MojaLekáreň.sk

Cookie - Nastavenie

Tu máte možnosť prispôsobiť súbory cookie podľa kategórií, v súlade s vlastnými preferenciami.

Technické – aby naše stránky mohli fungovať

Vždy aktívne

Tieto cookies sú nevyhnutné kvôli správnemu fungovaniu, bezpečnosti, riadnemu zobrazovaniu na počítači alebo na mobile, uchovávanie produktov v košíku, fungujúcemu vyplňovaniu či odosielaniu formulárov a podobne. Technické cookies nie je možné vypnúť, bez nich by naše stránky nefungovali správne.

Zobraziť viac

Štatistické – aby sme vedeli, čo zlepšiť

Čím viac ľudí má štatistické cookies zapnuté, tým lepšie môžeme naše stránky vyladiť. Napríklad tak, že veľmi navštevované časti stránok presunieme hneď na hlavnú stránku a ušetríme tak hľadanie našim návštevníkom. Vďaka nim sme schopní zistiť odkiaľ k nám ľudia prichádzajú, na čo klikajú, ako dlho u nás zostávajú a pod. Všetky informácie, ktoré súbory cookie zhromažďujú, sú súhrnné a anonymné. Spracovanie štatistických cookies je našim oprávneným záujmom. Proti tomuto spracovaniu tu môžete uplatniť námietku a zastaviť ich spracovanie.

Zobraziť viac

Marketingové – aby sa vám nezobrazovali nezaujímavé reklamy

Marketingové – aby sa vám nezobrazovali nezaujímavé reklamy Vďaka marketingovým cookies tretích strán vám môžeme pripomenúť ponuky, ktoré ste si prezerali na našich stránkach, aj inde na internete: na Facebooku, alebo napríklad na Google. Keď tieto cookies zakážete, reklám bude stále rovnako. Avšak na veci, ktoré vás nezaujímajú. Na dosiahnutie tohto účelu môže dochádzať k profilovaniu. Údaje zo súborov cookies sa môžu používať v personalizovaných reklamách. Tieto cookies spracovávame na základe vášho súhlasu.

Zobraziť viac

Ak ste súhlasili so súbormi cookie na Heureka.sk, zdieľame informácie o vašej návšteve nášho e-shopu so spoločnosťou Heureka v režime spoločnej správy.

Podrobný prehľad cookies a podmienky ich používania

MojaLekáreň.sk

Kvasená zelenina - vieme, ako na ňu

Kvasená alebo fermentovaná zelenina (pickles) obsahuje miliardy prospešných baktérií a veľké množstvo vitamínu C. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny. Slúži preto ako podpora trávenia a posilnenie imunity.

Kvasená zelenina - vieme, ako na ňu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo budete potrebovať na kvasenie zeleniny

Na domáce kvasenie zeleniny nemusíte siahnuť hlboko do vrecka. Poháre chutnej fermentovanej zeleniny si môžete vyrobiť doslova za pár korún.

  • Nádoba na kvasenie zeleniny - Môžete si vystačiť s konzervačnými pohármi. Väčšia je naplnená zeleninou, menšia naplnená vodou slúži ako závažie. Môžete vyskúšať aj rôzne pomôcky - pružiny na poháre alebo špeciálne poháre s viečkami na nakladané uhorky.
  • Zelenina - Bez nej sa nezaobídete. Ako základ sa používa kapusta - biela, červená alebo aj čínska. Do kapusty môžete pridať čokoľvek, čo máte radi. Osvedčené kombinácie sú kapusta s cibuľou alebo kapusta s mrkvou či červenou repou. Tí odvážnejší pridávajú reďkovku, pór, kaleráb, zeler, brokolicu alebo karfiol. Uhorky sa dajú aj kvasiť. Tí, ktorí kapustu nepotrebujú, môžu kvasiť prakticky akúkoľvek zeleninovú zmes.
  • Soľ - zeleninu môžete kvasiť aj bez soli, ale je to trochu náročnejšie. Preto je lepšie začať so soľou. Môžete použiť bežnú kuchynskú soľ. Odporúčame morskú soľ a ešte lepšie ružovú himalájsku soľ, ktorá obsahuje aj 88 prvkov, ktoré telo dokáže využiť.
  • Korenie - tí, ktorí radi experimentujú, môžu pridať rôzne koreniny. Jedným z takých klasických je rasca. Môžeme odporučiť aj chren alebo cesnak. Siahnuť môžete aj po bobkovom liste a korení. Skvelý je aj umeocet.
  • Probiotiká - Ak sa rozhodnete vyskúšať kvasenie bez soli, môžete použiť probiotiká ako štartér pre kvasenie.

Kvasená zelenina - recept

  1. Zeleninu nakrájajte na malé rezance, kocky, kolieska, skrátka tak, ako vám príde pod ruku. Zeleninu osolíme alebo okoreníme. Na 1 kg zeleniny pridajte 15 - 20 g soli.

  2. Zeleninu zmiešajte so soľou a nechajte ju niekoľko desiatok minút odpočívať. Občas zeleninu stlačte, aby sa uvoľnila šťava.

  3. Túto zmes naplňte do pripravenej nádoby. Dôležité je, aby bola všetka zelenina ponorená v šťave. Zelenina preto musí byť zaťažená. Najlepšie pomocou špeciálnej špirály alebo menšej nádoby naplnenej vodou..

  4. Nádobu skladujte na bezpečnom mieste v kuchyni, mimo dosahu priameho slnečného svetla. Počas niekoľkých dní dôjde k mliečnemu kvaseniu.

