MojaLekáreň.sk

Pľúcnik - účinky a použitie

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina so stonkou pokrytou jemnými chĺpkami a vajcovitými listami s jasne bielymi škvrnami - odtiaľ pochádza jej názov - pľúcnik. Táto bylina rastie v celej Európe od marca do mája. V ľudovom liečiteľstve je známa ako bylina na pľúca.

Pľúcnik - účinky a použitie
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
V našej oblasti rastie okrem pľúcnika hojne aj pľúcnik tmavý. Na listoch nemá biele škvrny, ale je tiež liečivá. Rastie najmä v listnatých a vlhkých lesoch. Listy a kvitnúce stonky sa zbierajú a sušia na čaj.

Čo obsahuje pľúcnik

Pľúcnik tmavý obsahuje
  • liečivý alantoín,
  • slizovité látky,
  • saponíny,
  • vitamín C a
  • kyselinu kremičitú.

Pľúcnik - využitie

Pľúcnik lekársky sa využíva do bylinných zmesí spolu s divozelom, malvou, yzopom, bazou a šípkami ako účinná zmes na podporu zdravia dýchacích ciest, ktorá podporuje odhlienenie. Bylinky si pripravte ako nálev (macerát za tepla), tj bylinky zalejte vriacou vodou a nechajte niekoľko minút vylúhovať. Potom môžete vypiť. Slávny liečiteľ Sebastian Kneipp propagoval na silné zahlienenie kombináciu pľúcnika s koreňom ligurčeka.

Pľúcnik je možné bezpečne použiť aj na vonkajšie použitie ako odvar do kúpeľa. Osvedčene sa využíva na podporu prirodzenej regenerácie rán, zdravia pokožky a normálne zahojenie krvácavých hemoroidov. Odvar je možné použiť aj na kloktanie. Bylinky v tomto prípade varte cca 5 minút.
 

Plicnik - pozor na používanie a vedľajšie účinky

Vzhľadom na obsah pyrolizidínových alkaloidov (ktoré obsahuje aj podbeľ alebo borák) pridávajte pľúcnik len do čajovej zmesi, nepite ho samostatne! Bylinnú zmes s pľúcnikom pite len 1-2 týždne.

Táto pomerne silná liečivka sa neodporúča pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Pre nich sú vhodnejšie jemnejšie bylinky.

Ak užívate lieky alebo máte zdravotné problémy, poraďte sa o užívaní pľúcnika so svojím lekárom. U niektorých ľudí sa pri jej používaní môžu vyskytnúť nežiaduce alergické reakcie (vyrážky, opuchy, svrbenie...).

Témy článku
Zdravie z prírody
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bylinné čaje

Prečítajte si tiež

Zápal ďasien môže byť spôsobený nedostatočnou zubnou hygienou, zlou technikou čistenia zubov alebo nevhodným vybavením, najmä príliš tvrdými zubnými kefkami alebo nevhodnými ústnymi vodami. Príčin…

viac

Podľa vyhlášky o cestnej premávke musí byť pes pri jazde v aute zabezpečený tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb alebo zvierat a bezpečnosť cestnej premávky. Nie je však…

viac

Glutatión (GSH) je jedným z najsilnejších a najúčinnejších antioxidantov, ktorý viaže voľné radikály a chráni tak organizmus pred oxidačným stresom. Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Telo si ho…

viac

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.