MojaLekáreň.sk

Reštart organizmu

Po dlhej zime a jari v znamení koronavírusu potrebujeme mnohí naštartovať telo a nabrať novú energiu. Poradíme vám, čo robiť a ako sa rýchlo dostať späť do formy.

Reštart organizmu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Zbavte sa toxínov

Čas od času telu prospeje zbaviť ho nahromadených škodlivín, ktoré môžu byť príčinou zdravotných ťažkostí kvôli zníženej imunite. Preto sa primárne na jar odporúča absolvovať detoxikačnú kúru.

Pozitíva, ktoré detox prináša:

  • prečistenie čriev, žalúdka a krvného obehu,
  • posilnenie imunitného systému,
  • zlepšenie mentálnej aj fyzickej výkonnosti.

Pomoc z prírody

Pre detoxikáciu organizmu sú výborné napríklad žihľava, púpava, yucca, aloe vera, ovos... Skvelý je aj pestrec mariánsky kvôli obsahu látky zvanej silymarín, ktorá podporuje normálne trávenie, funkciu pečene a prečistenie, normálnu hladinu cukru v krvi.

Rozhýbte sa

Ak ste v dobe koronavírusu pracovali z domu, možno tiež riešite problémy plynúce z nedostatočného pohybu a nesprávneho sedenia za počítačom. Následkom môže byť skrátené svalstvo, priberanie, bolesti chrbtice, nedostatok energie, zlá nálada. Pravidelné cvičenie a prirodzený pohyb pomáhajú nielen telu, ale aj duši. 

Problémom však býva motivácia. Preto máme pre vás niekoľko trikov, ako si na cvičenie navyknúť a už s ním neprestať:

  • Začnite ihneď. Základ je vybrať si aktivitu, ktorá vás baví a následne už nečakajte do nového roka, do budúceho týždňa, do konca prázdnin... skrátka začnite ešte v ten istý deň. Beh, bicyklovanie, posilňovňa, tenis, squash - možností je nespočetne veľa, stačí si vybrať to svoje.
  • Spravte z pohybu rituál. Ideálne je cvičiť po troške a denne. Urobte zo svojej pohybovej aktivity denný návyk. Ak sa vám nechce, motivujte sa odmenou, ktorá bude nasledovať po každom tréningu.
  • Užívajte si samotný pohyb, nesústreďte sa prehnane na výsledky. Ak vás šport začne baviť, stane sa doslova návykovým v dobrom zmysle slova. Telo totiž pri športe uvoľňuje do mozgu endorfín a serotonín, ktoré sú zodpovedné za pocity šťastia, pohody a radosti. Preto si mnoho ľudí bez pravidelného športu nevie predstaviť už ani jeden deň.
  • Pomôže aj skúsený tréner. Najmä na začiatku je dobré spoľahnúť sa na odborného kouča, ktorý vás nielen naučí správne cvičiť a pritom si neublížiť, ale vás aj šikovne namotivuje k cvičeniu.
  • Ak nemáte radi cvičenie, nahraďte ho iným spôsobom pohybu. Či už sú to pravidelné prechádzky, manuálna práca v záhrade, alebo túry v prírode. Dajte si pozor na to, aby ste svoje telo zaťažovali rovnomerne a pred túrou alebo ťažšou prácou si dajte strečing na prípravu svalstva.
  • Nechajte auto doma. Choďte peši alebo na bicykli všade, kam sa dá. Denne by sme mali spraviť aspoň 10 tisíc krokov, takže ak už nechcete cvičiť, takýmto spôsobom si zabezpečíte dostatok denného pohybu.

Zhoďte nadbytočné kilá

Zdravé chudnutie sa začína kalorickým deficitom. Znamená to, že musíte spáliť viac energie, než prijmete vo forme jedla. Netýrajte sa však za každú cenu diétami. Na to, aby ste pohodlne chudli, stačí sledovať spálené a prijaté kalórie. Preto pravidelný pohyb skombinujte so zdravou stravou - teda takou, ktorá vás zasýti, no pritom neobsahuje takzvané prázdne kalórie, z ktorých sa priberá.

Zdravie na tanieri

Pri chudnutí vám pomôžu fit recepty, ktorých je neúrekom, ale základ je naučiť sa jesť tak, aby vám to bolo prirodzené. Po prechode na zdravý režim sa už nikdy nebudete chcieť vrátiť k pôvodnému nezdravému stravovaniu.

Vaša strava by mala byť plnohodnotná, s vyváženým zastúpením proteínov a s rozumnou mierou tukov a sacharidov. Ak sa raz naučíte správne jesť, zabijete dve muchy jednou ranou - telo sa postupne prečistí a zbaví nežiaducich škodlivín, a zároveň vďaka tomu znížite príjem kalórií a chudnutie bude jednoduchšie.

Ako na to:

  • Vylúčte rafinované potraviny plné cukru a nezdravých tukov.
  • Ak ste sa rozhodli pre detoxikáciu organizmu, zmiernite alebo obmedzte konzumáciu živočíšnych produktov.
  • Namiesto toho voľte nerafinované, prirodzené verzie pokrmov, celozrnné potraviny - ovsené vločky, otruby, naučte sa používať alternatívne spôsoby sladidiel, ktoré obsahujú dostatok živín a vitamínov.
  • Obmedzte polotovary a pokrmy si skúste pripravovať sami s použitím kvalitných surovín.
  • Biele pečivo môžete nahradiť tmavým s obsahom semienok a klíčkov, bielu ryžu nahraďte hnedou, prípadne quinoou alebo bulgurom.
  • Jedzte veľa ovocia a zeleniny, ideálne z lokálnych zdrojov a v bio kvalite.
  • Ak nechcete jesť ovocie a zeleninu v prirodzenom stave, dobrým riešením je pripraviť si zdravé smoothie, do ktorého môžete pridať aj orechy a semienka, prípadne superpotraviny plné antioxidantov, ako sú napríklad riasy chlorella a spirulina.
  • Jedzte pravidelne a v menších porciách.
  • Pite veľa vody, aspoň 2 litre denne. Aj samotná detoxikácia organizmu vyžaduje zvýšený pitný režim. Môžete si dať čistú vodu s kvapkou citrónovej šťavy, nesladený bylinkový alebo zelený čaj, prípadne pár pohárov minerálnej vody.
  • Popíjať môžete aj čerstvo vytlačené zeleninové a ovocné šťavy.
  • Úplne vynechajte sladené bublinkové nápoje plné kalórií a konzervantov.

Ak si zvyknete na zdravý jedálniček, vôbec nebude vadiť, ak si raz za čas doprajete aj čosi nezdravé. Podstatné je stravovať sa zdravo aspoň na 80%, teda aby zdravé potraviny tvorili drvivú väčšinu vášho denného príjmu.

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.