MojaLekáreň.sk

PMS

Ste plná energie, všetko sa darí a zrazu ako keď utne - nič sa vám nechce, ste unavená, otrávená a každú chvíľu hľadáte v šuplíku čokoládu? Nie ste sama. Tento stav pred menštruáciou zažila skoro každá z nás. Čo je vlastne PMS a ako s ním zatočiť?

PMS
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Predmenštruačný syndróm (čiže PMS) je súhrn cyklicky sa opakujúcich psychických a telesných ťažkostí, ktoré sa objavujú po ovulácii. Akonáhle začne krvácanie, symptómy miznú. Postihuje pravidelne 13-26% žien. Raz za čas týmto stavom prejde až 80% žien. Jednoznačné príčiny nie sú doteraz objasnené. S najväčšou pravdepodobnosťou súvisia so zmenou pomeru estrogénov a progesterónu, prudkým hormonálnym spádom po ovulácii a zvýšenou hladinou prolaktínu.

Ako sa PMS prejavuje?

Príznaky predmenštruačného syndrómu môžu byť tak fyzické, ako i psychické. Môžete cítiť zvýšené napätie v prsiach, mať nafúknuté brucho, opuchnuté nohy a kŕče. Objaviť sa môže aj bolesť hlavy, kĺbov, svalov, zvýšenie hmotnosti, zhoršenie stavu pleti, zvýšená chuť do jedla, predovšetkým na sladké. Cítite sa unavená a máte problémy so zaspávaním. K tomu sa často pridajú výkyvy nálad, zlosť, výbuchy hnevu, podráždenosť, precitlivelosť, plačlivosť, úzkosť, depresia, zmena libida, nedostatok energie a neschopnosť sa sústrediť.

Medzi rizikové faktory vzniku PMS patrí obezita a fajčenie.

Zvyčajne sa prvýkrát objavuje okolo 20. roku a môže sa prejavovať až do menopauzy.

Ako sa s PMS vysporiadať?

PMS môže zmierniť úprava životného štýlu. Buďte viac vonku, hýbte sa, nechajte energiu plynúť telom. Zmierniť či potlačiť príznaky môže aj pozitívny prístup k životu :-)

Ako na životosprávu v období PMS?

Máme pre vás tieto odporúčania:

  • Jedlo si rozdeľte do viacerých denných dávok - budete sa potom cítiť lepšie a nebudete mať pocit nafúknutého brucha.
  • Vyhýbajte sa "prázdnym" kalóriám. Aj keď vás naháňa chuť na sladké, skúste sa vyhnúť všetkým sladkým pokrmom a nápojom. Pri chuti na sladké si radšej doprajte ovocie.
  • Doplňte si stopové prvky, predovšetkým chróm a horčík - ten pomáha znížiť zadržiavanie tekutín a zabraňuje vzniku kŕčov.
  • Živočíšne tuky nepriamo zvyšujú hladinu estrogénu, ktorý spôsobuje príznaky PMS. V tomto období ich radšej nahraďte rastlinnými tukmi.
  • Menej soľte. Znížite tak pravdepodobnosť opuchov.
  • Jedzte veľa vlákniny. Do stravy zaraďte zeleninu, celozrnné potraviny či strukoviny.
  • Snažte sa čo najviac vynechať nápoje obsahujúce kofeín a alkohol.
  • Cvičte - vhodná je joga, spinning alebo aerobik.
  • Dostatočne spite.

Z byliniek je veľmi dobrým pomocníkom alchemilka. Tá sa odporúča piť 2 týždne pred začiatkom menštruácie. Alchemilku môžeme doplniť horčíkom, vápnikom, vitamínom E a B6, pupalkovým olejom, borákom, vitexom jahňacím či Gynexom. (Táto kombinácia je vhodná aj pri hormonálnej nerovnováhe, ktorú sprevádza napr. nepravidelná či silná menštruácia, krvácanie mimo menštruácie alebo meškanie menštruácie.)

Ak nedôjde k zlepšeniu úpravou životného štýlu, bylinkami či doplnkami stravy, je vhodné sa poradiť s gynekológom. Rovnako tak, ak dôjde k vynechaniu menštruácie alebo k jej oddialeniu. Gynekológ vám pomôže vybrať vhodnú antikoncepciu, mierniacu príznaky PMS.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.