MojaLekáreň.sk

Rakovina − ako jej predchádzať?

Rakovina je závažné ochorenie, ktoré je možné nie vždy vyliečiť či zachytiť včas. Je možné predchádzať vzniku rakoviny? Najzásadnejšou je zdravá strava a životný štýl.

Rakovina − ako jej predchádzať?
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Čo je rakovina

Rakovinové bujnenie môže spôsobiť akákoľvek skupina buniek. Za normálnych okolností dokáže naše telo "chybné" bunky nájsť a opraviť alebo zlikvidovať. Rakovinové bunky sa tejto kontrole "vedia" vyhnúť a začnú nekontrolovane a rýchlo rásť.

Druhy nádorov

  • Nezhubný, t. j. benígny (adenóm, papilóm, fibróm, myóm, hemangióm,...) − je väčšinou ohraničený a netvorí metastázy. Ak svojim rastom neohrozuje funkciu orgánov, nebýva nebezpečný. Liečba je väčšinou chirurgická.
  • Zhubný t. j. malígny − je agresívnejší, rýchlo rastie a môže zakladať ložiská aj na vzdialenejších miestach. Tvorí tzv. metastázy. Liečba je zložitejšia a väčšinou zahŕňa kombináciu viacerých metód − chemoterapia, rádioterapia (ožarovanie), protónová liečba, chirurgia.

Medzi najčastejšie druhy patrí rakovina pľúc, hrubého čreva, pankreasu, prsníka, krčka maternice, kože, prostaty, žalúdka a konečníka.

Kedy navštíviť lekára

Niektoré typy rakoviny je možné zachytiť pri preventívnych prehliadkach, preto ich nevynechávajte.

Nie vždy tieto príznaky môžu značiť prítomnosť rakoviny. Je však lepšie riziko nepodceňovať a pre istotu navštíviť lekára v prípade, ak:

  • si na tele nahmatáte akúkoľvek hrčku neznámeho pôvodu,
  • nájdete nepravidelnú, meniace sa pehu alebo materské znamienko
  • trpíte dlhodobým kašľom či dýchavičnosťou

Rakovina u detí

Rakovinové bujnenie sa môže prejaviť aj u detí.

Navštívte radšej lekára ak u dieťaťa pozorujete:

  • dlhodobú únavu,
  • malátnosť, neprospievanie (telesné),
  • nevysvetliteľný úbytok hmotnosti,
  • dlhodobé nechutenstvo,
  • nevysvetliteľné horúčky,
  • poruchy správania a spánku,
  • ranné vracanie,
  • opakujúce sa bolesti hlavy

Zdravý životný štýl ako prevencia proti rakovine

Zásady prevencie proti rakovine sa zakladajú predovšetkým na zdravom životnom štýle.

Ako teda znížiť riziko ochorenia rakovinou?

  • Zaraďte do stravy dostatok zeleniny a ovocia (aspoň 5 porcií po cca 100 g). Tým dodáte okrem dôležitých vitamínov, minerálov a živín i vlákninu. Vláknina je dôležitá najmä pre správne fungovanie tráviaceho traktu. Nie nadarmo sa hovorí sme tak zdraví, ako zdravé sú naše črevá. Pre správne fungovanie tela potrebujeme približne 30 g vlákniny denne. Súčasným hektickým štýlom života prijíma mnoho ľudí sotva polovicu potrebného množstva. Vlákninu nájdeme nielen v ovocí a zelenine, ale aj v celozrnných potravinách, strukovinách, semienkach a orechoch.
  • Obmedzte soľ, cukor a výrobky z neho, sladené nápoje, príliš tučné, vyprážané a grilované potraviny či polotovary. Znížte spotrebu mäsa, predovšetkým toho červeného, a údenín. Všetky tieto potraviny škodia nielen nášmu zažívaniu. Namiesto toho pridajte do stravy tučné ryby bohaté na omega-3 kyseliny.
  • Dodržiavajte pitný režim. Pre správne fungovanie organizmu je treba minimálne 2l tekutín denne. Najvhodnejšia je čistá voda bez bubliniek či ovocné a bylinkové čaje.
  • Jedzte potraviny bohaté na antioxidanty. Tieto látky pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom, ktorý môže byť tiež príčinou nádorového bujnenia.

