MojaLekáreň.sk

Lecitín ako "potrava pre mozog"

Lecitín je v našom tele súčasťou takmer každej bunky, preto je veľmi potrebný pre správne fungovanie životne dôležitých funkcií. Býva označovaný ako "potrava pre mozog" a podieľa sa na mentálnych a nervových procesoch.

Lecitín ako "potrava pre mozog"
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je lecitín a ako pôsobí

Lecitín je prírodným antioxidantom prirodzene obsiahnutým v každej živej bunke. Býva označovaný ako "potrava pre mozog". Podieľa sa na mentálnych a nervových procesoch, t. j. na tvorbe a obnovovaní bunkových membrán. Hlavná zložka lecitínu je cholín, ktorý sa v tele premieňa na acetylcholín, čo je látka, ktorá prenáša nervové impulzy. S vekom sa zvyšuje nedostatok acetylcholínu.

Lecitín je hlavnou zložkou bunkových membrán. Radí sa medzi fosfolipidy medzi ktoré patria − fosfatidylcholín (lecitín), fosfatidylinositol a fosfatidylethanolamín. Ako komerčne vyrábaný lecitín je označovaná zmes týchto fosfolipidov v oleji. Hlavným zdrojom lecitínu pre jeho výrobu je sójový a slnečnicový olej.

Čo je cholín a ako v organizme pôsobí

Cholín je kľúčovou zložkou mozgového prenášača acetylcholínu. Acetylcholín hrá významnú úlohu v riadení pamäti a svalovej činnosti

Cholín sa podieľa sa na:

  • normálnom metabolickom procese tukov v tele.
  • na udržaní hladiny homocysteínu.
  • na udržaní normálnej činnosti pečene.

Zdroje lecitínu

Lecitín nájdeme v mnohých potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu – pečeni, vaječných žĺtkoch, sójových bôboch a sójovom oleji, rôznych orechoch a semenách slnečnice.

Lecitín nájdeme aj vo výživových doplnkoch − sójový lecitín, slnečnicový lecitín.

Účinky lecitínu

Lecitín využívajú často študenti alebo starší ľudia, ktorí chcú podporiť a ochrániť mozgové bunky, udržiavať správnu hladinu tukov v krvi a normálnu činnosť pečene.

Lecitín v potravinách

V potravinárskom priemysle sa využíva ako antioxidant a emulgátor pod značkou E322. Plní tu mnoho pozitívnych funkcií − napr. zabraňuje oddeleniu vody od oleja. Lecitín je predovšetkým dôležitá pomocná látka pri pečení. Uľahčuje miesenie cesta a umožňuje používať bezlepkové cesto. Nemenej dôležitá je schopnosť lecitínu odďaľovať tvrdnutie pečiva.

Lecitín je prirodzená súčasť mnohých potravín a pre ľudské zdravie je prínosný a v potravinách úplne neškodný.

Veľmi často sa pridáva do potravín, kde pomáha rozpúšťať alebo emulgovať (rozptyľovať) tuky, napríklad pri výrobe čokolády.

Lecitín v kozmetike

Lecitín vo forme fosfolipidu sa využíva aj v kozmetike. Reguluje priepustnosť ostatných látok bunkovými stenami a zlepšuje ich vstrebateľnosť. V krémoch a iných ošetrujúcich prípravkoch pomáha ostatným látkam dostať sa do hlbších vrstiev pokožky. Zamedzuje vysúšaniu kože po umytí, a preto býva súčasťou radu krémov na pleť alebo šampónov. Fosfolipidy regulujú pH hodnotu kože a podporujú prirodzený ochranný plášť odolný proti agresívnym vplyvom prostredia.

Odporúčaná denná dávka lecitínu

Odporúčaná dávka lecitínu sú približne 3 g. Lecitín je súčasťou bežnej stravy. Ak sa rozhodneme ho dopĺňať vo forme výživového doplnku je vhodné ho užívať rozdelene do 3 denných dávok a užívať s jedlom.

Kedy je potreba lecitínu vyššia

Vyššia potreba lecitínu nastáva pri

  • nadmernej telesnej a psychickej námahe a únave,
  • pri rekonvalescencii,
  • zvýšenej hladine cholesterolu,
  • vyššej konzumácii alkoholu,
  • rôznych chronických ochoreniach a poruchách vstrebávania a
  • pri nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listovej.

 

Zdroje: 

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Trávenie Tuky
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na trávenie Doplnky stravy na vysoký cholesterol a srdce

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.