MojaLekáreň.sk

Ako na zdravé opaľovanie

Opaľujte sa zdravo! Máme pre vás tipy a rady na bezpečné a dlhotrvajúce opaľovanie bez spálenia.

Ako na zdravé opaľovanie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením

Aby ste sa opálili zdravo, dbajte na dostatok ochranných antioxidantov v strave - chránia vašu pokožku nielen pred slnečnými lúčmi. Medzi tieto antioxidanty patria:

  • Pycnogenol  - je veľmi silný a účinný antioxidant, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi. Bioaktívne látky v ňom obsiahnuté podporujú tvorbu kolagénu a elastínu v pokožke a jeho antioxidačný účinok je mnohonásobne vyšší ako účinok vitamínu E alebo C. Znižuje vznik hyperpigmentácie a stareckých škvŕn.
  • Vitamín E, ktorý priaznivo pôsobí na hydratáciu a regeneráciu pokožky a znižuje jej poškodenie UV žiarením
  • Astaxantín, ktorého zdrojom je olej z krilu. Chráni pokožku pred poškodením UV žiarením. Je to silný antioxidant, ktorý tiež preventívne znižuje vznik vrások a výskyt hyperpigmentácie.
  • Lykopén - výnimočný karotenoid, ktorý sa nachádza najmä v paradajkách - chráni pokožku pred účinkami UV žiarenia.
  • Betakarotén, ktorý sa nachádza najmä v oranžovej a červenej zelenine. Ak ho chcete doplniť doplnkami stravy, užívajte ho v období opaľovania. Ak sa však vaša pokožka zmení na oranžovú, prestaňte ho užívať.
  • Vitamín D - chráni telo pred voľnými radikálmi. Počas slnečných dní sa v tele tvorí v dostatočnom množstve a chráni pokožku pred poškodením UV žiarením. V pokožke sa však tvorí len pri prirodzenom vystavení sa slnku (t. j. bez používania krémov s vysokým UV žiarením). Myslite preto na výhodu pobytu vonku počas dopoludnia alebo večer, keď môžete nechať pokožku určitý čas vystavenú prirodzeným účinkom slnka.
  • Zelený čaj - polyfenoly v zelenom čaji vynikajúco chránia pokožku pred poškodením slnkom. Môžete ho popíjať alebo aplikovať vo forme obkladu na pokožku vystavenú slnku alebo po opaľovaní.
  • Čierny čaj - na spálenú pokožku od slnka ho môžete použiť vo forme obkladu. Triesloviny v čiernom čaji znižujú telesné teplo a polyfenoly chránia pokožku pred poškodením UV žiarením.

Tipy, ako sa opáliť, ale nespáliť

  • Slňte sa postupne. Od jari zvyknite svoju pokožku na slnko. Od jari sa odporúča zvýšiť odolnosť pokožky voči silnému letnému slnku. Postupne zaraďte do svojho opaľovacieho rituálu ranné alebo večerné hodiny počas východu alebo západu slnka - v tom čase už slnko nevysiela UVB a UVA lúče, ktoré by pokožku opálili a poškodili; vysiela len infračervené svetlo, ktoré je zdravé a prospešné pre tvorbu bezpečného opálenia, tvorbu ochranného melanínového sfarbenia a tiež pre cirkadiánne rytmy, t. j. pre zdravý regeneračný nočný spánok.
  • Pitný režim je nevyhnutný. Tekutiny dopĺňajte pravidelne a v dostatočnom množstve. Pokožka vystavená slnku sa čoskoro vysuší, stratí pružnosť a rýchlejšie sa na nej prejavia známky starnutia. Myslite na dostatok minerálov, v lete sa viac potíme a strácame ich. Pitie vody so štipkou soli a citrónom alebo zriedenej minerálky vám v lete urobí dobre.
  • Vyberte si vhodný opaľovací krém a nezabudnite si namazať často zanedbávané miesta, ako sú prsty na nohách, chrbty rúk, uši, pery a očné viečka.
  • Vyhnite sa zbytočnému spáleniu. Spáliť sa môžete aj v tieni, pod oblečením alebo za sklenenou zástenou.
    Krém nanášajte najlepšie pol hodiny pred tým, ako vyjdete na slnko. Myslite na opätovné nanášanie počas dňa a najmä po kúpaní.
  • Nezabúdajte na ošetrenie pokožky po opaľovaní.

Aký ste fototyp?

Opaľovacie prostriedky vyberajte podľa typu pleti a svojho fototypu. Potom pozerajte na výšku ochranného slnečného faktora (SPF - Sun Protectiong Factor), ktorý zachytáva UV žiarenie a umožňuje predĺženie pobytu na slnku.

Rozoznávame 4 základné typy, ale niektoré zdroje uvádzajú až 5 typov fototypov pokožky:

  • I - veľmi svetlá pokožka, ryšavé vlasy, často pehy, čas prvej expozície 5 - 10 min.
  • II - svetlá pokožka aj vlasy, čas prvej expozície 10 - 20 min.
  • III - stredne svetlá pokožka, tmavšie vlasy, čas prvej expozície 20 - 30 min.
  • IV - tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas prvej expozície 40 min.
  • V - veľmi tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas prvej expozície 90 min.

Nepodceňujte poopaľovaciu starostlivosť

Veľmi dôležité, avšak často podceňované, sú tiež prípravky po opaľovaní. Doprajte koži upokojenie, obnovenie vlhkosti, pružnosti a jemnosti. Pre regeneráciu pokožky, redukciu začervenania a drobných vrások, sú ideálne krémy či mlieka obsahujúce panthenol, aloe vera a vitamín E. Pre dlhotrvajúce opálenie a odstránenie voľných radikálov používajte produkty s obsahom betakaroténu.

Proč nakupovat opalovací přípravky v lékárně

Obecně platí, že sluneční ochrana dermokosmetiky prodávaná v lékárně splňuje vyšší normy a standardy než kosmetika, která je prodávaná v drogeriích. Může se jednat o přísnější regulace při výběru ingrediencí (alergie, tolerance na citlivou pleť), organických a minerálních filtrů. Dermokosmetické produkty navíc podléhají přísnému testování a klinickým studiím.

Prečítajte si tiež

Potničky sú spôsobené zablokovaním potných žliaz, ku ktorému dochádza pri nadmernom potení. Hlavnými spúšťačmi tohto problému sú teploty nad 30 °C, vysoká vlhkosť a intenzívna fyzická aktivita. Keď…

viac

Moluska je vírusové kožné ochorenie, ktoré môže dostať naozaj každý. Najčastejšie sa ochorenie objavuje na tele, rukách a nohách. Šíri sa priamym kontaktom, slinami alebo ak zdieľate časti oblečenia…

viac

Bolesť v päte môže byť dôsledkom pätovej ostruhy, čo je zvápenatená šľacha, ktorá vedie od pätovej kosti ku každému prstu alebo sa nachádza v úponoch Achillovej šľachy. Prejavuje sa intenzívnou…

viac

Úpal a úžeh má väčšina ľudí úzko spojené s letom, avšak úpal so slniečkom súvisieť priamo nemusí. To je aj hlavný rozdiel medzi týmito dvoma chorobami z prehriatia, ktoré sú inak veľmi podobné a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.