Potraviny bohaté na antioxidanty

Medzi tieto potraviny patria napríklad maliny, čučoriedky, ríbezle, brokolica, karfiol, kel, cesnak, cibuľa, kurkuma, zelený čaj, aloe vera, amarant, brahmi, škorica, echinacea, ženšen, pestrec, ľanové semienko, ginkgo, chlorella, spirulina, moruša, medovka, mäta, majoránka, pamajorán, čierne korenie, šalvia a mnoho ďalších potravín a bylín.

  • Obmedzte či ukončite príjem alkoholu. Alkohol je preukázaným karcinogénom.
  • Nefajčite a vyhýbajte sa zafajčeným miestam. Cigaretový dym obsahuje viac ako 4000 látok, ktoré preukázateľne škodia zdraviu. Viac ako 60 z nich sú karcinogény (toluén, formaldehyd, naftalén, zlúčeniny niklu, kadmium, nitrozamíny, decht,...).
  • Pravidelne sa hýbte a udržiavajte svoju telesnú hmotnosť v správnych medziach. Nadváha je rizikovým faktorom pre vznik mnohých ochorení vrátane rakoviny.
  • Vyhýbajte sa prílišnému vystavovaniu nechránenej pokožky slnečnému žiareniu. Platí to predovšetkým u detí, u ktorých je riziko spálenia oveľa vyššie ako u dospelých. Riziko spálenia a následný vznik rakovinového bujnenia sa však nevyhne ani dospelým. Ak viete, že budete na priamom slnku tráviť dlhší čas, použite ochranné prípravky s UV faktorom a vhodné oblečenie a pokrývku hlavy. Pozor aj na návštevu solárií.
  • Ak na pracovisku prichádzate do styku s rakovinotvornými látkami (azbest, benzén, polycyklické aromatické uhľovodíky, formaldehyd, arzén, dioxíny,...), chráňte sa pred ich pôsobením (ochranné obleky, rukavice, štíty, respirátory,…)
  • Nechajte si občas zmerať koncentráciu radónu v dome alebo byte. Radón sa do budov môže dostávať z podložia alebo stavebného materiálu. Radón je všadeprítomný rádioaktívny plyn, ktorý vzniká premenou uránu. Sám sa ďalej premieňa na ďalšie rádioaktívne prvky, ktoré sa do tela dostávajú dýchacími cestami a ožarujú ich. Ak bývame v prostredí so zvýšenou koncentráciou radónu, môže dochádzať k rozvoju rakoviny pľúc.
  • Oddýchnite si, relaxujte, meditujte. Premiera stresu nášmu telu tiež nesvedčí. Nadmerný stres môže spôsobovať nielen úzkosť, depresiu, poruchy spánku a pamäti, ale môže byť príčinou viac ako 60 % všetkých ochorení a chorôb.
  • Nevyhýbajte sa prevencii. Pravidelné prehliadky môžu pomôcť v záchyte rakovinových zmien už v zárodku.

Samovyšetrenie je v prevencii rakoviny dôležité

  • Každá žena by mala vedieť, ako vykonávať samovyšetrenie pŕs. Vykonávať by ho mala pravidelne každý mesiac po skončení menštruácie. Vďaka tomu môže dôjsť k záchytu rakoviny prsníka či lymfatických uzlín v podpazuší veľmi skoro. Od 45. roku má každá žena každé dva roky nárok na preventívne vyšetrenie prsníkov v rámci mamografického screeningu. Pravidelné gynekologické prehliadky zase môžu včas odhaliť rakovinu krčka maternice.
  • Ani páni by sa však nemali vyhýbať preventívnemu vyšetreniu. Dá sa tak včas prísť na problémy či rakovinu prostaty.

Črevá a konečník

Nezabúdajte ani na črevo a konečník.

  • Od 50 do 54 rokov máte nárok na vyšetrenie stolice na okultné krvácanie 1x za rok.
  • Od 55 rokov 1x za 2 roky alebo môžete 1x za 10 rokov podstúpiť kolonoskopické vyšetrenie.

Koža

  • Nechajte si pravidelne kontrolovať pehy a materské znamienka, môžete tak minimalizovať riziko rakoviny kože.

Dojčenie je dôležité

Ak to mamičkám dovoľuje zdravotný stav, mali by dojčiť. Nielenže dajú svojmu dieťaťu to najlepšie čo majú, ale urobia aj niečo pre seba. Dojčenie u nefajčiarok preukázateľne znižuje riziko rakoviny prsníka až o 4 % za každý rok dojčenia a o 8 % po každom pôrode.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.