Čo je lecitín a ako pôsobí
Lecitín je prírodným antioxidantom prirodzene obsiahnutým v každej živej bunke. Býva označovaný ako "potrava pre mozog". Podieľa sa na mentálnych a nervových procesoch, t. j. na tvorbe a obnovovaní bunkových membrán. Hlavná zložka lecitínu je cholín, ktorý sa v tele premieňa na acetylcholín, čo je látka, ktorá prenáša nervové impulzy. S vekom sa zvyšuje nedostatok acetylcholínu.
Lecitín je hlavnou zložkou bunkových membrán. Radí sa medzi fosfolipidy medzi ktoré patria − fosfatidylcholín (lecitín), fosfatidylinositol a fosfatidylethanolamín. Ako komerčne vyrábaný lecitín je označovaná zmes týchto fosfolipidov v oleji. Hlavným zdrojom lecitínu pre jeho výrobu je sójový a slnečnicový olej.
Čo je cholín a ako v organizme pôsobí
Cholín je kľúčovou zložkou mozgového prenášača acetylcholínu. Acetylcholín hrá významnú úlohu v riadení pamäti a svalovej činnosti.
Cholín sa podieľa sa na:
- normálnom metabolickom procese tukov v tele.
- na udržaní hladiny homocysteínu.
- na udržaní normálnej činnosti pečene.
Zdroje lecitínu
Lecitín nájdeme v mnohých potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu – pečeni, vaječných žĺtkoch, sójových bôboch a sójovom oleji, rôznych orechoch a semenách slnečnice.
Lecitín nájdeme aj vo výživových doplnkoch − sójový lecitín, slnečnicový lecitín.
Účinky lecitínu
Lecitín využívajú často študenti alebo starší ľudia, ktorí chcú podporiť a ochrániť mozgové bunky, udržiavať správnu hladinu tukov v krvi a normálnu činnosť pečene.
Lecitín v potravinách
V potravinárskom priemysle sa využíva ako antioxidant a emulgátor pod značkou E322. Plní tu mnoho pozitívnych funkcií − napr. zabraňuje oddeleniu vody od oleja. Lecitín je predovšetkým dôležitá pomocná látka pri pečení. Uľahčuje miesenie cesta a umožňuje používať bezlepkové cesto. Nemenej dôležitá je schopnosť lecitínu odďaľovať tvrdnutie pečiva.
Lecitín je prirodzená súčasť mnohých potravín a pre ľudské zdravie je prínosný a v potravinách úplne neškodný.
Veľmi často sa pridáva do potravín, kde pomáha rozpúšťať alebo emulgovať (rozptyľovať) tuky, napríklad pri výrobe čokolády.
Lecitín v kozmetike
Lecitín vo forme fosfolipidu sa využíva aj v kozmetike. Reguluje priepustnosť ostatných látok bunkovými stenami a zlepšuje ich vstrebateľnosť. V krémoch a iných ošetrujúcich prípravkoch pomáha ostatným látkam dostať sa do hlbších vrstiev pokožky. Zamedzuje vysúšaniu kože po umytí, a preto býva súčasťou radu krémov na pleť alebo šampónov. Fosfolipidy regulujú pH hodnotu kože a podporujú prirodzený ochranný plášť odolný proti agresívnym vplyvom prostredia.
Odporúčaná denná dávka lecitínu
Odporúčaná dávka lecitínu sú približne 3 g. Lecitín je súčasťou bežnej stravy. Ak sa rozhodneme ho dopĺňať vo forme výživového doplnku je vhodné ho užívať rozdelene do 3 denných dávok a užívať s jedlom.
Kedy je potreba lecitínu vyššia
Vyššia potreba lecitínu nastáva pri
- nadmernej telesnej a psychickej námahe a únave,
- pri rekonvalescencii,
- zvýšenej hladine cholesterolu,
- vyššej konzumácii alkoholu,
- rôznych chronických ochoreniach a poruchách vstrebávania a
- pri nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listovej.
Zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Lecitin
- https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2009/02/06.pdf
- https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92406.aspx
Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.