MojaLekáreň.sk

Je paradentóza nákazlivá?

Spoločne so zubným kazom je paradentóza najčastejším ochorením ústnej dutiny. Napriek tomu, že prevencia jej vzniku nie je nijako zložitá, počet postihnutých neustále stúpa a v Európe stojí dokonca za 40 % extrakcií zubov.

Je paradentóza nákazlivá?
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Čo je vlastne paradentóza?

Parodontóza, medicínsky parodontitída alebo hovorovo paradentóza či paradontóza - všetky názvy sú správne a zhodne označujú zápal parodontu čiže závesného aparátu zuba, teda ďasna, kosti, zubného cementu a väzivových tkanív. Postihuje až 90 % ľudí a nie je výnimkou, že počiatočnými príznakmi trpia už malé deti.

Príznaky paradentózy

Typickým príznakom paradentózy a tiež varovným signálom, že v našich ústach niečo nie je v poriadku, je zápal. Spoznáme ho podľa toho, že ďasno je v oblasti zuba začervenané, citlivé na dotyk a niekedy môže opúchať či krvácať. Často je tiež sprevádzaná tvorbou hnisu a s ním aj zápachom z úst. Neliečený zápal môže byť príčinou nezvratného poškodenia väzivových tkanív parodontu a neskôr i kostí, čo sa prejavuje kývaním zuba, v krajnom prípade jeho vypadnutím.

Obvyklými sprievodnými javmi začínajúcej paradentózy teda sú:

  • krvácanie ďasien, obvykle pri čistení zubov alebo počas jedla
  • zdurenie a zvýšená citlivosť ďasien
  • vznik parodontálnych chobotov - drobných priestorov medzi zubom a ďasnom, ktoré sa zapĺňajú nežiaducimi baktériami
  • nepríjemná pachuť v ústach sprevádzaná zápachom
  • brnenie a tlak u zubov
  • precitlivenosť
  • obnaženie zubných krčkov
  • rozostúpenie zubov a ich kývanie

Príčiny vzniku paradentózy

Typickou príčinou rozvoja zápalových ochorení v ústach je nedostatočná hygiena, s ktorou je spojené hromadenie baktérií najmä na mieste, kde sa zuby stretávajú s ďasnami. Pravdou je, že ústa sú domovom mnohých baktérií, pričom niektoré stoja za vznikom zubného kazu a ostatné za rozvojom zápalu. Tieto mikroorganizmy sa dokážu veľmi rýchlo množiť a objavujú sa už zhruba po niekoľkých minútach od vyčistenia zubov v závislosti od jedla a pitia, ktoré konzumujeme. Okrem toho ale k vzniku paradentózy môže prispieť aj:

  • fajčenie
  • stres
  • konzumácia stravy a nápojov bohatých na cukry
  • neliečený zubný kaz
  • nánosy zubného kameňa, ktoré nie sú pravidelne odstraňované
  • chyby zhryzu, vrátane nekvalitne zhotovených zubných výplní a nesprávne vytvorených koruniek či zubných náhrad
  • odchýlky od správnej anatomickej stavby ústnej dutiny
  • oslabená imunita
  • niektoré ochorenia - napr. diabetes

Je paradentóza nákazlivá?

Hoci predtým bola paradentóza vnímaná skôr ako ochorenie súvisiace s vekom a opotrebením chrupu, najnovšie lekárske poznatky poukazujú na to, že u tretiny pacientov sa u jeho blízkych, s ktorými zdieľa jednu domácnosť, objavujú v ústach rovnaké baktérie, ako u chorého na paradentózu. Zatiaľ však nie je jasné, či tieto baktérie aj spôsobujú prepuknutie choroby, alebo je potrebné, aby sa dostavili ešte ďalšie spúšťacie mechanizmy. Niektoré médiá dokonca uvádzajú, že baktérie spôsobujúce paradentózu a ďalšie zápalové ochorenia ústnej dutiny je možné prenášať už na dojčatá a teda nabádajú rodičov, aby svojim ratolestiam neoblizovali cumlíky a lyžičky. Tento prenos baktérií sa však zatiaľ nepotvrdil.

Paradentóza a jej liečba

Prevencia a začínajúca paradentóza

Základom úspešného boja s paradentózou je pravidelná ústna hygiena, ktorá je dôsledne vykonávaná aspoň dvakrát denne a obnáša:

  • čistenie zubov pomocou kefky a zubnej pasty na paradentózu,
  • čistenie medzizubných priestorov medzizubnou a jednozväzkovou kefkou (Ak sa pri čistení medzizubnou kefkou objaví na začiatku krvácania, nie je sa treba ničoho obávať, ide o úplne bežný jav. V prípade, že by krvácanie neustalo po 1 - 2 týždňoch, je potrebné ho konzultovať so zubným lekárom.)
  • ústne výplachy
  • 2x ročne preventívna kontrola u zubného lekára
  • 2x ročne dentálna hygiena

Pokročilá paradentóza

Všeobecne platí, že čím skôr sa začala liečba paradentózy, tým lepšie sú jej výsledky. V závažných prípadoch je potom okrem bežných návštev u zubného lekára a hygieničky tiež potrebné navštevovať parodontológa, ktorý určí presnú liečbu. Často sa paradentóza rieši tzv. kyretážou, kedy sa nareže ďasno a zo zubov je odstraňovaný povlak a zubný kameň. Nasledovať môže nasadenie dentálnej dlahy, ktorá má za úlohu znížiť kývanie postihnutých zubov a tiež často dochádza k operácii s názvom riadená tkanivová a kostná regenerácia, pri ktorej je pacientovi doplnená chýbajúca kosť. Faktom však je, že ani jeden z týchto nepríjemných zákrokov, nie je v pokročilom štádiu paradentózy 100 % účinný a nevracia chrup do pôvodného stavu. V najzávažnejších prípadoch potom paradentóza končí odstránením zuba.

Prírodná liečba paradentózy

Aj prírodná podpora dutiny ústnej stojí na pravidelnej ústnej hygiene, pre ktorú dobre poslúžia niektoré bylinné zubné pasty a ústne výplachy. Ideálne je, keď obsahujú napríklad olej z čajovníka čínskeho.

Témy článku
Bolesť
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Lieky na bolesť

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.