  5. Po 5 až 7 dňoch uložte nádobu s hotovou fermentovanou zeleninou do chladničky. Pridávajte do zeleninových šalátov alebo ako prílohu k rôznym bežným jedlám.

Náš tip - fermentácia zeleniny bez soli

Ak nechcete používať soľ na kvasenie, ako zákvas vám môže dobre poslúžiť pridanie probiotík. Nespotrebované zvyšky skonzumujte - vaše telo sa vám poďakuje :-) Na naštartovanie kvasenia môžete použiť aj jačmenný slad - ten tiež „nakŕmi“ vyvíjajúce sa probiotické kultúry.

Blesková fermentácia zeleniny

  • Himalájska soľ je veľmi vhodná na nakladanie zeleniny do vlastnej šťavy a na prípravu nálevu. V porovnaní s bežnou soľou obsahuje 88 prvkov, ktoré môže naše telo využiť.
  • Umeocet dodáva zelenine slanú kyslastú chuť. Používa sa najmä na bleskové kvasenie šalátov (napríklad reďkoviek alebo uhoriek). Keďže obsahuje aj enzýmy, dokáže zeleninu v priebehu niekoľkých minút premeniť na jemne fermentovaný šalát. Môžete ho použiť aj na výrobu nálevu - rovnako ako sójovú omáčku. Tá je výborná aj na šalát z čínskej kapusty a šalátu a podobne ako umeocet vďaka obsahu enzýmov veľmi rýchlo spustí fermentáciu.

Všetkého s mierou!

Ako pri všetkom, aj pri fermentovanej zelenine platí príslovie - všetkého s mierou! Odporúčame konzumovať 1 polievkovú lyžicu fermentovanej zeleniny denne po obede alebo večeri.

3 tipy na uľahčenie kvasenia

1. Niektoré druhy zeleniny uvoľňujú málo šťavy, iné takmer žiadnu. Môžete ju nahradiť prevarenou vodou so soľou alebo umeoctom.

2. Počas kvasenia sa šťava zväčšuje. Pod nádobu umiestnite tanier, z ktorého môže prebytočná šťava odtekať.

3. Hotovú zmes rozdeľte do niekoľkých malých uzatvárateľných pohárov a uložte do chladničky. Každú chvíľu sa môže časť začať kaziť, aby ste nepokazili celú dávku.

Kimči (Kimčchi)

Môžete tiež ochutnať kimči - tradičnú kórejskú pochúťku, ktorá má v tejto krajine stáročnú tradíciu. Je to pikantný, chrumkavý šalát z nakladanej a fermentovanej zeleniny a ďalších prísad (soľ, chilli, zázvor, rybia omáčka atď.).

Domáce kimchi - recept

Co budete potrebovať:

  • 1 pekinská kapusta
  • 2 polievkové lyžice soli (PL) (môže byť aj himalájska ružová jemná)
  • 1 polievková lyžica sladkej ryžovej múky (známej aj ako lepkavá ryžová múka)
  • 1/2 šálky kórejských čili vločiek
  • 4 PL rybej omáčky
  • 2 PL cukru
  • 3 šalotky nakrájané na pásiky
  • 1/4 stredne veľkej nakrájanej cibule
  • 3 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky nasekaného zázvoru
  • 2,5 šálky vody
Ako na to:
  1. V miske dôkladne zmiešajte soľ a 1,5 šálky vody. Odstavte.
  2. Umyte a nakrájajte kapustu na malé kúsky.
  3. Kapustu ponorte do osolenej vody a nechajte stáť 3-6 hodín alebo kým nezmäkne.
  4. Do malého hrnca dajte sladkú ryžovú múku a 1 šálku vody a zahrejte na miernom ohni. Miešajte, kým nezhustne, približne 5 minút.
  5. Pripravte si pastu - v miske zmiešajte trochu ryžovej múky, kórejské chilli vločky, rybiu omáčku a cukor a na chvíľu ju dajte vychladiť do chladničky.
  6. Po vychladnutí pridajte do pasty nasekanú šalotku, cibuľu, cesnak a zázvor a premiešajte.
  7. Keď je kapusta mäkká, 3-4-krát ju prepláchnite, aby ste dôkladne odstránili slanú vodu.
  8. Pripravenú pastu vmiešajte do kapusty a vložte do dobre vypláchnutej nádoby.

Ak máte radi kimči čerstvé, môžete ho podávať ihneď. Ak ho máte radšej fermentované, nechajte ho 5 dní odstáť. Potom ho dajte do chladničky a každý deň si môžete zobrať trochu - vychutnajte si ho!
4. máj 2024

Prečítajte si tiež

Chcete mať dieťa blízko seba a zároveň voľné ruky? Detské nosiče sú skvelým riešením - podporujú blízkosť, uľahčujú každodenné činnosti a šetria chrbát rodičov. Vyberte si to správne pre vás a…

viac

Nechtík lekársky (Calendula officinalis) je jednou z najznámejších a najobľúbenejších liečivých rastlín. Svojimi žiarivo oranžovými kvetmi je nielen ozdobou záhrad, ale predovšetkým cenným pomocníkom…

viac

Vyrážka z plienok je jedným z najčastejších kožných problémov dojčiat a malých detí. Vyskytujú sa najmä v oblasti plienok - na zadočku, stehnách a slabinách - kde je pokožka dlhodobo vystavená…

viac

pH pokožky zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravej a funkčnej kožnej bariéry. Hoci sa o ňom často hovorí v súvislosti s kozmetikou, mnohí ľudia nevedia, čo presne znamená a ako ovplyvňuje stav…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.