mohlo by dôjsť k poškodeniu poleptanej skloviny.

Antibiotiká sa vo väčšine prípadov nepoužívajú, lebo spomaľujú vylúčenie baktérie z tela.

Kde sa salmonela ukrýva?

Baktérie salmonely sa nachádzajú v tráviacom trakte zvierat. Do prostredia sa dostávajú výkalmi. Nakaziť salmonelou sa môžeme konzumáciou surových alebo nedostatočne uvarených vajec (vajcia na hniličku, na mäkko, volské oko s tekutým žĺtkom, ..). Rizikové býva aj mäso, prevažne kuracie. Salmonelu v sebe ale môže ukrývať aj iné mäso, saláma, údené, mleté ​​mäso.

Sekundárnou kontamináciou označujeme stav, keď sú iné potraviny kontaminované baktériami. Dôjsť k tomu môže napríklad nesprávnou hygienou rúk a pracovného náčinia. Krájanie zeleniny na doske a nožom, kde sme predtým spracovávali surové mäso. Položenie nakazených potravín do blízkosti potravín, ktoré už ďalej nebudeme tepelne upravovať, atď.

Ako zničiť salmonelu? Mráz nepomôže.

Baktérie salmonely sa nezničia mrazením - tým sa iba zastaví ich rozmnožovanie. Po rozmrazení získavajú opäť svoju pôvodnú aktivitu. Účinná teplota pre zničenie salmonely sa uvádza 75° C v strede potraviny počas aspoň 5 minút. Var a teplota nad 100° C salmonelu spoľahlivo zničí.

Prevencia salmonelózy

Prevenciou salmonely je dostatočná tepelná úprava potravín, predovšetkým mäsa a vajec.

Oplatí sa dodržiavať nasledujúce zásady:

  • Ostatné suroviny, ktoré už nebudeme ďalej tepelne spracovávať, uchovávame z dosahu rizikových potravín.
  • Zabránime styku surových a tepelne spracovaných potravín.
  • Nepoužívame rovnaké náčinie pre spracovanie rizikových potravín a zeleniny, ovocia, tepelne upravených potravín.
  • Dostatočná hygiena - umývanie rúk, dezinfekcia nožov, dosiek, pracovnej plochy, ..
  • Nekonzumujeme neznáme rizikové potraviny.
  • Znovu nezamrazujeme úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny.
  • Jedlo konzumujeme hneď po uvarení. Potom uchovávame buď v chladničke do 10° C alebo pri teplotách nad 60° C.
  • Chránime potraviny pred hlodavcami a hmyzom.
  • Používame radšej kupovanú majonézu, kde žĺtky prešli procesom pasterizácie.

Doplňte vitamíny a minerály

Pri salmonelóze je potrebné myslieť na doplnenie dostatočného množstva vitamínov a minerálov. Telo, ktoré je zaťažené chorobou, nedostatočne tieto látky vstrebáva a naopak ich vo veľkej miere vyplavuje von. Nebojte sa z počiatku siahnuť po kvalitnom vitamínovom výživovom doplnku napríklad vo forme šumivých tabliet, kde vitamíny telo ľahšie využije. Po zlepšení stavu je dobré vitamíny, minerálne látky konzumovať z pestrej palety ovocia a zeleniny napríklad vo forme šalátov a surových štiav. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na trávenie Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.