MojaLekáreň.sk

Postcovidový syndróm: Ako sa uzdraviť a vrátiť do normálu

Patríte vy alebo vaši blízki medzi osoby, ktoré prekonali chorobu covid-19? Potom by vašej pozornosti nemal ujsť náš článok, ktorý sa venuje problematike ťažkostí tzv. postcovidovému syndrómu. Tieto problémy môžu trvať aj mesiace po vyliečení z choroby covid-19.

Postcovidový syndróm: Ako sa uzdraviť a vrátiť do normálu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je to postcovidový syndróm

V poslednom čase sa hovorí o tom, že po prekonanom ochorení covid-19 môže u vyliečeného chorého vznikať tzv. postcovidový syndróm (tiež post-kovidový syndróm). Celkovo vírus SARS-CoV-2 oslabuje imunitu, a preto sa chorí ľudia často cítia unavení, majú nižší fyzický a psychický výkon a horšie sa sústredia. Tieto symptómy môžu u vyliečených ľudí pretrvávať aj po chorobe, dokonca sa môžu prejaviť aj s odstupom času.

Rovnako nie je vylúčené, že aj vplyv médií a ročná negatívna masáž spojená s koronavírusom, stres, sociálny dištanc a nemožnosť voľného pohybu, môže byť dôvodom pre zhoršovanie zdravia a vyvolať postcovidový syndróm.

Príznaky postcovidového syndrómu

Postcovidový syndróm sa prejavuje:

  • celkovou slabosťou,
  • neustupujúcou únavou až pocitom úplného vyčerpania, ktorý sa môže rozvinúť až v chronický únavový syndróm,
  • rôznymi sťahovavými bolesťami kĺbov a svalov,
  • bolesťami brucha a hlavy, ktoré môžu vyústiť až v pravidelné migrény,
  • stratou čuchu a chuti,
  • zvýšenou teplotou až horúčkou,
  • dýchavičnosťou až dlhodobým kašľom,
  • búšením srdca.

Čo sú postcovidové prsty?

Medzi často diskutovanú tému patrí aj prejav tzv. postcovidových prstov u detí a mladistvých, ktorý sa prejavuje ako hrbole v podobe bolestivej a niekedy aj svrbiacej vyrážky na prstoch, predovšetkým na nohách. Prsty môžu vyzerať, ako po prekonaní omrzlín – sú sfarbené až do fialova. Postcovidové prsty sa objavia väčšinou 2. − 3. deň po chorobe a do týždňa obvykle zmiznú. U chorého dieťaťa sa môže objaviť aj žihľavka alebo drobné výrony na koži nôh.

PIMS – paediatric inflammatory multisystem syndrom (Multisystémový zápalový syndróm)

Okrem týchto príznakov bol u detí a dospelých popísaný zriedkavo aj tzv. multisystémový zápalový syndróm.

Prejavuje sa

  • poškodením orgánov, najčastejšie búšením srdca,
  • motaním hlavy a zmenami tlaku,
  • horúčkou,
  • bolesťou brucha,
  • zhoršením celkového stavu,
  • slabosťou a
  • šokovým stavom.

Tieto príznaky, naznačujúce diagnózu PIMS sa podľa odhadov objavujú v období 2 − 6 týždňov po infekcii covid-19.

Sme tu pre vás

Ak sa u vás prejaví niektorý z vyššie spomínaných príznakov, odporúčame vyhľadať pomoc u vášho ošetrujúceho lekára. Žiaľ, na Slovensku zatiaľ nie sú vytvorené postcovidové centrá, kde by sa pacienti mohli získať komplexnú zdravotnú starostlivosť. Keď si nebudete vedieť rady, napíšte nám na lekarnik@mojalekaren.sk a my vám obratom poradíme.

Komu hrozí postcovidový syndróm

Postcovidový syndróm hrozí všetkým, ktorí prekonajú ochorenie covid-19 a týka sa to aj mladých a objektívne zdravých jedincov. Viac sú ohrozené osoby, ktoré sú dlhodobo choré, alebo trpia iným autoimunitným ochorením, môžu byť viac ohrození post-kovidovým syndrómom. Medzi takéto osoby patria:

  • jedinci s oslabenou imunitou,
  • kardiaci,
  • diabetici,
  • obézne osoby,
  • ľudia s chronickým alebo autoimunitným ochorením.

Postcovidový syndróm aj s niekoľkotýždňovým oneskorením?

Nie je žiadnou výnimkou, keď sa u vyliečených osôb z ochorenia covid-19 objaví postcovidový syndróm až s niekoľkotýždňovým či mesačným oneskorením. Ak sa u vás prejaví ktorýkoľvek z vyššie vymenovaných príznakov, obráťte sa na svojho lekára.

Rekonvalescencia po prekonanom ochorení covid-19

Majte na pamäti, že úplné vyliečenie z postcovidového syndrómu je beh na dlhú trať a ak budete načúvať svojmu telu, môžete mu pomôcť v rýchlejšej rekonvalescencii.

Naše rady, ktoré vám na ceste za uzdravením môžu pomôcť:

  • Na prvom mieste by mal byť dostatočný odpočinok. Skrátka musíte telu dopriať to čo potrebuje, aby sa mohlo regenerovať a dočerpať stratené sily.
  • Kľúčom k zdravšiemu ja je aj bohatá a vyvážená strava, ak je možné bez prímesí konzervačných a iných toxických látok. Vyskúšať môžete aj tzv. super potraviny.
  • Myslite i na pitný režim, obmedzte príjem sladených nápojov a vymeňte ich za bylinné čaje alebo čistú vodu.
  • Začnite sa venovať pravidelnému pohybu. Fyzická aktivita má blahodárne účinky nielen na prekrvenie svalov, peristaltiku čriev, ale aj našu psychiku. Efektívne odbúrava stres a vyplavuje hormóny šťastia. Bohato bude stačiť, keď si každý deň naordinujete krátku prechádzku. Základom je pobyt na čerstvom vzduchu a chytanie slnečných lúčov.
  • Netlačte veľmi na pílu a sami na seba. Venujte sa sami sebe, svojim koníčkom a naučte sa relaxovať. K tomu vám skvele poslúžia bylinky alebo aromaterapia.
  • Nebuďte na seba prísni, a ak sa cítite unavení, jednoducho si odpočiňte. Spánková hygiena je nesmierne dôležitá pre celkovú regeneráciu tela a jeho správnu funkciu.
  • A postupne začnite s pravidelným posilňovaním imunity pomocou výživových doplnkov. Hlavne dbajte na pravidelný prísun vitamínov C a D.

Čo nové vieme v liečbe covid-19

Monoklonárne protilátky alebo pilulka proti covid-19 s obsahom molnupiraviru patria medzi novinky v liečbe covid-19. To, či ste covid-19 prekonali alebo či máte protilátky po očkovaní vám ukáže test na protilátky.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Zdroj: ÚVZSR, Ministerstvo zdravotníctva SR

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.