MojaLekáreň.sk

Draslík je hojne rozšírený ako v okolitom prostredí, tak aj v potravinách

Zdravý životný štýl si málokto spája s doplňovaním minerálu draslík. Pritom je hlavnou esenciou, bez ktorej by ľudské telo nemohlo správne fungovať.

Draslík je hojne rozšírený ako v okolitom prostredí, tak aj v potravinách
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo dokáže draslík?

Najväčšia časť z celkového množstva draslíka ľudského tela sa skrýva v bunkách – 98 %.

  • podieľa sa na stabilite vnútorného prostredia, nevyhnutné prakticky pre akékoľvek funkcie prebiehajúce v živom organizme,
  • potrebujeme pre správnu funkciu nervového a svalového systému,
  • zohráva tiež zásadnú úlohu k udržaniu normálneho tlaku v krvi.

Hladina draslíka v krvi je prísne regulovaná pomocou našich obličiek. Väčšia odchýlka koncentrácie draslíka v krvi od optimálnych hodnôt môže vážne ohroziť naše zdravie. Poruchy srdcového rytmu v dôsledku zvýšenej alebo zníženej hladiny draslíka nie sú bohužiaľ nijako vzácne.

Draslík a cukrovka

Cukrovkári, ktorí diabetes získajú počas života, majú oveľa väčšie problémy s pečeňou ako s pankreasom. A práve draslík ovplyvňuje správne fungovanie pečene. Ak má človek nízku hladinu draslíka, nemôže skladovať cukor tam, kde ho potrebuje − vo svaloch a pečeni. Telo bez draslíka totiž premení cukor na tuk. Po tomto procese hladina cukru znova klesá a telo si žiada ďalší cukor. Organizmus síce túži prijať ďalší cukor, avšak v skutočnosti mu chýba práve draslík. Nízka hladina tohto minerálu totiž znižuje glukózovú toleranciu spojenú s redukciou uvoľňovania inzulínu, čo vedie k výrazným zmenám metabolizmu glukózy.

Draslík v potravinách

Draslík je hojne rozšírený ako v okolitom prostredí, tak aj v potravinách. Je dostupný takmer z každého pokrmu.

Najbohatšími potravinovými zdrojmi draslíka sú

Nedostatok draslíka

Pri nedostatku draslíka na sebe môžeme pozorovať množstvo necharakteristických príznakov. Objavujú sa bolesti hlavy, ospalosť, slabosť alebo svalové kŕče, nepravidelný srdcový rytmus.

Nadbytok draslíka

Nadbytok draslíka môžeme pociťovať ako brnenie v končatinách, pocity slabosti, niekedy sa objavuje aj zvracanie a hnačky. Príčiny týchto ťažkostí sú veľmi pestré, ich určenie a odstránenie patrí do rúk lekára.

Príliš veľa draslíka a srdce stojí

Správna hladina draslíka v krvi je veľmi dôležitá. Pri väčšom poklese alebo zvýšení tejto hladiny sme priamo ohrození náhlym zastavením srdca.

Konzultujte hladinu draslíka s lekárom

Preháňadlá a diuretiká (lieky podporujúce močenie) vedú k zvýšeným stratám draslíka z tela. V užívaní týchto liekov by sme sa preto mali riadiť predovšetkým radami svojho lekára.

Ak trpíte ochorením obličiek, môžete byť ohrození zvýšenou hladinou draslíka. Tieto stavy sú závažné a vyžadujú lekárske sledovanie.

Odporúčaná dávka draslíka

Odporúčaná denná dávka je 2 − 4 gramy pre dospelých a asi o 1 gram menej pre deti. Takú dávku bez problémov skonzumujete v bežných potravinách.

Zvýšený príjem draslíka potrebujete najmä pri týchto stavoch:

  • hnačka – hnačkovité ochorenia vedú k zvýšeným stratám tekutín a minerálov – najmä draslíka. Súčasťou liečby každej hnačky musí byť preto predovšetkým doplňovanie tekutín a minerálov. Najčastejšou formou pri domácej liečbe sú najrôznejšie minerálne vody a iónové nápoje.
  • užívanie diuretík – užívanie niektorých diuretík (liekov na odvodnenie) vedie k nebezpečným stratám draslíka močom. Formu doplnenia konzultujte so svojím lekárom. Najčastejšie sú odporúčané tablety alebo sirup pre možnosť presného dávkovania.
  • zvýšené potenie – v pote strácame tekutiny i minerály. O doplnenie tekutín sa telo ľahko prihlási pocitom smädu. Na doplnenie minerálov však musíme myslieť sami. Vhodné sú minerálne vody a iónové nápoje.

Vytrvalostné športy a draslík

Kto sa zaujíma o vytrvalostné športy, iste neprehliadol širokú ponuku iónových nápojov. Pretekár pri maratóne musí dopĺňať nielen tekutiny, ale aj minerály, ktorých straty sú pri výdatnom potení nemenej významné. Jednou z príčin svalových kŕčov pri týchto pretekoch môže byť práve znížená hladina draslíka v krvi.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.