Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Hliva ustricová

Hliva ustricová

Prezradíme vám, čím všetkým je hliva ustricová prospešná pre náš organizmus a tiež vám poradíme, ako ju užívať, aby mala tie správne účinky.

Hliva ustricová

Prípravky s hlivou ustricovou

Odporúčame hlivu TEREZIA s laktobacilmi a šípkou, ktorú môžu na podporu imunity užívať aj dojčiace a matky, deti od 3 rokov, celiatici a diabetici. Hliva ustricová s rakytníkom a echinaceou tvorí veľmi účinnú kombináciu prírodných pomocníkov na podporu obranyschopnosti. Veľmi kvalitný extrakt z hlivy ustricovej obsahujú aj rastlinné vegánske kapsule Mycomedica, ktoré sú zdrojom účinných betaglukánov a vitamínov B. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Čo je hliva ustricová

Hliva ustricová je lupeňovitá jedlá huba, ktorá rastie na mŕtvych stromoch či pňoch. Nachádzame ju v trsoch. Rastie v chladnejších oblastiach po celom svete, a to najviac od teplejších jarných dní do novembra. Klobúky hlivy pripomínajú väčšie ustrice, odtiaľ pochádza jej meno, v angličtine potom znie oyster mushroom.

Ako hlivu ustricovú užívať

Najlepší efekt dosiahnete konzumáciou hlivy ustricovej ako výživového doplnku, obsahuje totiž výrazne viac betaglukánov, vitamínov a ďalších prospešných látok, než hliva v pokrmoch.

Čo obsahuje hliva ustricová

Okrem prospešných betaglukánov v hlive nájdeme koktail prospešných látok, napríklad vitamíny C, D, K, B, železo, zinok, draslík, sodík, selén, aminokyseliny, proteíny a vlákninu. Jeho pôsobenie je možné ešte posilniť podávaním probiotík. Viac sa dočítate v článku Probiotiká & prebiotiká? Kedy a prečo ich užívať.

Zdravie z prírody

Hliva ustricová sa nazýva tiež elixír večnej mladosti. Hliva je po storočia známa v tradičnej čínskej medicíne, kde je využívaná na riešenie viacerých zdravotných ťažkostí.

Ako pripraviť hlivu ustricovú

Ďalšou možnosťou, ako získať prospech z hlivy ustricovej, je jej konzumácia v bežnej strave, aj keď hodnoty prijímaných betaglukánov a ďalších prospešných látok sa výrazne znižujú. Na druhú stranu je ale hliva ustricová veľmi chutnou zložkou polievok, omáčok alebo je výborná pečená či vyprážaná ako rezeň. Hlivu je možné tiež naložiť do octu alebo sušiť. Vyskúšajte náš recept.

Rizoto s hlivou ustricovou

Pripravte si

  • 250 g ryže
  • 250 g hlivy ustricovej
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bieleho vína
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 lyžice masla
  • 75 g parmezánu
  • soľ a čierne korenie

Postup

V hrnci rozpustite lyžicu masla a osmažte na nej nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte ryžu a spoločne restujte asi 1 − 2 minúty. Zalejte vínom a za stáleho miešania počkajte, než sa víno vyvarí. Po odparení vína podlievajte ryžu zeleninovým vývarom a kým sa uvarí, nakrájajte si hlivu na kocky. Huby na lyžici masla orestujte na panvici, pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Zalejte ich vodou alebo zeleninovým vývarom a niekoľko minút nechajte podusiť. Akonáhle hliva zmäkne, zmiešajte ju s rizotom a parmezánom do krémovej konzistencie. Ozdobiť môžete lístkami čerstvej bazalky a posypať hoblinkami parmezánu.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam
Spýtajte sa lekárnika