MojaLekáreň.sk

Kuperóza a metličkové žilky

Tiež sa červenáte po horúcom kúpeli, saune či alkohole, ale červenanie mizne až po dlhšej dobe alebo vôbec? Môžete trpieť kuperózou. Čo je to kuperóza a metličkové žilky a ako na ne, vám prezradíme v našom článku.

Kuperóza a metličkové žilky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo to je kuperóza a čo ružovka

Kuperóza je postihnutie drobných ciev (kapilár, žiliek a arteriol) v pokožke. Cievky strácajú svoju pružnosť a stenčuje sa ich stena. Žilky presvitajú cez kožu a sú viac či menej viditeľné. Môžu sa objaviť kdekoľvek na tele, najčastejšie ich však nájdeme na tvári. Kuperózu charakterizuje suchosť, citlivosť a začervenanie, ktoré vzniká práve v dôsledku rozšírených žiliek. Kuperóza môže byť predzvesťou rosacey (rosacei).

Rosacea je chronické zápalové ochorenie, ktoré patrí rovnako ako kuperóza do skupiny precitlivenosti pleti. Na prvotné príznaky rosacey ako je začervenanie (erytém) a metličkové žilky (telangiectasias) je zameraný krém Couperose. Ten pomáha zmierniť začervenanie pokožky a prejavy rozšírených a popraskaných žiliek. Posilňuje a upokojuje pokožku a zlepšuje mikrocirkuláciu v nej.

U koho sa kuperóza vyskytuje najčastejšie

Kuperóza sa najčastejšie vyskytuje u ľudí, ktorí majú svetlú pokožku fototypu I a II. Objavuje sa viac u žien, ktoré majú svetlú, tenkú a citlivú pokožku a objavuje sa väčšinou po 30. roku života. 

Príčiny kuperózy

Môžu to byť tieto:

  • genetická (dedičná) patológia ciev,
  • hormonálne zmeny (tehotenstvo, menopauza, puberta, hormonálna antikoncepcia),
  • vysoký krvný tlak,
  • nadmerný stres,
  • nevhodné stravovacie návyky alebo
  • iné kožné ochorenia (lupus erythematosus).

Ďalšími faktormi, ktoré spúšťa či zhoršujú kuperózu

  • nadmerné vystavovanie pleti slnečnému žiareniu,
  • teplo,
  • chlad,
  • rýchly prechod z tepla do zimy,
  • znečistené prostredie (napríklad cigaretovým dymom),
  • hnev,
  • intenzívny stres,
  • fajčenie,
  • alkohol,
  • peľ (u alergikov).

V ranných štádiách sa začervenanie objavuje a zase mizne. V pokročilejšom štádiu sú začervenanie a viditeľné žilky stále.

Upravte životný štýl

Súčasťou liečby a prevencie všetkých žilových ochorení je aj úprava životného štýlu. Vyhnite sa dlhému sedeniu či státiu, dostatočne sa hýbte, strážte si váhu. Ženy s výskytom metličiek by mali zvážiť nutnosť užívania hormonálnej antikoncepcie.

Liečba kuperózy

Kuperóza nebolí, avšak prejavy kuperózy majú často negatívny vplyv na psychiku pacientov. Úplne vyliečiť kuperózu nie je možné. Je možné však podráždenú začervenanú pokožku upokojiť a posilniť kožnú bariéru. Základom je snažiť sa vyhýbať spúšťacím faktorom kuperózy, pričom veľmi dôležitá je starostlivosť o pleť s kuperózou.

Pri zanedbaní starostlivosti o pleť a liečby kuperózy môže dôjsť až k rozvoju závažnejšieho ochorenia, ktorým je rosacea.

Dôležitý je výber vhodných prípravkov k starostlivosti o pleť a rovnako tak spôsob nanášania. Prípravky nanášame jemne bez trenia či dreňou pleti. Pri precitlivenosti pleti so sklonom ku kuperóze nie sú vhodné peelingy, zlupovacie pleťové masky, prostriedky s obsahom alkoholu a mentolu. 

Odstránenie kuperózy je čiastočne možné pomocou intenzívneho pulzného svetla, ozónovou terapiou alebo laserom.

Podporte zdravie ciev prírodnými látkami

Ide predovšetkým o prírodné látky s obsahom rutínu a flavonoidov, ktoré spevňujú cievnu stenu. Patrí k ním rutín, ktorý dodáva ovociu, zelenine a kvetom ich typické sfarbenie. Je to silný antioxidant, ktorý nás chráni pred voľnými radikálmi. Jeho zdrojom je pohánka, citrusové šupky, kvalitný zelený čaj, šípky, špargľa. Rutín je látkou veľmi citlivou na teplotu, preto je najúčinnejšia príprava čaju z pohánkových listov alebo šupiek len vylúhovaním vo vlažnej vode. Aescín je ďalšou látkou, ktorá podporuje tonus cievnej steny, jej priepustnosť a pevnosť. Aescín sa nachádza v pagaštane konskom a ide o zmes niekoľkých látok, tzv. saponínov. Napomáha znižovať zápal a spolu s rutínom je súčasťou série mastí, krémov a gélov určených na ošetrenie žíl a metličiek. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Čo sú to metličkové žilky?

Metličkové žilky sa objavujú najmä na nohách, ale môžu sa objaviť aj na krku, dekolte či tvári. Ide o rozšírené cievky, ktoré stratili svoju pružnosť a hromadí sa v nich krv.

Hlavnými príčinami metličkových žiliek sú

  • genetika,
  • nezdravý životný štýl,
  • fajčenie,
  • obezita,
  • nedostatok pohybu,
  • hormonálne zmeny (menopauza, tehotenstvo, hormonálna antikoncepcia) či
  • ochorenie cievneho systému.

Liečba metličkových žiliek

Prvou voľbou môžu byť kozmetické prípravky. Krémy na metličkové žilky znižujú začervenanie precitlivenej pokožky, zlepšujú mikrocirkuláciu a posilňujú kožnú bariéru.

Efektívnejším riešením však je laserové odstránenie metličkových žiliek. Laser sa používa v prípade väčšieho počtu drobných metličkových žiliek. Svetelná energia lasera sa premení na tepelnú energiu, naruší postihnuté cievy a tým dôjde k ich uzavretiu.

Ďalšou metódou je sklerotizácia. Tá je efektívnejšia pri ošetrení väčších metličkových žiliek. Špeciálnou ihličkou sa do žilky aplikuje roztok, ktorý zlikviduje vnútornú výstelku žilky. Po ošetrení je však nutné nosiť 1−2 týždne špeciálne pančuchy. Tie zabránia prietoku krvi ošetrenými žilkami, dôjde k zlepeniu stien žiliek a tie počas 6 týždňov zmiznú.

Všetky metódy ošetrenia metličkových žiliek sú takmer bezbolestné.

Témy článku
Kozmetika Koža
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.